Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συλλήψεις και εντάλματα για το μακελειό στο Παρίσι

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για τους δράστες του τρομοκρατικού χτυπήματος. Φωτογραφία υπόπτου έδωσε η γαλλική αστυνομία. Σε τρία αδέλφια εντοπίζονται οι έρευνες. Συλλήψεις και στο Βέλγιο. Αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων. Μηνύματα συμπαράστασης από τους ηγέτες.

Συλλήψεις και εντάλματα για το μακελειό στο Παρίσι

Οι Γάλλοι ερευνητές ταυτοποίησαν άλλους δύο από τους νεκρούς δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, εκτός από τον Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφαΐ, 29 ετών, και πλέον γνωρίζουν τα στοιχεία των τριών από αυτούς, ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές.

Ταυτόχρονα, η γαλλική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός υπόπτου, του Αμπντεσλάμ Σαλά, 26 ετών, κάνοντας έκκληση στους πολίτες που γνωρίζουν κάτι για αυτόν να δώσουν πληροφορίες. Ο Σαλά, που έχει γεννηθεί στο Βέλγιο, είναι "επικίνδυνος", σύμφωνα με την αστυνομία που κάλεσε τους πολίτες να μην τον πλησιάσουν αν τον δουν αλλά να ειδοποιήσουν τις αρχές.

Για τους δύο άλλους δράστες που ταυτοποιήθηκαν, ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν είπε ότι ήταν και οι δύο τους Γάλλοι αλλά διέμεναν στο Βέλγιο.

Οι βομβιστές αυτοκτονίας που ανατινάχθηκαν κοντά στο Σταντ ντε Φρανς, στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισού κατά τη διάρκεια του φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γαλλίας και της Γερμανίας ήθελαν να μπουν μέσα στο γήπεδο, υποστήριξε από την πλευρά του ο υφυπουργός Αθλητισμού Τιερί Μπραγιάρ.

"Θέλησαν να διεισδύσουν αλλά δεν μπόρεσαν", είπε ο Μπραγιάρ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι από αυτούς επιχείρησαν να μπουν στο στάδιο.

Γάλλος ο ένας καμικάζι

Γάλλος υπήκοος, 29 ετών, μεγαλωμένος σε υποβαθμισμένο προάστιο του Παρισιού είναι ο ένας από τους επτά καμικάζι που σκόρπισαν τον θάνατο στο Παρίσι.

Ονομάζεται Ισμαήλ Ομάρ Μουσταφάι και η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τον πατέρα και τον αδερφό του, μετά από έρευνες στα σπίτια τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ισμαήλ Ομάρ Μουσταφάι είχε πάει στη Συρία μέσω Τουρκίας.

Έξι άτομα του περιβάλλοντος του Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφαΐ, τέθηκαν υπό κράτηση, κυρίως ο πατέρας του και ο αδελφός του όπως και η σύζυγος του τελευταίου, ανακοίνωσαν σήμερα δικαστικές και αστυνομικές πηγές.

Επίσης, όπως ανακοίνωσαν αστυνομικές πηγές, ένα αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε κατά τις επιθέσεις που έγιναν το βράδυ της Παρασκευής εναντίον δύο εστιατορίων στο ανατολικό Παρίσι βρέθηκε στο Μοντρέιγ, στα ανατολικά προάστια του Παρισιού.

Δικαστική πηγή αναφέρει ότι πρόκειται για ένα μαύρο αυτοκίνητο μάρκας Seat, στο οποίο εντοπίστηκαν πολλά τουφέκια Καλάσνικοφ του ίδιου τύπου με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις στο Παρίσι.

Αυτόπτες μάρτυρες είχαν αναφέρει την παρουσία ενός μαύρου Seat το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες των επιθέσεων εναντίον μπαρ και εστιατορίων σε τρεις τοποθεσίες του ανατολικού Παρισιού.

Γαλλικοί βομβαρισμοί κατά του ISIS

Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν 20 βόμβες σήμερα στο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, την πόλη Ράκα της ανατολικής Συρίας, καταστρέφοντας ένα διοικητικό κέντρο και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

"Ο πρώτος στόχος που καταστράφηκε χρησιμοποιούνταν από το Νταές (σ.σ. το ακρωνύμιο του ΙΚ στα αραβικά) ως κέντρο διοίκησης, κέντρο στρατολόγησης τζιχαντιστών και αποθήκη όπλων και πυρομαχικών. Ο δεύτερος στόχος στέγαζε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών", ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο.

Στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν δέκα αεροσκάφη.

Στο στόχαστρο τρία αδέλφια

Εν τω μεταξύ τρία αδέλφια έχουν μπει στο στόχαστρο των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή στο Παρίσι, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Ο ένας από τους αδελφούς σκοτώθηκε στις επιθέσεις, ο δεύτερος κρατείται στο Βέλγιο, όμως δεν έχει διευκρινιστεί αν συμμετείχε ή όχι στις επιθέσεις αυτές, ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν έχουν καμία πληροφορία για τον τρίτο. Ενδέχεται να είναι μεταξύ των νεκρών βομβιστών αυτοκτονίας ή να έχει διαφύγει.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, έχει ταυτοποιηθεί άλλος ένας από τους νεκρούς δράστες, ο οποίος ήταν Γάλλος υπήκοος.

Συλλήψεις και στο Μολενμπέκ των Βρυξελλών

Συλλήψεις έγιναν και στις Βρυξέλλες, όπου έχει νοικιαστεί ένα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Κουν Χέενς, δήλωσε μέσω twitter ότι η βελγική αστυνομία έκανε συλλήψεις "πολλών ατόμων" στο πλαίσιο επιχείρησης που πραγματοποίησε στη συνοικία Μολενμπέκ των Βρυξελλών, η οποία συνδέεται με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βελγική εισαγγελία, δύο Γάλλοι που είχαν διαμείνει στις Βρυξέλλες, ο ένας από τους οποίους στην κοινότητα Μολενμπέκ της βελγικής πρωτεύουσας, περιλαμβάνονται μεταξύ των δραστών των φονικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι και "υπέκυψαν επιτόπου".

Εξάλλου τα "δύο αυτοκίνητα με πινακίδες Βελγίου" που βρέθηκαν από τους γάλλους ερευνητές στο Παρίσι και σε ένα κοντινό προάστιο, είχαν μισθωθεί "στην αρχή της εβδομάδας στην περιοχή των Βρυξελλών", σύμφωνα με την εισαγγελία. Συνολικά επτά πρόσωπα κρατουνται από σήμερα στο Βέλγιο στο πλαίσιο της βελγικής πτυχής της έρευνας, προστίθεται από την ίδια πηγή.

Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε το σαββατοκύριακο σειρά ερευνών που επικεντρώθηκαν στην κοινότητα Μολενμπέκ των Βρυξελλών και εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι ερευνούν ένα μισθωμένο βελγικό αυτοκίνητο που βρέθηκε στο Παρίσι κοντά στο σημείο της πιο φονικής από τις επιθέσεις, αυτής στην αίθουσα συναυλιών του Μπατακλάν.

Αυτόπτες μάρτυρες των επιθέσεων στο Παρίσι είχαν αναφέρει ότι είδαν τους δράστες να επιβαίνουν σε ένα αυτοκίνητο με βελγικές πινακίδες. Μέσα στο όχημα αυτό βρέθηκαν αποδείξεις από ένα πάρκινγκ στο Μολενμπέκ.

Σε μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του τηλεοπτικού δικτύου RTBF, διακρίνεται ένας άνδρας που φορά χειροπέδες και έχει δεμένα τα μάτια.

Οι αστυνομικοί σταμάτησαν "ένα Golf 3, παλιό μοντέλο, έβγαλαν από μέσα έναν άνδρα και του πέρασαν χειροπέδες" είπε ένας κάτοικος της περιοχής που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Τα γεγονότα αυτά έγιναν "γύρω στις 5 το απόγευμα (18.00 ώρα Ελλάδας) και ο δρόμος ήταν αποκλεισμένος", πρόσθεσε η ίδια πηγή διευκρινίζοντας ότι ο συλληφθείς ήταν περίπου 30-40 ετών.

Στο Βέλγιο το επίπεδο του συναγερμού αυξήθηκε από 2 σε 3, την ύψιστη βαθμίδα, για τα γεγονότα στα οποία μετέχει μεγάλο πλήθος ανθρώπων, όπως οι αθλητικές συναντήσεις ή οι επίσημες εκδηλώσεις, όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί ο στρατός σε ενίσχυση των δυνάμεων της αστυνομίας, ανακοίνωσε χθες το βράδυ η βελγική κυβέρνηση.

"Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας θα συνεχιστούν", δήλωσε παράλληλα ο Μισέλ στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, την ώρα που τα βελγικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ειδήσεις σχετικά με την συνεχιζόμενη δράση των δυνάμεων ασφαλείας καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας στην Μολενμπέκ, δυτικά του κέντρου των Βρυξελλών, στην οποία ζουν πολλοί μουσουλμάνοι, κυρίως οικογένειες που προέρχονται από το Μαρόκο και την Τουρκία.

Τρίμηνο εκτάκτου ανάγκης

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέφερε σήμερα μιλώντας σε βουλευτές ότι θέλει να παραταθεί για τρεις μήνες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την οποία κήρυξε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι.

Το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει την Τετάρτη μια πρόταση για την τροποποίηση ενός νόμου του 1955 που αφορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να αναθεωρηθεί η "περίμετρος" και η "διάρκειά" της. Σήμερα, μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να διαρκέσει μόνο 12 ημέρες και να παραταθεί μόνο με την έγκριση του κοινοβουλίου.

"Μας είπε ότι θα ήθελε να διαρκέσει για τρεις μήνες" τουλάχιστον, είπαν πολλοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Μπρουνό Ρεταϊγιό, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία και η Εμανουέλ Κος, η γενική γραμματέας των Πρασίνων.

Η παράταση πέραν των 12 ημερών μπορεί να γίνει μόνο με νόμο που θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο και θα ορίζει τη διάρκειά της.

"Θα είναι μια ευκαιρία να τροποποιήσουμε τον νόμο του 1955", ο οποίος είχε ψηφιστεί με αφορμή τον πόλεμο στην Αλγερία, είπε ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ βγαίνοντας από τη συνάντηση αυτή.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στις αρχές να απαγορεύουν την κυκλοφορία και να ορίζουν "ζώνες προστασίας ή ασφάλειας" στις οποίες ελέγχεται η διαμονή των πολιτών. Με το διάταγμα που εξέδωσε ο πρόεδρος Ολάντ δίνεται η δυνατότητα στις αρχές να θέτουν σε κατ' οίκον περιορισμό "όποιον κριθεί επικίνδυνος για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη", να διατάζουν το προσωρινό κλείσιμο των αιθουσών ψυχαγωγίας και να κατάσχουν ορισμένου τύπου όπλα.

Δεν κάνει όμως καμία αναφορά σε "μέτρα για την διασφάλιση του ελέγχου του Τύπου" και των μέσων ενημέρωσης, μια δυνατότητα που δίνει ο νόμος του 1955.

Συνεργασία με το FBI και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας

Σε συντονισμό με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας, στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συνεργάζονται με τα γαλλικές αρχές για τη συγκέντρωση πληροφοριών που ενδέχεται να σχετίζονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Γαλλίας και προσφέρουν την πλήρη συνεργασία τους, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι πολλοί υπήκοοι των ΗΠΑ τραυματίστηκαν και μία Αμερικανίδα σκοτώθηκε στις επιθέσεις. Λαμβάνουμε τα αρμόζοντα μέτρα για αυτό, και η Υπηρεσία Δικαιοσύνης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας στο Εξωτερικό υποστηρίζει τη βοήθεια που προσφέρει η κυβέρνηση στα θύματα και στις οικογένειές τους διαμέσου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του FBI», τονίζει αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πλαστό το διαβατήριο του βομβιστή-καμικάζι

Το συριακό διαβατήριο το οποίο βρέθηκε κοντά στη σορό του ενός από τους βομβιστές-καμικάζι που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι ενδέχεται να είναι πλαστό, όπως μετέδωσαν ΜΜΕ, επικαλούμενα μια πηγή στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει χθες ότι ένα συριακό διαβατήριο βρέθηκε κοντά στο πτώμα του ενός από τους εξτρεμιστές που ανατινάχθηκαν έξω από το Σταντ ντε Φρανς.

Όμως Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News ότι το διαβατήριο αυτό μπορεί να είναι πλαστό.

Ο αριθμός του δεν αντιστοιχεί σε κανένα διαβατήριο που έχει εκδοθεί από τις αρχές της Συρίας και η φωτογραφία δεν αντιστοιχεί στο όνομα του κατόχου, εξήγησε χαρακτηριστικά.

Φόβοι στη Γερμανία για είσοδο τρομοκρατών

Ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας κάλεσε να εφαρμοστούν οι τυπικές διαδικασίες σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της έλευσης χιλιάδων προσφύγων καθημερινά στη Γερμανία, κρίνοντας ότι εξτρεμιστές θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν τη χαοτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εν μέσω της προσφυγικής κρίσης.

