Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Παίζουν παρατάσεις στα βιβλία προσφορών

Πιθανό σενάριο, κάποιες τράπεζες να διατηρήσουν ανοικτά τα book building για μετά τη συνεδρίαση του EWG. Η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση και οι ανησυχίες για τη νευρικότητα στις αγορές. Τι εκτιμούν οι τραπεζίτες.

Τράπεζες: Παίζουν παρατάσεις στα βιβλία προσφορών

Πιθανό είναι πλέον το σενάριο να παραταθεί η διαδικασία προσφοράς νέων μετοχών, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό, για κάποιες τράπεζες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση κυβέρνησης - θέσμων και να κοπάσει η νευρικότητα των αγορών από το τρομοκρατικό κτύπημα.

Όπως είναι γνωστό, τράπεζες και ανάδοχοι επέλεξαν να καθυστερήσουν την εκκίνηση ή/και την ολοκλήρωση των βιβλίων προσφορών, περιμένοντας συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών εντός του Σαββατοκύριακου, ώστε αμέσως μετά να διενεργηθεί το EuroWorking Group (EWG) και να δοθεί το πράσινο φως για την αποδέσμευση των 2+10 δισ. ευρώ.

Οι παραπάνω προσδοκίες όχι μόνο διαψεύστηκαν, καθώς η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και η συνεδρίαση του EWG μετατέθηκε ήδη για την Τρίτη, αλλά οι τράπεζες είναι πλέον αντιμέτωπες με ένα εντελώς διαφορετικό επενδυτικό περιβάλλον. «Από το βράδυ της Παρασκευής η επιτυχής ολοκλήρωση των ιδιωτικών τοποθετήσεων δεν εξαρτάται μόνο από τη συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών», εκτιμά στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τρομοκρατικό κτύπημα στο Παρίσι, πέραν της σχεδόν βέβαιης νευρικότητας που θα προκαλέσει στις αγορές, ενδέχεται να μεταβάλει σημαντικά τα κριτήρια με βάση τα οποία διενεργούνται οι επενδυτικές επιλογές. Οι πρώτες αντιδράσεις πάντως των αγορών δείχνουν ότι οι επενδυτές αντιδρούν με ψυχραιμία. 

Η αποστροφή ανάληψης κινδύνου είναι το τελευταίο που θα ήθελαν αυτή τη στιγμή οι τραπεζίτες και οι ανάδοχοι των ιδιωτικών τοποθετήσεων, καθώς το «story» των εγχώριων τραπεζών απευθύνεται σε όσους κυνηγούν υψηλές αποδόσεις, αναλαμβάνοντας και αντίστοιχου επιπέδου κίνδυνο.

Να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχουν και τραπεζίτες που δίνουν μια πιο αισιόδοξη νότα. Εκτιμούν ότι είναι δυνατόν οι επιθέσεις στο Παρίσι να ενισχύσουν τις τάσεις αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέλιξη που θα έχει θετικό αντίκτυπο για τη χώρα μας. 

Καταλύτης παραμένει η συμφωνία, λένε οι τραπεζίτες

Τραπεζικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε το Euro2day.gr εκτιμούν ότι η επίδραση από το τρομοκρατικό κτύπημα δεν θα είναι σημαντική καθώς οι ιδιωτικές τοποθετήσεις απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε funds που έχουν θέσεις στην Ελλάδα και βλέπουν ευκαιρίες από την άρση της πολιτικής αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, θρυαλλίδα για την επιτυχία ή όχι της προσφοράς νέων μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης παραμένει η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. «Αν έχουμε συμφωνία σήμερα, ένα ή δύο βιβλία θα κλείσουν έως αύριο. Τα υπόλοιπα θα κλείσουν σταδιακά έως την Πέμπτη-Παρασκευή», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Περισσότερο επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι διαχειριστές κεφαλαίων ως προς τις επιπτώσεις από το τρομοκρατικό κτύπημα. Πέραν της αποστροφής ανάληψης ρίσκου, ο κίνδυνος για τις τράπεζες και συνολικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι να αυξηθεί το ρίσκο χώρας. Το αν θα συμβεί κάτι τέτοιο και τι έκταση θα λάβει, θα κριθεί από τις επόμενες κινήσεις της Ευρώπης, που καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών και από το πώς θα αντιδράσει σε αυτές η Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v