Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ζητούν αλλαγές στο παρά ένα για τον νόμο

«Διαχειρίσιμα τα νούμερα, πρόβλημα η αρχιτεκτονική», προειδοποιούν οι ξένοι. Τι αλλαγές προτείνουν οι τράπεζες για τη φόρμουλα διεξαγωγής των ΑΜΚ και την υποχρεωτική μετατροπή των senior bonds σε μετοχές. Η στάση της κυβέρνησης και οι επιμέρους βελτιώσεις.

Τράπεζες: Ζητούν αλλαγές στο παρά ένα για τον νόμο

Βελτιώσεις στη γενική κατεύθυνση του νέου πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης ζητούν οι ξένες επενδυτικές τράπεζες, στο παρά ένα της κατάθεσής του στη Βουλή, προκειμένου να αποφευχθούν παγίδες που απειλούν να ναρκοθετήσουν όχι τόσο τον στόχο αποφυγής της εξυγίανσης, όσο την επόμενη ημέρα της λειτουργίας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Την ώρα που το σχέδιο νόμου για τη δομή της ανακεφαλαιοποίησης βρίσκεται σε φάση τελικής επεξεργασίας, ώστε να κατατεθεί στη Βουλή σήμερα ή το αργότερο αύριο, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν στο Euro2day.gr δύο βασικά ζητήματα που χρήζουν άμεσων βελτιώσεων, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των ιδιωτών και να αποφευχθούν επιμέρους στρεβλώσεις.

Μείζον στόχος της ελληνικής πλευράς, αλλά και των ξένων funds που είναι τοποθετημένα σε τραπεζικές μετοχές, ήταν και παραμένει η αποφυγή της υπαγωγής των τραπεζών σε καθεστώς εξυγίανσης υπό τους όρους που προβλέπει η κοινοτική οδηγία BRRD.

Ο παραπάνω στόχος δείχνει να επιτυγχάνεται καθώς οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί την ερμηνεία που πρότεινε η ελληνική πλευρά, να θεωρηθούν φερέγγυες οι τράπεζες, εφόσον συγκεντρώσουν από ιδιώτες επενδυτές κεφάλαια που να αντιστοιχούν στις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου και της αξιολόγησης στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review - AQR).

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο λογαριασμός βασικού σεναρίου και AQR διαμορφώνεται σε διαχειρίσιμα επίπεδα, τα οποία επιτρέπουν αισιοδοξία για άνετη κάλυψή του από δύο τράπεζες και καλές πιθανότητες κάλυψης από τις άλλες δύο.

Η απόφαση, όμως, της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) να διενεργηθούν αυξήσεις κεφαλαίου για το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών (AQR, βασικό και δυσμενές σενάριο) άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού, καθώς ο λογαριασμός του δυσμενούς σεναρίου, παρά τις βελτιώσεις, παραμένει υψηλός.

Έρχονται αυξήσεις «μαμούθ»

Οι τράπεζες οδηγούνται, έτσι, σε αυξήσεις «μαμούθ», εξέλιξη που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα CoCos πρακτικά θα θεωρούνται από την αγορά ως εν δυνάμει μετοχές, ενδέχεται να περιορίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, βγάζοντας σε χαμηλά επίπεδα την τιμή της ΑΜΚ που θα προκύψει από την ιδιωτική τοποθέτηση.

Η παραπάνω εξέλιξη αυξάνει τον κίνδυνο να υποστούν συντριπτική αραίωση ποσοστού οι υφιστάμενοι μέτοχοι, οι οποίοι αποτελούν και τον σκληρό πυρήνα των επενδυτών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση.

Επιπρόσθετα, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) δεν έχει παράσχει ούτε τη βασική ενημέρωση για τις παραμέτρους και παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου, αυξάνοντας την γκρίνια μεταξύ των υφιστάμενων μετόχων για το αν η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε υπακούει σε απόψεις και όχι σε πραγματικά νούμερα και λογικές προβολές για την πορεία τραπεζών και οικονομίας.

Αν η παραπάνω εικόνα δεν αλλάξει τις αμέσως επόμενες ημέρες, υπάρχει ο κίνδυνος το κλίμα να βαρύνει και να εδραιωθεί η αντίληψη για αυθαίρετα νούμερα, εξέλιξη που θα βλάψει τόσο την προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων, όσο και την αξιοπιστία του συστήματος.

Να καλύψουν 50%-50% ιδιώτες και ΤΧΣ, το δυσμενές σενάριο

Το θέμα θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί, αν κυβέρνηση και θεσμοί στο παρά ένα της κατάθεσης του νέου πλαισίου τροποποιήσουν ελαφρώς την προβλεπόμενη αρχιτεκτονική της ανακεφαλαιοποίησης.

