Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση προς αντιπολίτευση: Πάρτε θέση στο ασφαλιστικό

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για να παρουσιάσουν οι αρχηγοί τις θέσεις τους. Να επισπευσθούν οι βελτιώσεις ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας. Ακαρπη η συνάντηση του γ.γ. του υπ. Εργασίας με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων

Κυβέρνηση προς αντιπολίτευση: Πάρτε θέση στο ασφαλιστικό

Αυτό που δεν συνέβη στην προ μηνός σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, δηλαδή να μετάσχουν στον διάλογο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, προσπαθεί τώρα να πετύχει ο Αλέξης Τσίπρας μέσω Βουλής.

Με την απόφασή του να ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα «επιβάλλει» στους πολιτικούς αρχηγούς (και κυρίως στον Κυριάκο Μητσοτάκη) να πάρουν θέση για την «αρχιτεκτονική» του κυβερνητικού σχεδίου και να παρουσιάσουν προτάσεις για το «δια ταύτα».

Ετσι η κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση για το θέμα του ασφαλιστικού, καθώς σχεδόν εκ παραλλήλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καλούσε το ΔΝΤ να απαντήσει αν οι διαρροές των τελευταίων ημερών ότι απορρίπτει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης αντανακλούν πραγματικά τις θέσεις του.

Μέχρι τη συζήτηση στη Βουλή, το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου θα έχει βελτιωθεί σε σημεία που έχουν προκαλέσει μεγάλη ταραχή, κυρίως σ΄αυτά που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να ζήτησε σήμερα από τον υπουργό Εργασίας (στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης) να επισπεύσει τις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών και να βελτιώσει τις διατάξεις που τους αφορούν.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, οι εν λόγω βελτιώσεις δεν πρέπει να οδηγήσουν σε επιβάρυνση άλλων ομάδων. Για να καλυφθούν όμως τα ποσά που έχουν προϋπολογισθεί δεν αποκλείονται υποχωρήσεις σε σημεία όπως η 15ετία (να γίνει 20ετία όπως ζητούν και οι δανειστές) ή και η «ελαφρά μείωση» των υψηλών συντάξεων (άνω των 2.300 ευρώ).

Στο μηδέν...

Νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ν. Φράγκου με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, η οποία απέβη άκαρπη. 

Ετσι οι εκπρόσωποι δικηγόρων, μηχανικών κτλ. προσανατολίζονται στο να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους πραγματοποιώντας την Πέμπτη νέο συλλαλητήριο, ενώ την Παρασκευή θα αποφασίσουν -σε συνεργασία με αγρότες και άλλους κλάδους- την κλιμάκωσή τους.

Η συνάντηση είχε ως στόχο να αναζητηθούν τρόποι να αποτραπούν υπέρμετρες επιβαρύνσεις από τον συνδυασμό ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών επιβαρύνσεων. Αμέσως μετά είχε προγραμματιστεί συνάντηση του γενικού γραμματέα με εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης το υπουργείο δεν παρουσίασε στους εκπροσώπους των φορέων καμία νέα βελτιωμένη πρόταση, με αποτέλεσμα όλοι οι φορείς να υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε ξανά στο σημείο μηδέν.

Υπ.Εργασίας: Εξετάζονται μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στην ανακοίνωσή του για τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και του Οικονομικού Επιμελητηρίου, το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι «έγινε σε καλό κλίμα και έλαβε χώρα μία πρώτη διερευνητική συζήτηση για τις θέσεις των διάφορων επαγγελματικών φορέων και ζητήθηκε, εκ μέρους του Υπουργείου, η εκ νέου συνάντηση τους εντός των ημερών με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων έτσι ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να μην είναι μόνο δίκαιο, αλλά και η συνολική ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων να μην είναι υπέρμετρη.

Ήδη το Υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται σε μέτρα υπέρ των νέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων για την πρώτη τριετία κατά το ανάλογο τουλάχιστον των αγροτών», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v