Τριπλό μέτωπο με τους δανειστές για τα προαπαιτούμενα

Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων και ο ρόλος των εταιρειών διαχείρισης, το μεγαλύτερο αγκάθι για το 1 δισ. ευρώ. Εναλλακτική πρόταση για τον ΑΔΜΗΕ ετοιμάζει η κυβέρνηση. Συζητήσεις και για το ενιαίο μισθολόγιο. Συνεχίζονται τα ραντεβού στο Χίλτον.

Τριπλό μέτωπο με τους δανειστές για τα προαπαιτούμενα

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης σήμερα με τους θεσμούς, σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμφωνία στα 13 προαπαιτούμενα έως την Παρασκευή. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πάνος Σκουρλέτης είναι μεταξύ των υπουργών που το απόγευμα και το βράδυ θα περάσουν από το Χίλτον, όπου διεξάγονται οι συζητήσεις οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα των ανοικτών μετώπων (δημοσιονομικά, μέτρα κατά του λαθρεμπορίου, Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, Δημόσιο, κόκκινα δάνεια, ενέργεια κ.τλ.).

Στόχος να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει να υιοθετηθεί έως την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου η σχετική νομοθεσία και να ξεκλειδώσει πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα ανοίξει ο δρόμος για την α' αξιολόγηση και εν συνεχεία για τη ρύθμιση του χρέους.

Βέβαια ο δρόμος μέχρι εκεί είναι δύσβατος και εξελίσσεται στη σκιά της κόντρας που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και Β. Σόιμπλε για το ΔΝΤ και τις σκληρές απαιτήσεις του. Ήδη, πριν φτάσουμε στο μεγάλο αγκάθι του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεπεράσει τον σκόπελο των κόκκινων δανείων, του ΑΔΜΗΕ, αλλά και του μισθολογίου στο Δημόσιο Τομέα.

Αναφορικά με το τελευταίο θέμα, χθες υπήρξε συνάντηση του Χρ. Βερναρδάκη και η εκτίμηση που διαμορφώθηκε είναι ότι αυτό δεν είναι θέμα που θα «κολλήσει» τη διαπραγμάτευση καθώς μπορεί να κλείσει σε μια-δυο μέρες. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι δεν θα κοπούν οι μισθοί και ότι αυτό έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. Σε περιπτώσεις που θα προκύπτουν μειώσεις μισθών, αυτές θα καλύπτονται από την «προσωπική διαφορά».

Ένα από τα θέματα που θα πρέπει να λυθούν πάντως αφορά στην αξιολόγηση. Οι δανειστές επιθυμούν αυτή να συνδέεται με τον μισθό, να έχει δηλαδή οικονομική επίπτωση, ενώ η ελληνική πλευρά επιδιώκει να σχετίζεται με τη βαθμολογική εξέλιξη.

 

Ο ΑΔΜΗΕ

Ένα ακόμα θέμα που θα πρέπει να συμφωνηθεί και το οποίο έχει «σηκώσει» η ελληνική πλευρά είναι η διατήρηση υπό δημόσιο έλεγχο του ΑΔΜΗΕ. Το πρώτο ραντεβού με τον Πάνο Σκουρλέτη έγινε και θα ακολουθήσει νέο σήμερα.

Στη χθεσινή συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπρόσωπους των θεσμών, παρουσιάστηκε επίσημα η νέα ελληνική πρόταση, δηλαδή για ΑΔΜΗΕ που θα ελέγχεται κατά 51% από το ελληνικό Δημόσιο και κατά 49% από τους υπόλοιπους μετόχους της ΔΕΗ.

Ωστόσο και η λύση αυτή, που ενδεχομένως υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή, απερρίφθη. Ο λόγος είναι ότι στο 49% της ΔEH μετέχουν νομικά πρόσωπα (κυρίως ξένα funds) που κατέχουν υψηλά ποσοστά μετοχών και στον ΑΔΜΗΕ.

