Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόταση Κομισιόν για την ακτοφυλακή στο Αιγαίο

Στο επίκεντρο της Συνόδου στη Μάλτα, η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία. Η πίεση για κοινές περιπολίες και η γαλλική αντιπρόταση που περιλαμβάνει πολυεθνική δύναμη με πυρήνα την Frontex, χωρίς τουρκική συμμετοχή.

Πρόταση Κομισιόν για την ακτοφυλακή στο Αιγαίο

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συντάξει η Κομισιόν γραπτή πρόταση για την ακτοφυλακή και τις περιπολίες στο Αιγαίο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό πρόβλημα, ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου στη Βαλέτα της Μάλτας ο πρόεδρος τη Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια είναι η γνώμη του για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και πώς διαφυλάσσονται, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ότι τις επόμενες μέρες η Κομισιόν θα συντάξει ανάλογη έκθεση που θα επικεντρώνεται στην ακτοφυλακή.

Επισήμως η πρόταση αναμένεται να δημοσιευθεί στις 4 Δεκεμβρίου, όμως λόγω της εκτάκτου συνόδου κορυφής που προγραμματίζεται με την Τουρκία δεν αποκλείεται να δημοσιοποιηθεί νωρίτερα.

Σύμφωνα με κοινοτικές πληροφορίες, Τσίπρας και Γιούνκερ δεν είχαν διμερή συνάντηση (όπου κρατούνται πρακτικά), αλλά συζήτηση στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου.

Τo Euro2day.gr έχει γράψει εδώ και καιρό ότι η γερμανική γραμμή είναι και γραμμή της Κομισιόν και ότι ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ ουδέποτε έκρυψε ότι θεωρεί τις κοινές περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας ως αναγκαίες και ότι δεν πρέπει να κολλάει κανείς «για τα 10 χιλιόμετρα θάλασσας στο Αιγαίο».

Παρά το γεγονός ότι συνεργάτες του προέδρου της Κομισιόν προσπάθησαν να στρογγυλέψουν τις δηλώσεις που είχε κάνει στη Φρανκφούρτη ο κ. Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα, το Euro2day.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η άποψή του παραμένει η ίδια.

Μάλιστα σε σχετικό έγγραφο που αποκαλύψαμε προχθές φαίνεται καθαρά ότι το επιχείρημα που ετοιμάζεται μερίδα χωρών της ΕΕ να «σερβίρει» στην ελληνική κυβέρνηση είναι ότι χάνονται ανθρώπινες ζωές και γι' αυτό οι περιπολίες είναι αναγκαίες με τη συμμετοχή της Tουρκίας.

Σε σημείο του εγγράφου αναφέρεται ότι πρέπει να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας, όπως και έγινε (αναμένεται μέχρι το τέλος Νοεμβρίου), και ότι πρέπει να βολιδοσκοπηθεί ο κ. Τσίπρας εάν θα δεχθεί οι κοινές περιπολίες να γίνονται υπό την αιγίδα της Frontex.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν κλήθηκε σε καμία από τις συνόδους για το προσφυγικό και ότι η ξεχωριστή σύνοδος την οποία ετοιμάζει εδώ και καιρό ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φ. Τίμερμανς δείχνει την ξεχωριστή θέση που δίνει η ΕΕ στη γείτονα χώρα. Η οποία πάντως ετοιμάζεται να ζητήσει εδώ και τώρα ανταλλάγματα για τη βίζα και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να αποσυνδέσει το προσφυγικό με αυτές τις απαιτήσεις.

Γαλλική πηγή μάς ανέφερε ότι το Παρίσι κατέθεσε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο οι κοινές περιπολίες στο Αιγαίο μπορούν να γίνουν και άνευ παρουσίας της Τουρκίας και ότι μπορεί μια πολυεθνική δύναμη «κομάντο», με πυρήνα τη Frontex, να περιπολεί και να παρεμβαίνει σε πολύ σύντομο χρόνο, όταν διαβλέπει απόπειρες λαθρεμπόρων να περάσουν στην Ελλάδα πρόσφυγες.

Η γαλλική κυβέρνηση φαίνεται πως συμμερίζεται την άποψη ότι το τουρκικό κράτος πολλές φορές μένει αμέτοχο στη διακίνηση των μεταναστών, θέτοντας έτσι το θέμα σε άλλη διάσταση καθώς επισήμως ο κ. Ερντογάν θα λάβει 3 δισεκατομμύρια ευρώ για να κρατήσει τους πρόσφυγες στο τουρκικό έδαφος.

Τα πλάνα πάντως που μετέδωσε το BBC, που έδειχναν την τουρκική ακτοφυλακή να παρακολουθεί τους λαθρέμπορους να περνούν στην Ελλάδα χωρίς να παρεμβαίνουν, δεν έμειναν ασχολίαστα στη Μάλτα.

Το έγγραφο πάντως που δημοσιεύσαμε δείχνει ξεκάθαρα ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ -παρά το ότι γνωρίζουν- δεν θέλουν επισήμως να αναγνωρίσουν αυτή τη διάσταση. Αντιθέτως μάλιστα θέλουν να προβάλουν επιχειρήματα που να δείχνουν ότι αυτή είναι απλά η ελληνική άποψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v