Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο «τρομερός μήνας Μάρτιος» για την κυβέρνηση

Ο μήνας που «τρέμουν» Ευρωπαίοι - Αθήνα λόγω προσφυγικού και αξιολόγησης. Η καθοριστική σύνδεση ενόψει Συνόδου Κορυφής. «Ξεχάστε εκλογές», λέει η κυβέρνηση αλλά... για εκλογές μιλά ο Καμμένος. Τα μηνύματα που στέλνει το Μαξίμου εντός (αντιπολίτευση) κι εκτός (εταίροι), ξορκίζοντας τον «περσινό Ιούλιο».

Ο «τρομερός μήνας Μάρτιος» για την κυβέρνηση

Η αντίστροφη μέτρηση για την τύχη της αξιολόγησης άρχισε με την αναχώρηση του κουαρτέτου. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το «κουμπί» θα πατηθεί τον επόμενο μήνα, με το κυβερνητικό επιτελείο να ξορκίζει επανάληψη της περσινής διαπραγμάτευσης, που ξεκίνησε Φεβρουάριο και τελείωσε (με τον γνωστό τρόπο) τον Ιούλιο.

Τα δεδομένα:

* Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχώρησαν την Παρασκευή χωρίς να «κλείσουν» κανένα από τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης -ήτοι, ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια, φορολογικό, δημοσιονομικό, Ταμείο δημόσιας περιουσίας. Δεν αναμένεται να επιστρέψουν πριν από τις 20 Φεβρουαρίου, που σημαίνει ότι το end της διαπραγμάτευσης θα σημάνει, στην καλύτερη, στις αρχές Μαρτίου.

* Την πρώτη εβδομάδα του... τρομερού αυτού μήνα θα κλείσει η εκκρεμότητα περί την ηγεσία του ΔΝΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να «χαλαρώσει» απέναντι στην Ελλάδα καθώς, εκτός από τις ψήφους των Βορειοευρωπαίων (που θέλουν παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα για τους γνωστούς λόγους), δεν θέλει να έρθει σε σύγκρουση με ορισμένες εκ των «αναδυόμενων» χωρών-μελών που εγείρουν ενστάσεις γι' αυτή την παραμονή.

Αλλά κι όταν οριστικοποιηθεί η επανεκλογή της κ. Λαγκάρντ, το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα παραμείνει ή όχι, αφού η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα λήγει στις 30 Μαρτίου. Και όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι όροι που θα θέσει δεν θα είναι περίπατος.

* «Εχουμε περιθώριο 6-8 εβδομάδες για να βρούμε λύση στο προσφυγικό», δήλωσε πριν από δύο εβδομάδες ο προεδρεύων της ΕΕ, πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, επικαλούμενος τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών που θα υπερπολλαπλασιάσουν τις προσφυγικές ροές. Εθεσε δηλαδή dead line... μέχρι το τέλος Μαρτίου το πολύ.

* Κι επειδή τίποτα από τα παραπάνω δεν προέκυψε αίφνης, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει κοφτά στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της δεύτερης κυβέρνησής του, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, πως «ο χρόνος που έχουμε για να κριθούμε είναι μέχρι τον Μάρτιο»...

Διπλός χειρισμός για τους «μέσα» και τους «έξω»

Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι κυβερνητικοί βουλευτές γνώριζαν πολύ καλά ότι το πρόγραμμα ήταν εμπροσθοβαρές και ότι στο επόμενο πεντάμηνο θα εφήρμοζαν... το δόγμα του σοκ, ρίχνοντας όλα τα επώδυνα μέτρα στο τραπέζι.

Η ευκολία με την οποία «πέρασαν» το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου από Βουλή και κοινωνία τα δεκάδες προαπαιτούμενα συντήρησε κάποιες ψευδαισθήσεις, ωστόσο οι «πολύ δύσκολες» μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και φορολογικό (σ.σ. και στο εργασιακό προσεχώς) πυροδότησαν εκρήξεις σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες.

Κυβερνητικά στελέχη ομολογούν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι δεν αρκεί πια να επικαλούνται τις τρεις εκλογικές νίκες του 2015, καθώς το στοίχημα θα κριθεί από το εάν και πώς θα περάσουν οι μεταρρυθμίσεις στην κοινωνία και στη Βουλή.