Οι επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 129 άνθρωποι, τροφοδότησε την ήδη τεταμένη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία για την πολιτική που έχει εφαρμόσει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έναντι των προσφύγων μέχρι σήμερα.

Υψώθηκαν φωνές που καλούν την κυβέρνηση να φροντίσει να υπάρξει καλύτερος έλεγχος των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα.

Η Ευρώπη έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Γερμανία αναμένεται να υποδεχθεί έως και 1 εκατομμύριο ανθρώπους φέτος.

«Είναι πιθανό να υπάρχουν και τρομοκράτες που φθάνουν μαζί με τους πρόσφυγες, αλλά το θεωρούμε λιγότερο πιθανό» από άλλα ενδεχόμενα, σημείωσε ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, ο επικεφαλής της BfV - της γερμανικής αντικατασκοπείας - σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύουν την Κυριακή γερμανικές τοπικές εφημερίδες.

«Για τις αρχές ασφαλείας, είναι σημαντικό να εφαρμόζονται τυπικές διαδικασίες όσον αφορά την είσοδο στη Γερμανία και την εφαρμογή των διαδικασιών ασύλου», πρόσθεσε.

Ενώ η γερμανική αστυνομία πραγματοποιεί ελέγχους διαβατηρίων σε συνοριακές διελεύσεις και ειδικούς χώρους τράνζιτ, χιλιάδες πρόσφυγες πιστεύεται ότι έχουν εισέλθει και συνεχίζουν να μπαίνουν στη Γερμανία χωρίς να έχουν υποβληθεί σε κανέναν έλεγχο.

Ο Μάασεν επισήμανε πάντως ότι η οδός διέλευσης των προσφύγων από τη Συρία ή το Ιράκ στην Τουρκία, στην Ελλάδα και προς βορρά μέσω Βαλκανίων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

«Θα ήταν ριψοκίνδυνο και ασυνήθιστο για ανθρώπους που έχουν αναλάβει μια μάχιμη αποστολή να περάσουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά με πλεούμενα-φέρετρα», εξήγησε.

Καταδικάζουν την επίθεση 99 ένοπλες οργανώσεις της Συρίας

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, 99 ένοπλες οργανώσεις οι οποίες δρουν στη Συρία, περιλαμβανομένης της Τζάις αλ Ισλάμ («Στρατός του Ισλάμ») καταδίκασαν με τους εντονότερους όρους τις επιθέσεις στο Παρίσι, που σκότωσαν τουλάχιστον 129 ανθρώπους.

Στην ανακοίνωση, η συντονισμένη επιχείρηση που διεξήγαγε το ΙΚ χαρακτηρίζεται μια «εγκληματική επίθεση», η οποία αντίκειται «στους [ισλαμικούς] νόμους και τις αξίες της ανθρωπότητας».

Η πλειονότητα των οργανώσεων ανταρτών στη Συρία πολεμούν τόσο εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όσο και του ΙΚ, που έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα του εδάφους της Συρίας και του Ιράκ.

«Αυτή η τρομοκρατία δεν διαφέρει από την τρομοκρατία που υφίσταται καθημερινά ο συριακός λαός τα τελευταία πέντε χρόνια», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το χρονικό του τρόμου

Τρεις από τους τραυματίες που νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι, έχασαν τη μάχη που έδιναν για να κρατηθούν στη ζωή, ανέφεραν σήμερα νοσοκομειακές πηγές. Με τον θάνατό τους, ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις αυτές ανέρχεται πλέον στους 132.

"Έχουν αναγνωρισθεί 103 σοροί, υπάρχουν 20 έως 30 πρόσωπα που δεν έχουν ακόμη αναγνωρισθεί. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες ώρες", διευκρίνισε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, στο τέλος μιας συνάντησής του με οικογένειες θυμάτων.

Το Σάββατο ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν ανακοίνωσε ότι νεκροί μέχρι εκείνη την ώρα ανέρχονταν στους 129 οι τραυματίες από τις επιθέσεις και στους 352. Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι οι δράστες κατά πάσα πιθανότητα έδρασαν χωρισμένοι σε τρεις ομάδες και ορισμένοι από αυτούς ανέφεραν τη Συρία και το Ιράκ ενώ πυροβολούσαν τα θύματά τους.