«Αντί οι τράπεζες να διενεργήσουν αυξήσεις κεφαλαίου για το σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών, θα μπορούσε να καθορισθεί ότι το ύψος των ΑΜΚ μπορεί να ανέλθει ως ένα ποσοστό του δυσμενούς σεναρίου. Για παράδειγμα το 50%», σημειώνει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας που βρίσκεται σε ανοικτή επαφή με τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών.

Αν μια τράπεζα έχει κεφαλαιακές ανάγκες 1,5 δισ. ευρώ με το βασικό σενάριο και το AQR και άλλα 2,5 δισ. ευρώ με το δυσμενές, θα πρέπει με την προβλεπόμενη φόρμουλα να προχωρήσει σε ΑΜΚ ύψους 4 δισ. ευρώ. Αντίθετα, αν πάει για να καλύψει το βασικό και το 50% του δυσμενούς, το ύψος της ΑΜΚ θα προσγειωθεί στα 2,75 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια έως τα 4 δισ. ευρώ θα τα βάλει το ΤΧΣ, αφού πρώτα ενεργοποιηθεί η υποχρεωτική μετατροπή σε μετοχές των junior και senior τίτλων που αρνήθηκαν να αποδεχθούν την προαιρετική δημόσια προσφορά.

Με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί η υποβολή περισσότερων και υψηλότερων προσφορών στις ιδιωτικές τοποθετήσεις και δεν θα βαρύνει τις διοικήσεις η υποχρεωτική μετατροπή των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης σε μετοχές.

Οι κίνδυνοι αγωγών στις τράπεζες από τους κατόχους senior bonds

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr,  το νέο πλαίσιο θα προβλέπει τη συμμετοχή και των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior bonds) στο βάρος διάσωσης των τραπεζών, αν το ΤΧΣ βάλει έστω ένα σεντ στην τράπεζα.

Με δεδομένο, δε, ότι μείζον στόχος είναι η αποφυγή της εξυγίανσης, η υποχρεωτική μετατροπή επιβάλλεται με μεταβατικές διατάξεις, η ενεργοποίηση των οποίων βαρύνει τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών και όχι την αρχή εξυγίανσης, η οποία παραμένει η Επιτροπή Μέτρων Εξυγίανσης της ΤτΕ μέχρι την 1.1.2016, όταν και ενεργοποιείται ο Single Resolution Mechanism (SRM).

«Αν δεν αλλάξει την τελευταία στιγμή η διάταξη, οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να αποδείξουν ότι έκαναν το παν για να περιορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες, πριν φθάσουν στην ενεργοποίηση των διατάξεων του αλά γκρέκα burden sharing, αλλιώς κινδυνεύουν με αγωγές και πολυετείς δικαστικές περιπέτειες», τονίζει τραπεζικός αναλυτής.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που είχαν στην εκδήλωση της Axia Ventures διαχειριστής κεφαλαίων που έχει επενδύσει σε senior bonds ελληνικών τραπεζών με ανώτατο διοικητικό στέλεχος τράπεζας. Ο διαχειριστής ζήτησε να προχωρήσει η τράπεζα στην πώληση του συνόλου των -αξιόλογων- περιουσιακών της στοιχείων, προκειμένου να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες και να αποφευχθεί το bail in, τονίζοντας ότι δεν δίνει δεκάρα για το αν λόγω των πωλητηρίων η διοίκηση βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Η στάση της κυβέρνησης

Από την πλευρά της κυβέρνησης προκύπτει διάθεση για επιμέρους βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, όχι όμως στις βασικές κατευθυντήριες γραμμές του. Το μείζον είναι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση εντός του 2015 και να επιτύχουν όλες οι τράπεζες τη συγκέντρωση κεφαλαίων που προκύπτουν από το βασικό σενάριο.

Για το θέμα των ευθυνών που αναλαμβάνουν τα Δ.Σ. των τραπεζών όσον αφορά στην ενεργοποίηση της υποχρεωτικής μετατροπής σε μετοχές των ομολογιών υψηλής διαβάθμισης, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν θα μπορεί να γίνει διαφορετικά. Προτεραιότητα ήταν και παραμένει η αποφυγή της εξυγίανσης που σηματοδοτεί εφαρμογή γενναίου bail in για μετόχους και ομολογιούχους, τονίζουν, θυμίζοντας το τι συνέβη στις κυπριακές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v