«Οχι αυτές που προτείνουμε, π.χ. το σχέδιο Κατρούγκαλου, αλλά αυτές που θα συμφωνήσουμε με τους δανειστές», προσθέτουν, καθώς φοβούνται ...τα χειρότερα.

Σύμφωνα με τον (μέχρι στιγμής) σχεδιασμό:

"Οχι" μεν, "ίσως" δε, εκλογές, εάν...

Εντός χώρας, το κυβερνητικό επιτελείο διαψεύδει "οριζοντίως και καθέτως" πληροφορίες ότι εάν δεν "βγει" η αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας θα προσφύγει στις κάλπες.

Ανεπισήμως, αφήνει να αιωρείται το ενδεχόμενο, δεδομένου ότι ούτε η αντιπολίτευση θέλει εκλογές (σ.σ. η αξιωματική διότι δεν έχει λόγο να παραλάβει την καυτή πατάτα και η ελάσσων επειδή... τρέμει τον διπολισμό), ούτε οι δανειστές δείχνουν να πιστεύουν ότι μια άλλη κυβέρνηση "θα περάσει όσα δεν μπορεί ο Τσίπρας".

Το "μήνυμα" ανέλαβε να περάσει ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, δηλώνοντας σήμερα (στη Real news) ότι «εάν δεν μπορούν να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις των δανειστών, ο ελληνικός λαός θα έχει πάλι τον λόγο».

Αποδέκτες δεν είναι μόνο «οι έξω» αλλά... και «οι μέσα», καθώς η αντιπολίτευση καλείται να πάρει θέση επί των απαιτήσεων αλλά... και επί των κινητοποιήσεων.

Ως προς αυτές, πάντως, οι πληροφορίες επιμένουν ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει «σχέδιο βελτιώσεων» για το ασφαλιστικό-φορολογικό των αγροτών, το οποίο όμως δεν θα παρουσιάσει, εάν οι εκπρόσωποί τους δεν προσέλθουν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό.

Επίσης, όπως έχει αναφέρει επανειλημμένως το Euro2day.gr, το plan B για μικρές περικοπές στις καταβαλλόμενες υψηλές συντάξεις βγαίνει σιγά σιγά από το συρτάρι. Το επιχείρημα των υποστηρικτών του είναι πως «το βάρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης δεν μπορούν να το σηκώσουν μόνο οι μελλοντικοί συνταξιούχοι αλλά και οι νυν».
Ως κατώφλι (πιθανών) μειώσεων πάντως προβάλλονται τα 1.500 ευρώ μηνιαίως, «ενώ υπάρχουν συζητήσεις και για τα 1.200 ευρώ».

Σύνδεση με προσφυγικό "πίσω από τις γραμμές"

Σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών, θεωρείται βέβαιη η ουσιαστική σύνδεση της αξιολόγησης με το προσφυγικό, το οποίο "καίει" τους εταίρους -και κυρίως το Βερολίνο.

Η φράση του κ. Τσίπρα στην Ανγκελα Μέρκελ (κατά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο) που μετέφερε το Euro2day.gr την Πέμπτη, ότι "δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα ταυτόχρονα δύο κρίσεις, την οικονομική και την προσφυγική", φαίνεται ότι ελήφθη υπόψη καθώς η καγκελάριος έδειξε σπουδή "να τελειώνουμε με την αξιολόγηση για να εστιάσουμε στο προσφυγικό".

Χωρίς να υπονοούν "παζάρι", κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα "θα γίνει πιο συνεργάσιμη" στην αντιμετώπιση και διαχείριση των προσφυγικών ροών, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση στην ώρα της.

Η επίσπευση των hot spots στα νησιά του Αιγαίου και των κέντρων μετεγκατάστασης (Σίνδο-Σχιστό) αφενός και, αφετέρου, η πρόσφατη δήλωση Μουζάλα ότι «η FRONTEX πρέπει να επαναπροωθεί στην Τουρκία όσους φτάνουν στα νησιά από τα τουρκικά παράλια αλλά δεν είναι πρόσφυγες πολέμου», εκτιμάται ότι κινούνται σ' αυτή την κατεύθυνση.

Η γεύση για όλα τα παραπάνω θα δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Φεβρουαρίου. Οι επαφές του κ. Τσίπρα με τους εταίρους θα πυκνώσουν μέχρι τότε, ενώ δεν αποκλείεται να κλειστεί και τετ α τετ συζήτηση με τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι πριν από τη Σύνοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v