Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χοντραίνει το παιχνίδι με το Προσφυγικό

H ανοικτή γραμμή Κομισιόν - Αγκυρας και οι κίνδυνοι που προβάλλουν για την Αθήνα. Οι δηλώσεις και η «διαφορά αντίληψης» αναφορικά με τη «δημοσιονομική χαλάρωση». Γιατί κερδίζει πόντους η Τουρκία. Ο ρόλος του Επιτρόπου Τίμερμανς.

Χοντραίνει το παιχνίδι με το Προσφυγικό

Την επόμενη εβδομάδα στη Βαλέτα της Μάλτας, με αφορμή το προσφυγικό και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών της ΕΕ, αναμένεται να ξεδιπλωθεί άλλο ένα κεφάλαιο για τις προθέσεις της ΕΕ αναφορικά με τους πρόσφυγες και τον ρόλο της Τουρκίας.

Το Euro2day.gr προειδοποίησε εδώ και μέρες ότι οι κοινές περιπολίες στο Αιγαίο θα μπουν ξανά στο τραπέζι των πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση, με τη μορφή πολυεθνικής δύναμης, και ότι ο σχεδιασμός θα διαφαίνεται σιγά-σιγά.

Η επιβεβαίωση της είδησης ήρθε δια στόματος του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ, που μιλώντας χθες στη Φρανκφούρτη «διερωτήθηκε» γιατί ασχολούμαστε με 10 χιλιόμετρα θάλασσας στο Αιγαίο.

Το Euro2day.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η δήλωση αυτή δεν έγινε τυχαία, λίγες μόνο μέρες πριν τη συνάντηση στη Μάλτα, όπου, όπως μας είπε αξιωματούχος της ΕΕ, «εκεί θα πέσουν κορμιά».

Οι πιέσεις προς την Αθήνα γίνονται συντεταγμένα και σταδιακά, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει με αφορμή το μεταναστευτικό να πάρει ως «ανταλλάγματα» μια ανοχή στην δημοσιονομική προσαρμογή και δη στο ασφαλιστικό.

Αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι ο κ. Γιούνκερ έχει ήδη συνομιλήσει επί του θέματος με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της μίνι συνόδου για το μεταναστευτικό πριν από δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες και ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι υπέρ μιας «καλύτερης» αντιμετώπισης της Ελλάδος.

Πηγή του περιβάλλοντος Γιούνκερ μας επιβεβαίωσε ότι όντως ο Λουξεμβούργιος πολιτικός σπρώχνει προς αυτή την κατεύθυνση, όμως φαίνεται να μην υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα στην ελληνική κυβέρνηση για το πώς θα βοηθηθεί η χώρα μας, αλλά και το πώς λειτουργεί η ΕΕ.

Αξιωματούχος τoυ Eurogroup σημείωνε χαρακτηριστικά, με σχετική δόση ειρωνείας, ότι η προσπάθεια του κ. Γιούνκερ θα πέσει στο κενό καθώς βασίζεται πάνω στις «έκτακτες καταστάσεις» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που επιτρέπουν κάποια δημοσιονομική ευελιξία, όμως η Ελλάδα δεν μπορεί να καλυφθεί από την παράγραφο αυτή γιατί είναι ήδη σε δικό της πρόγραμμα σύγκλισης.

Ο ίδιος αξιωματούχος σχολίασε δε ότι τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς γνωρίζουν πολύ καλά ότι οποιαδήποτε χαλάρωση -όπως την εννοεί η Αθήνα- δεν πρόκειται να περάσει από τους καθ' ύλην αρμόδιους, που είναι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, γι' αυτό και στις δηλώσεις τους τάσσονται «εύκολα» υπέρ των θέσεων της Ελλάδας.

Με άλλα λόγια και οι δύο παράγοντες, εκ των οποίων ο ένας, ο κ. Σουλτς, δεν έχει θεσμικό ρόλο παρέμβασης, γνωρίζουν ότι oi αποφάσεις απαιτούν σύμφωνη γνώμη από ΕΚΤ, ΔΝΤ και το Eurogroup.

Αυτό που η ΕΕ εννοεί ως βοήθεια είναι τα κοινοτικά κονδύλια για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, η τεχνική υποστήριξη, η βοήθεια στην αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και η πρόσληψη προσωπικού που θα βοηθά στη φύλαξη των συνόρων.

