Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλόκο από EWG για Αττικής και συνεταιριστικές

Μόνο για συστημικές τράπεζες το πακέτο των 25 δισ., αποφάσισε το EWG. Ο φόβος για ντόμινο που θα πλήξει το capacity του ESM. Μονόδρομος η κάλυψη των ΑΜΚ εξ ολοκλήρου από ιδιώτες για Αττικής, συνεταιριστικές. Οι εξεταζόμενες παρατάσεις.

Μπλόκο από EWG για Αττικής και συνεταιριστικές

Πλήρη ανατροπή των δεδομένων πάνω στα οποία σχεδίασαν κυβέρνηση και εποπτική αρχή την ανακεφαλαιοποίηση των μη συστημικών εγχώριων τραπεζών προκαλεί η απόφαση του EuroWorking Group να μπλοκάρει τη χορήγηση κεφαλαίων από το ΤΧΣ σε Αττικής και συνεταιριστικές τράπεζες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το EuroWorking Group, κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, αποφάσισε να εισηγηθεί στο Eurogroup να απαγορευτεί η χρήση κεφαλαίων από το πακέτο των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση μη συστημικών ελληνικών τραπεζών.

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις ανησυχίες που υπάρχουν στους κόλπους του ESM και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τη δημιουργία ενός προηγούμενου που ενδέχεται να πλήξει το κεφαλαιακό απόθεμα του Μόνιμου Μηχανισμού.

Ενδεχόμενη κάλυψη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της διαφοράς μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου σε τράπεζες, όπως η Αττικής ή οι συνεταιριστικές, που έχουν ήδη συγκεντρώσει από ιδιώτες τα κεφάλαια υπό το βασικό σενάριο, θα δημιουργήσει προηγούμενο και για άλλες χώρες που έχουν πληθώρα μη συστημικών τραπεζών.

Η ανησυχία έγκειται στο να μη δημιουργηθεί ντόμινο αιτήσεων ανακεφαλαιοποίησης μη συστημικών τραπεζών από τα κεφάλαια του ESM, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα κεφαλαιακά του αποθέματα.

Η απόφαση του EWG αναιρεί στην πράξη το πλαίσιο στο οποίο αποφασίστηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου των Αττικής και συνεταιριστικών τραπεζών καθώς στηρίχθηκαν στην πρόβλεψη του 3864/2010, όπως επικαιροποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, για κάλυψη εφόσον ζητηθεί, από το ΤΧΣ της διαφοράς μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου με αναλογία 75% CoCos και 25% κοινές μετοχές.

Μετά την παραπάνω τροπή, κυβέρνηση, ΤτΕ και διοικήσεις Τράπεζας Αττικής και συνεταιριστικών τραπεζών θα πρέπει να βρουν λύσεις για την κάλυψη των εναπομεινασών κεφαλαιακών αναγκών των παραπάνω τραπεζών αποκλειστικά από ιδιώτες επενδυτές.

Το μοντέλο που εξετάζεται είναι να δοθεί παράταση ενός μήνα στις αυξήσεις κεφαλαίου όσων τραπεζών πέτυχαν να συγκεντρώσουν κεφάλαια που καλύπτουν τουλάχιστον τις κεφαλαιακές τους ανάγκες υπό το βασικό σενάριο. Με δεδομένο ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες υπό το δυσμενές σενάριο αποτελούν προληπτική ανακεφαλαιοποίηση, η σχετική ευχέρεια υπάρχει ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές που ζητούν χρόνο για διενέργεια due diligence.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, το παραπάνω σενάριο εξετάζεται για την Τράπεζα Αττικής και όσες συνεταιριστικές κάλυψαν ήδη ή θα καλύψουν έως μεθαύριο Πέμπτη το βασικό σενάριο.

Οι υπόλοιπες θα οδηγηθούν σε διάσπαση, με το ΤΕΚΕ να καλύπτει το χρηματοδοτικό κενό ώστε να μεταβιβαστούν τα υγιή στοιχεία ενεργητικού μαζί με ισοδύναμο παθητικό στη συστημική τράπεζα που έχει υποβάλει την καλύτερη προσφορά. Η σχετική διαδικασία έχει ήδη κινηθεί και οι προσφορές έχουν υποβληθεί.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η παράταση των αυξήσεων κεφαλαίου πέραν της 31/12/2015 και χωρίς μάλιστα το δίχτυ ασφαλείας του ΤΧΣ, δημιουργεί θέμα ενεργοποίησης της BRRD σε όλο της το εύρος. Σύμφωνα με θεσμικούς παράγοντες δεν τίθεται θέμα κουρέματος ανασφάλιστων καταθέσεων (άνω των 100.000 ευρώ) καθώς οι τράπεζες έχουν καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες υπό το βασικό σενάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v