Ο απολογισμός "δυστυχώς είναι προσωρινός και εξελισσόμενος", όπως τον χαρακτήρισε ο εισαγγελέας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Από τους 352 τραυματίες, οι 99 είναι "σε απολύτως κρίσιμη κατάσταση", πρόσθεσε.

"Επτά τρομοκράτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκληματικής δράσης τους", σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι οι έξι από αυτούς πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι και ανατινάχθηκαν.

Οι "τρομοκράτες" που εισέβαλαν στον συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν αναφέρθηκαν στη Συρία και το Ιράκ. "Σε αυτό το στάδιο των ερευνών μπορούμε να πούμε ότι φαίνεται πολύ πιθανό ότι υπήρχαν τρεις ομάδες τρομοκρατών" συνολικά, συνέχισε.

Εκατοντάδες κάλυκες, οι περισσότεροι διαμετρήματος των 7,62 mm (το διαμέτρημα των Καλάσνικοφ) βρέθηκαν σε όλα τα σημεία των επιθέσεων, πρόσθεσε ο Μολέν.

Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε επίσης ότι οι γαλλικές αρχές είχαν ανοίξει φάκελο για "ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση" του ενός από τους δράστες ο οποίος μολονότι είχε ποινικό μητρώο, δεν είχε φυλακιστεί ποτέ.

Σύμφωνα με τον Μολέν, ένας άνθρωπος ο οποίος είχε νοικιάσει ένα από τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις συνελήφθη στα σύνορα με το Βέλγιο.

Ο εισαγγελέας έδωσε επίσης το χρονικό περίγραμμα των επιθέσεων, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος:

Στις 21:20 (ώρα Γαλλίας, 22:20 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής, 13 Νοεμβρίου, ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε μια ζώνη με εκρηκτικά κοντά σε μια πύλη του γηπέδου Σταντ ντε Φρανς, στο προάστιο Σεν Ντενί. Μεταξύ των θεατών στο στάδιο, όπου έδιναν φιλικό αγώνα οι εθνικές ομάδες της Γαλλίας και της Γερμανίας, βρίσκονταν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο βομβιστής και ένας περαστικός.

Στις 21:25, στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, στη διασταύρωση των οδών Μπισά και Αλιμπέρ, ένοπλοι πυροβολούν τους πελάτες του μπαρ Le Carillon και του εστιατορίου Petit Cambodge, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά άλλους 10.

Στις 21:30, έξω από το Σταντ ντε Φρανς, άλλος ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί τα εκρηκτικά του και σκοτώνεται.

Στις 21:32, ένοπλοι ανοίγουν πυρ έξω από το μπαρ A La Bonne Biere, στη διασταύρωση των οδών Φοντέν ο Ρουά και Φομπούρ ντι Τεμπλ, στο 11ο διαμέρισμα. Πέντε άνθρωποι σκοτώνονται και οκτώ τραυματίζονται σοβαρά.

Στις 21:36, ένοπλοι σκοτώνουν 19 ανθρώπους στο εστιατόριο La Belle Equipe, στην οδό ντε Σαρόν. Εννά άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά.

Περί τις 21:40, ένας βομβιστικής αυτοκτονίας ανατινάζεται μέσα στο εστιατόριο Le Comptoir Voltaire της λεωφόρου Βολτέρ, επίσης στο 11ο διαμέρισμα. Ένας άνθρωπος τραυματίζεται.

Στις 21:40, ένα αυτοκίνητο σταματά έξω από την αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν. Πολλοί ένοπλοι μπαίνουν στο χώρο όπου δινόταν συναυλία του ροκ συγκροτήματος Eagles of Death Metal και αρχίζουν να πυροβολούν στο πλήθος. Σκοτώνουν 89 ανθρώπους και τραυματίζουν πολλούς. Οι δράστες κάνουν λόγο για το Ιράκ και τη Συρία.

Στις 21:53, ο τρίτος βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάζεται κοντά στο Σταντ ντε Φρανς.

Στις 00:20 του Σαββάτου, 14 Νοεμβρίου, οι δυνάμεις ασφαλείας εισβάλλουν στο Μπατακλάν για να απελευθερώσουν όσους βρίσκονται μέσα. Τρεις από τους δράστες σκοτώνονται: ο ένας πυροβολείται από τους αστυνομικούς, οι άλλοι δύο ανατινάζονται πυροδοτώντας τα εκρηκτικά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v