Πέραν τούτων, η χώρα μας πρέπει να περιμένει σκληρή αντιμετώπιση από το ΔΝΤ, που παρουσιάζεται ανυποχώρητο στις σκληρές μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού καθώς και πιέσεις για άμεση εφαρμογή των prior actions και ρύθμιση στα κόκκινα δάνεια, με τη συνήθη έμμεση απειλή βέβαια για κούρεμα καταθέσεων σε περίπτωση που η αξιολόγηση τραβήξει πέρα από τον Δεκέμβριο.

Ο ρόλος Τίμερμανς

Πάντως η Κομισιόν εξακολουθεί να κινείται παρασκηνιακά όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, που πραγματοποιούνται με αμείωτο ρυθμό και με τη σιωπηρή υποστήριξη της Γερμανίας και των άλλων βόρειων κρατών.

Ενημέρωση των κρατών-μελών της ΕΕ και παράδοση των εγγράφων για τις επαφές αυτές δεν έχει γίνει προς το παρόν, προκαλώντας απορίες για το πώς η Κομισιόν έχει αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες, με τον πρόεδρό της να ενημερώνει προφορικά μόνο τους αρχηγούς κρατών-μελών της ΕΕ στις 15 Οκτωβρίου.

Όπως μαθαίνουμε, ο αρμόδιος επίτροπος για μετανάστευση Δ. Αβραμόπουλος -λόγω καταγωγής;- δεν έχει πλήρη εικόνα και τις επαφές με την Αγκυρα έχει αναλάβει εδώ και καιρό ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φ. Τίμερμανς, ο οποίος βρίσκεται σχεδόν μόνιμα τις τελευταίες εβδομάδες στη γείτονα χώρα.

Όπως μαθαίνουμε, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Γιούνκερ που κατήργησε το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης και το ενέταξε σε αυτό της καλής γειτονίας, ο φάκελος για τη διεύρυνση της ΕΕ που αφορά στην Τουρκία έχει ξανανοίξει και ετοιμάζεται νέα έκθεση εντός των επόμενων εβδομάδων.

Επίσης πιέσεις δέχεται και η Λευκωσία να άρει το βέτο σε ένα από τα κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ώστε η ΕΕ να δείξει τις καλές προθέσεις προς την Αγκυρα.

Βέβαια πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η ΕΕ δεν προσβλέπει μόνο στη συνεργασία με την Αγκυρα για το προσφυγικό.

Εχουν ήδη αρχίσει και τα πάρε-δώσε για υπογραφή πώλησης εξοπλιστικών προγραμμάτων προς στην Τουρκία με αφορμή τον πόλεμο στη Συρία και άλλες οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες, που φέρνουν τον κ. Ερντογάν σε θέση διαπραγματευτικής ισχύος.

Οσο για το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού προς τον κ. Γιούνκερ, ο δεύτερος δεν βρίσκεται σήμερα στο γραφείο του στις Βρυξέλλες αλλά στο Λουξεμβούργο και εάν η συνομιλία πραγματοποιηθεί, ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να επαναλάβει τη θερμή υποστήριξή του.

Την ίδια στιγμή πάντως τα lobbies έχουν «καταλάβει» την Κομισιόν, με στενό (Γερμανό) συνεργάτη του Γιούνκερ να προσπαθεί να βάλει εμπόδια στην επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα, την οποία ο επικεφαλής της Κομισιόν θέλει να συνδυάσει με τη συνάντηση των G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας στις 20 Νοεμβρίου, λέγοντάς του -ανάμεσα στα άλλα επιχειρήματα- ότι δεν είναι δεοντολογικά ορθό να φύγει από την Τουρκία και να πετάξει απευθείας στην Αθήνα!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κόντρα του κ. Γιούνκερ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ κλιμακώνεται, με τον τελευταίο να συγκαλεί την έκτακτη σύνοδο στη Βαλέτα μία μέρα μετά τη προγραμματισμένη σύνοδο για το προσφυγικό και με τους συνεργάτες του να αναφέρουν ότι η «εργασία» που κάνει τώρα η Κομισιόν με την Τουρκία είναι αρμοδιότητα όχι του κ. Γιούνκερ αλλά του κ. Τουσκ...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v