Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αττικής: Εξετάζεται παράταση της ΑΜΚ για ένα μήνα

Στόχος η εξ ολοκλήρου κάλυψή της από ιδιώτες. Το ενδιαφέρον από private equity fund για κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου και το αίτημα για διενέργεια due diligence. Μπλόκο από το Eurogroup στη χορήγηση κρατικής βοήθειας από ΤΧΣ.

Αττικής: Εξετάζεται παράταση της ΑΜΚ για ένα μήνα

Παράταση ενός μήνα εξετάζεται να δοθεί στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, προκειμένου η τράπεζα να επιχειρήσει με άνεση την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών της αναγκών εξ ολοκλήρου από ιδιώτες, μετά την απόφαση του Eurogroup να απαγορεύσει τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης από το ΤΧΣ σε μη συστημικές τράπεζες.

Όπως είναι γνωστό, η Αττικής συγκέντρωσε από την εξάσκηση δικαιωμάτων, τις προεγγραφές και τις δεσμευτικές προσφορές που υποβλήθηκαν μέχρι την Παρασκευή για κάλυψη αδιάθετων μετοχών, το ποσό των 597,3 εκατ. ευρώ. Κάλυψε, δηλαδή, πλήρως τις κεφαλαιακές ανάγκες υπό το βασικό σενάριο (584 εκατ. ευρώ) και ένα μικρό μέρος του δυσμενούς σεναρίου.

Από την άσκηση δικαιωμάτων εγγραφής και προεγγραφής για αδιάθετες μετοχές συγκεντρώθηκαν 496,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 384 εκατ. ευρώ είναι του ΤΣΜΕΔΕ. Άλλα 101,2 εκατ. ευρώ συγκεντρώθηκαν από δεσμευτικές προσφορές για την κάλυψη αδιάθετων μετοχών.

Προκειμένου να καλυφθούν τα υπόλοιπα 151 εκατ. ευρώ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Αττικής αποφάσισε την παράταση της ΑΜΚ έως την προσεχή Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου. Αν δεν το πετύχει, εξετάζεται η χορήγηση νέας παράτασης, αυτή τη φορά έως τα μέσα Ιανουαρίου, για την κάλυψη των εναπομεινασών αδιάθετων μετοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει private equity fund το οποίο ενδιαφέρεται να καλύψει τη διαφορά μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου. Ζήτησε, όμως, χρόνο για τη διενέργεια due diligence στην τράπεζα.

Η εποπτική αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο της παράτασης της ΑΜΚ έως τα μέσα Ιανουαρίου, με δεδομένο ότι η Αττικής έχει καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες υπό το βασικό σενάριο και το υπόλοιπο αφορά σε προληπτική ανακεφαλαιοποίηση (δυσμενές σενάριο).

Το ίδιο ενδεχομένως να ισχύσει και για τις συνεταιριστικές τράπεζες που κάλυψαν ήδη το βασικό σενάριο (Χανίων, Ηπείρου, Έβρου) ή θα το καλύψουν έως τη Πέμπτη (Παγκρήτια, Πελοποννήσου).

Το μπλόκο που θέτει το Eurogroup στη χορήγηση κρατικής βοήθειας σε μη συστημικές τράπεζες από το ΤΧΣ καταργεί πρακτικά την εναλλακτική επιλογή που είχαν Αττικής και συνεταιριστικές, καθιστώντας μονόδρομο την ανακεφαλαιοποίησή τους εξ ολοκλήρου από ιδιώτες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v