Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του

Να απαντήσει το Ταμείο αν οι διαρροές για το ασφαλιστικό προέρχονται από το ίδιο, κάλεσε ο υπ. Οικονομικών. Δεν κάνω διαπραγμάτευση μέσω διαρροών, περιμένω το ίδιο. Θέλουμε να συμμετέχει το Ταμείο. Δεν θα πετύχει το πρόγραμμα, αν μπούμε σε ατέρμονες συζητήσεις.

Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του

Η κυβέρνηση βιάζεται. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Θέλει να ξεκινήσει άμεσα η αξιολόγηση από τους δανειστές και να τελειώσει όσο το δυνατό συντομότερα, ώστε να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος και να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία, όπως με απόλυτη σαφήνεια ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Αν δεν τελειώσει η αξιολόγηση σύντομα, σε έναν δύο τρεις μήνες μαζί με το χρέος, δεν θα δουλέψει το πρόγραμμα. Τουφεκίζουμε το πόδι μας και εμείς και οι εταίροι αν συνεχίζουμε να μην βοηθάμε να αλλάξει σελίδα η χώρα» είπε ο υπουργός. Διεμήνυσε παράλληλα ότι «δε θα μπούμε σε ατέρμονες συζητήσεις όπου το review δεν τελείωνε ποτέ» φέρνοντας στο μυαλό παλαιότερα επεισόδια διαπραγματεύσεων με την τρόικα, τα οποία ουδέποτε ολοκληρώθηκαν με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το σκηνικό έχει αρχίσει έντονα να θυμίζει παλαιές εποχές ατέρμονων διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών λίγες μέρες μετά τον κύκλο επαφών με ομολόγους του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, χτύπησε καμπανάκι χρόνου προς τους δανειστές με την απειλή να δημιουργηθεί και πάλι μια ελληνική κρίση. Δεν θέλει κανείς να προστεθεί μια ελληνική κρίση όταν υπάρχουν τόσες κρίσεις είπε. Πέταξε δε το μπαλάκι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλώντας το να ξεκαθαρίσει αν οι διαρροές περί απόρριψης του ασφαλιστικού και δημοσιονομικού κενού το 2016 αποτελούν πραγματικά θέσεις του ή φαντασιώσεις των δημοσιογράφων...

Το ΔΝΤ και πάλι στο ρόλο του κακού

«Δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο. Η καθυστέρηση , σιγά σιγά θα αρχίσει να δημιουργεί πρόβλημα» είπε ο υπουργός Οικονομικών προσδιορίζοντας τα πεδία στα οποία οι δανειστές έχουν ζητήσει πρόσθετα στοιχεία και διευκρινίσεις. Πρόκειται για αναλογιστικά στοιχεία τα οποία αφορούν στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, συγκεκριμένες προτάσεις για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και πρόσθετα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη της τριετίας 2016-2018 τα οποία θα οδηγούν στην κάλυψη του τελικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Παρ' ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν απάντησε εάν οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος θα αφορούν τα εισοδήματα του 2015 ή του 2016, πηγές του υπουργείου στη συνέχεια διευκρίνιζαν πως οι αλλαγές θα αφορούν τα εισοδήματα του 2016.
«Πολύ σύντομα θα τα έχουν τα πρόσθετα στοιχεία και θα έρθουν στη συνέχεια πρώτα τα τεχνικά κλιμάκια και στη συνέχεια οι επικεφαλής» είπε ο κ. Τσακαλώτος, αφήνοντας περιθώρια συμβιβασμών.

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση» εκτίμησε προσθέτοντας με νόημα πως «αν υπάρχει καλή βούληση και καλή πίστη θα βρεθούν λύσεις προς το συμφέρον όλων, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να υπάρξει ξανά ελληνική κρίση».

Το μήνυμα

Κατά την κυβερνητική ανάγνωση, όπως φάνηκε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Ευκλείδη Τσακαλώτου ( με τη διακριτική αλλά έντονη παρουσία στα αριστερά του, της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη), η στάση και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ συνιστούν πρόβλημα. Ξεκάθαρα ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε τη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καλέσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Μετά όμως άρχισαν τα αλλά...

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αρκεί και το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσει τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο» επανέλαβε αρκετές φορές ο κ. Τσακαλώτος χωρίς όμως να απαντά σε «υποθετικά σενάρια» αν το πρόγραμμα βγαίνει χωρίς το ΔΝΤ ή τι θα γινόταν εάν το ΔΝΤ επέλεγε το ίδιο να αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Ούτως ή άλλως δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Βρισκόμαστε στο σημείο όπου οι δανειστές δεν έχουν έρθει ακόμα και ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε ξεκάθαρα το ΔΝΤ να πάρει επίσημα θέση. Αποδέχεται ή όχι το ασφαλιστικό, ζητά ή δεν ζητά πρόσθετα μέτρα.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, εμείς μέσω της συμφωνίας έχουμε καλέσει το ΔΝΤ. Από κει και πέρα , στις αυξημένες απαιτήσεις που έχουν και σε ασφαλιστικό και σε δημοσιονομικό είμαστε ανοιχτοί σε συμβιβασμούς. Θα θέλαμε όμως να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ αν οι διαρροές είναι δικές του. Είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνει διαπραγμάτευση μέσω διαρροών. Επομένως ας μας πει εάν οι ειδήσεις ότι απορρίπτουν το ασφαλιστικό ή έχουν ενστάσεις για το δημοσιονομικό είναι δικές του διαρροές ή τις διαψεύδει».

Επιείκεια

Εντός της διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσακαλώτος είναι σαφές πως είναι έτοιμος για μια ακόμα φορά να κάνει υποχωρήσεις και συμβιβασμούς. Όχι με περικοπές στις συντάξεις (έχουμε κόκκινες γραμμές , είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μην μειωθούν για δωδέκατη φορά οι συντάξεις είπε), καθώς αποτελούν βασικό στοιχείο της κατανάλωσης τροφοδοτώντας την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση όπως εξήγησε.

Περιμένει αντίστοιχες κινήσεις και από την άλλη πλευρά όμως, ζητώντας προκαταβολικά επιείκεια όσον αφορά τη δημοσιονομική εξοικονόμηση η οποία θα προκύψει φέτος από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Παρουσιάζοντας στους ομολόγους του τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε όπως είπε , ότι οι αλλαγές συνιστούν μια δομική μεταρρύθμιση με μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα. «Τους εξήγησα όμως ότι θέλουμε επιείκεια αναφορικά με την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2016 από το συνταξιοδοτικό».

Κατά τον υπουργό Οικονομικών οι ομόλογοί του, «είχαν ανοιχτά αφτιά» συμφωνώντας πως «είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις και όχι για να δημιουργήσουμε προβλήματα». Η θέση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί τη συνισταμένη και της θέσης των τριών θεσμών. Εκεί όμως μπαίνει η σφήνα του ΔΝΤ...





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v