Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ξεκίνησε η ανακεφαλαιοποίηση

Πρώτο βήμα οι δημόσιες προσφορές προς ομολογιούχους. Στόχος να κινητοποιηθούν κεφάλαια έως 3,6 δισ. ευρώ, για να μειωθούν οι ΑΜΚ. Η ακτινογραφία των junior και senior τίτλων και η αίσθηση για υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες παρά το καλό κλίμα από Φρανκφούρτη.

Τράπεζες: Ξεκίνησε η ανακεφαλαιοποίηση

Την έναρξη του εγχειρήματος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με όρους που θα επιτρέπουν η κρατική βοήθεια να περιοριστεί μόνο στην κάλυψη της διαφοράς μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου του stress test, σήμανε η Πειραιώς.

Μερικές μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση κάποιων στοιχείων από τα αποτελέσματα β' τριμήνου και έντεκα εργάσιμες ημέρες πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του stress test, η μεγαλύτερη σε ενεργητικό εγχώρια τράπεζα άνοιξε τον χορό των κινήσεων ενεργητικής διαχείρισης στοιχείων παθητικού, απευθύνοντας προαιρετική δημόσια προσφορά στους κατόχους, τόσο junior ομολόγων (υβριδικά και ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης), όσο και ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior unsecured bonds).

Στόχος της είναι να κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια της τάξης των 600 εκατ. ευρώ να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, ή να πουλήσουν με χαμηλότερο έναντι της ονομαστικής αξίας χρηματικό αντάλλαγμα. Και στις δύο περιπτώσεις, ενισχύονται τα κεφάλαια της τράπεζας και μειώνεται ο λογαριασμός των κεφαλαιακών αναγκών με το βασικό σενάριο της άσκησης.

Το timing και οι επιμέρους όροι της προσφοράς είναι τέτοιοι που επιτρέπουν στους κατόχους ομολόγων να αποφασίσουν, αφού έχουν γνωστοποιηθεί οι βασικοί όροι του παιχνιδιού. Δηλαδή, το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και κυρίως οι όροι της αναδιάρθρωσης παθητικού (bail in) για τους κατόχους τίτλων μειωμένης εξασφάλισης και ενδεχομένως για τους κατόχους senior bonds.

Αντίστοιχες προτάσεις είναι πολύ πιθανό να διενεργήσουν και άλλες συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο της ενεργητικής διαχείρισης στοιχείων παθητικού, ώστε να μειώσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που αποκάλυψε το Euro2day.gr.

Η ακτινογραφία των junior και senior τίτλων στις τράπεζες

Με βάση τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαθέτουν υβριδικά ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και ομόλογα κύριας εξασφάλισης συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών τα 198 εκατ. ευρώ είναι προνομιούχες Αμερικής (ΕΤΕ), 271 εκατ. ευρώ υβριδικά και 576 εκατ. ευρώ ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης. Οι εκδόσεις senior bonds ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ, με την Alpha Bank να διαθέτει τα περισσότερα (1,04 δισ.).

Τι μέρος από το παραπάνω ποσό των 3,6 δισ. ευρώ θα κινητοποιήσουν οι τράπεζες, μέσω των προαιρετικών δημόσιων προσφορών, μειώνοντας το ποσό που καλούνται να βρουν από την αγορά, θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα θέτει το επικαιροποιημένο πλαίσιο για αναδιάρθρωση παθητικού (bail in) και το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.

Παρά τη νότα αισιοδοξίας που αποπνέεται από τις συναντήσεις στη Φρανκφούρτη μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), ο λογαριασμός για το βασικό σενάριο και την αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review-AQR) υπάρχει η αίσθηση ότι παραμένει υψηλός και το εγχείρημα της κάλυψής του εξ ολοκλήρου από την αγορά δυσχερές.

Η αβεβαιότητα ως σύμμαχος αλλά και οδηγός σύμπτυξης δυνάμεων

Η διατηρούμενη αβεβαιότητα αποτελεί μεν πολύτιμο σύμμαχο για την επιτυχία των προαιρετικών δημόσιων προσφορών, ενδέχεται, όμως, να οδηγήσει σε σύμπτυξη επενδυτικών δυνάμεων στις περιπτώσεις τραπεζών που δείχνουν να έχουν καλύτερες προοπτικές να συγκεντρώσουν από την αγορά τα απαραίτητα κεφάλαια. Εξέλιξη που πριμοδοτεί ήδη έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών.

Οι διαρροές για την κατάθεση πρότασης, η οποία προβλέπει την παροχή δυνατότητας συμμετοχής των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση τράπεζας που αποτύχει να συγκεντρώσει από την αγορά τα απαραίτητα κεφάλαια (σ.σ. τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου) εντείνουν αντί να διασκεδάζουν την παραπάνω ανησυχία.

Στον βαθμό που οι παραπάνω προτάσεις δεν διαψεύδονται, ερμηνεύονται από την αγορά ως ενδεικτικές της δυσκολίας που υπάρχει για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων κεφαλαίων.

Με δεδομένο πάντως ότι το παζάρι για τις τελικές παραδοχές της άσκησης και τη δομή της ανακεφαλαιοποίησης παραμένει σε εξέλιξη, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκέντρωση ιδιωτικών κεφαλαίων αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς καθώς δεν μπορεί να αγνοηθούν κεφάλαια μερικών δισεκατομμυρίων, στην περίπτωση που κάποια ή κάποιες τράπεζες αποτύχουν να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσό εξ ολοκλήρου από ιδιώτες.

 

* Η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v