Έτσι θα εγείρονταν θέμα ασυμβίβαστου με τις κοινοτικές οδηγίες, λόγω της ταυτόχρονης συμμετοχής μεγαλομετόχων της ΔΕΗ και στον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς. Κάτι τέτοιο απαγορεύεται, καθώς η ανεξαρτησία του Διαχειριστή του Δικτύου από την εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να πιστοποιείται από αρμόδια υπερεθνικά όργανα.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, από τα πράγματα επανέρχεται στο προσκήνιο η λύση ελέγχου του ΑΔΜΗΕ από νομικό πρόσωπο στο οποίο την πλειοψηφία των μετοχών θα έχει το Ελληνικό Δημόσιο.

Ταυτόχρονα αναζητείται και ρεαλιστικός τρόπος αποζημίωσης της ΔEH, προκειμένου η επιχείρηση να μην απολέσει έσοδα και κυρίως τα απαραίτητα collateral για την εξασφάλιση δανεισμού.

Τέλος, και σε ό,τι αφορά το μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ, για το οποίο οι θεσμοί εμφανίζονται να ευνοούν την παραχώρησή του σε ιδιωτικό φορέα (ενδεχομένως και άλλη εταιρεία διαχείρισης δικτύων ηλεκτρισμού), σύμφωνα με πηγές, είναι θέμα που το υπουργείο μπορεί να αντιμετωπίσει, εφόσον υπάρξει συμφωνία για το κυριότερο θέμα, που είναι το μοντέλο λειτουργίας του Διαχειριστή.

Τα κόκκινα δάνεια

Στο σκέλος των κόκκινων δανείων, στο τραπέζι βρίσκεται ο τρόπος διαχείρισης, ο ρόλος των ειδικευμένων εταιρειών διαχείρισης αλλά και το εάν και ποια δάνεια θα πουληθούν σε distress funds.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, μετά την πρώτη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τρίτης με εκπροσώπους των θεσμών, ανέφερε ότι ο στόχος είναι έως την ερχόμενη Παρασκευή να κλείσει η συμφωνία, προκειμένου το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά συζητά μόνο για τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πώλησης σε ξένα funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επίσης, στα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές είναι και η έκδοση ΚΥΑ για την εφαρμογή του νόμου Κατσέλη.

Η συζήτηση με τους δανειστές και τους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομίας για τα κόκκινα δάνεια θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο.

Σημειώνεται πως η λίστα με τις απαιτήσεις των δανειστών στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων περιλαμβάνει:

α) Υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας για την έκδοση αδειών και τη ρύθμιση για τους μη τραπεζικούς παρόχους υπηρεσιών και τις μεταφορές δανείων.

β) Έναρξη προπαρασκευαστικής εργασίας για την αναβάθμιση και τροποποίηση του νόμου για την εκκαθάριση χρεών εκτός δικαστηρίου.

γ) Την πρόταση ενός μηχανισμού συντονισμού που θα επιβλέπεται από την Τράπεζα της Ελλάδας με εντολή την εξέταση μεγάλων χρεών σε ιδιώτες και δημόσιους πιστωτές και την αναγνώριση και εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων εκκαθάρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

δ) Υποβολή ενός προεδρικού διατάγματος για την εγκαθίδρυση δικτύου πληροφόρησης για χρέη.

ε) Η Τράπεζα της Ελλάδας θα διορίσει έναν ειδικό εκκαθαριστή και θα εισάγει ένα σχήμα αμοιβής εκκαθαριστών με βάση την απόδοση, σε διαβούλευση με το ΤΧΣ.

στ) Το ΤΧΣ θα ορίσει ένα μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου και μια εσωτερική ομάδα που θα είναι αφιερωμένη στην εκκαθάριση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ζ) Συγκρότηση μιας νέας δομής για την εφαρμογή και επίβλεψη της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συμπεριλαμβανομένης της εγκαθίδρυσης μιας ειδικής γραμματείας συντονισμού και μιας μονάδας διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας για τη στήριξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου για τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v