Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Κάνουν πίσω για τις ΑΜΚ «μαμούθ»

DG Comp και θεσμοί υπαναχώρησαν από την πρόθεσή τους οι AMK να αφορούν στο σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών. Σε αναμονή οι ξένοι επενδυτές. Aλλάζει όλη η αρχιτεκτονική. Οι καραμπόλες στο θέμα της υποχρεωτικής μετατροπής των senior bonds.

Τράπεζες: Κάνουν πίσω για τις ΑΜΚ «μαμούθ»

Ένα βήμα πίσω σε σχέση με την απαίτησή τους οι αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών να αφορούν στο σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών (AQR, βασικό και δυσμενές σενάριο) έκαναν αργά χθες το απόγευμα η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) και οι θεσμοί.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών αποδέχθηκαν τα επιχειρήματα που ανέπτυξαν ξένες επενδυτικές τράπεζες και funds για τις δυσκολίες που θα δημιουργούσε στην ενθάρρυνση συμμετοχής ιδιωτικών κεφαλαίων η προωθούμενη δομή, με αποτέλεσμα η φόρμουλα διενέργειας των ΑΜΚ να τεθεί προς επανεξέταση.

Το αποτέλεσμα της επανεξέτασης δεν έχει γίνει, προς το παρόν, γνωστό, θεωρείται όμως πιθανόν ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου δεν θα αφορούν πλέον στο σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών. Την τελική διατύπωση θα τη μάθουμε εντός της ημέρας, καθώς αναμένεται η κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή, προκειμένου να ψηφισθεί έως την Κυριακή.

Όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day.gr, οι τράπεζες ζητούν οι αυξήσεις κεφαλαίου να μην αφορούν στο σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών, αλλά να καλύπτουν το κεφαλαιακό έλλειμμα που προκύπτει από την αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού (AQR) το βασικό σενάριο και μέρος του δυσμενούς, π.χ. το 50%.

Η επαναδιατύπωση της φόρμουλας για τις αυξήσεις κεφαλαίου είναι κομβικής σημασίας για την αρχιτεκτονική όλου του εγχειρήματος της ανακεφαλαιοποίησης. «Αν το πλαίσιο διαχωρίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες που καλούνται να καλύψουν οι ιδιώτες από αυτό που καλείται να καλύψει το ΤΧΣ, η δομή όλη αλλάζει», σημειώνει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας.

Οι ιδιώτες επενδυτές θα έχουν καλύτερη ορατότητα, οι διοικήσεις των τραπεζών θα αποφύγουν τις ευθύνες για την ενεργοποίηση της υποχρεωτικής μετατροπής των senior bonds σε μετοχές και θα είναι περίπου γνωστό εξ αρχής τι μέρος της κρατικής βοήθειας θα δοθεί με κοινές μετά ψήφου μετοχές και τι με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos).

Τα μηνύματα από το εξωτερικό και τα funds που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις ιδιωτικές τοποθετήσεις με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών δεν ήταν διόλου ενθαρρυντικά τις τελευταίες ημέρες, μετά την απόφαση της DG Comp να επιβάλει ΑΜΚ για το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών μειώθηκε κατακόρυφα, λόγω των υψηλών κεφαλαιακών αναγκών, που δύσκολα μπορούν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τους ιδιώτες και της «κερκόπορτας» που άνοιγε για να πάρει πολύ περισσότερες κοινές μετοχές το Δημόσιο από ό,τι CoCos. Επιπρόσθετα, οι παλαιοί μέτοχοι, κάποιοι εκ των οποίων αποτελούν και τον σκληρό πυρήνα των ενδιαφερόμενων επενδυτών για συμμετοχή στις ΑΜΚ, με την προηγούμενη φόρμουλα θα υφίσταντο σημαντική αραίωση ποσοστού.

Το κλίμα άρχισε να αλλάζει από χθες το βράδυ εξαιτίας των πληροφοριών για αποδοχή των επιχειρημάτων της ελληνικής πλευράς. Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός ( SSM) άρχισε να παράσχει στοιχεία για τη μεθοδολογία που ακολούθησε στο δυσμενές σενάριο και αναμένεται να δώσει ακόμη περισσότερη ενημέρωση μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της συνολικής αξιολόγησης.

Οι τράπεζες χρειάζονται στοιχεία για τη μεθοδολογία του δυσμενούς σεναρίου, προκειμένου να ενημερώσουν με τη σειρά τους τους επενδυτές. «Δεν είναι δυνατόν να προσπαθείς να πείσεις έναν επενδυτή να βάλει λεφτά για την κάλυψη και μέρους του δυσμενούς σεναρίου, χωρίς να ξέρει τις βασικές παραμέτρους και παραδοχές με βάση τις οποίες προέκυψε το κεφαλαιακό έλλειμμα», τονίζει στο Euro2day τραπεζικό στέλεχος που συμμετέχει στις παρουσιάσεις.

Καραμπόλα αλλαγών και στην υποχρεωτική μετατροπή των senior

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, το προσχέδιο προέβλεπε την υποχρεωτική μετατροπή των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης ( senior bonds) σε μετοχές, εφόσον το ΤΧΣ βάλει έστω ένα σεντ για την κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου, ή στην περίπτωση που μια τράπεζα μετά την ανακοίνωση του κεφαλαιακού ελλείμματος με το βασικό σενάριο βρεθεί με αρνητική καθαρή θέση.

Η υποχρεωτική μετατροπή επιβάλλεται με μεταβατικές διατάξεις που θα ισχύσουν έως το τέλος του έτους, καθώς από 1.1.2016 τίθεται σε πλήρη ισχύ η κοινοτική οδηγία BRRD.

Με βάση τη διάταξη του προσχεδίου, όπως ήταν διατυπωμένη έως χθες το απόγευμα, ο κάτοχος του senior bond υποχρεώνεται σε μετατροπή των ομολογιών του σε μετοχές, εφόσον μια τράπεζα δεν καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών μετά και την υποχρεωτική μετατροπή των junior τίτλων και πριν βάλει λεφτά το ΤΧΣ.

Η επαναδιατύπωση της διάταξης για τις αυξήσεις κεφαλαίου θα οδηγήσει πιθανότατα σε αλλαγές και στη διαδικασία υποχρεωτικής μετατροπής των senior bonds σε μετοχές.

Αν οριστεί από πριν το ποσό των κεφαλαιακών αναγκών που πρέπει να καλύψουν οι ιδιώτες και το ποσό που θα καλύψει το ΤΧΣ, η ενεργοποίηση της υποχρεωτικής μετατροπής των senior bonds δεν θα βαρύνει τα Δ.Σ. των τραπεζών, στην περίπτωση βέβαια που οι ΑΜΚ είναι επιτυχείς, αλλά την αρχή εξυγίανσης. Η δε μετατροπή θα ενεργοποιείται πριν δοθεί κρατική βοήθεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v