Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Δεν μπορούμε να σηκώσουμε δύο κρίσεις ταυτόχρονα

«Γιατί καθυστερεί η αξιολόγηση;» το ερώτημα προς Μέρκελ. «Να κλείσει για να εστιάσουμε στο προσφυγικό, αλλά συμφωνήστε με τους θεσμούς», η... μη απάντηση. Και ρουκέτα Λαγκάρντ με σύνδεση ασφαλιστικού-χρέους.

Τσίπρας: Δεν μπορούμε να σηκώσουμε δύο κρίσεις ταυτόχρονα

Ούτε η Ευρώπη αλλά ούτε η Ελλάδα μπορούν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα δύο μεγάλες κρίσεις, συνεπώς να «τρέξουμε» τη διαπραγμάτευση, για να ρίξουμε όλοι το βάρος στο προσφυγικό.

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της θέσης που μετέφερε, κατά πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας στην Ανγκελα Μέρκελ χθες, στην κατ' δίαν συζήτηση που είχαν στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία.

«Δεν μπορούμε να σηκώσουμε δύο κρίσεις μαζί», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός... α λα Σόιμπλε, καθώς αυτή την παραδοχή είχε κάνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στον Ευκλείδη Τσακαλώτο προ μηνός (σ.σ. η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίζει πάνω από μία κρίσεις ταυτόχρονα»).

Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε ως αρνητική εξέλιξη τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση απέστειλε εγκαίρως (αμέσως μετά τις γιορτές) στους θεσμούς την πρότασή της για το ασφαλιστικό αλλά εκείνοι τη «μελετούσαν» επί ένα μήνα.

Η... μη απάντηση της Μέρκελ

Στην παρατήρησή του ότι «οι διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στους θεσμούς δεν πρέπει να οδηγήσουν σε καθυστέρηση της αξιολόγησης», η κ. Μέρκελ φέρεται να έδωσε τη... μη απάντηση που συνηθίζει να δίνει σε όλες τις ανάλογες συζητήσεις («συνεχίστε τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς»).

Εκανε σαφές ωστόσο ότι για την ίδια το ζήτημα που προέχει είναι το προσφυγικό -εξαιτίας του οποίου, άλλωστε, έχει κατρακυλήσει η δημοτικότητά της στη χώρα της.

Ως εκ τούτου, ως «θετικό» σημείο από τη συζήτηση εκλαμβάνεται η γενική παραδοχή της καγκελαρίου ότι η αξιολόγηση (για την Ελλάδα) πρέπει να κλείσει γρήγορα -χωρίς να είναι σαφές εάν συνέδεσε τη σπουδή με το προσφυγικό.

Ρουκέτα Λαγκάρντ

Την ίδια στιγμή, η Κριστίν Λαγκάρντ έριχνε τη δική της ρουκέτα, συνδέοντας ευθέως το ασφαλιστικό με το χρέος.

Κατά την επικρατούσα «μετάφραση» της δήλωσής της, η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε πως «περιορισμένες αλλαγές στο ασφαλιστικό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους».

Αυτή η «ανάγνωση» δικαιώνει... την εμμονή του Βόλφγκαγνκ Σόιμπλε στο να παραμείνει το «σκληρό» Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να μην καμφθούν οι «ηπιότεροι» ευρωπαϊκοί θεσμοί -κυρίως η Κομισιόν.

Ζυγίζει αντοχές...

Το ζητούμενο τώρα, για την κυβέρνηση, είναι ποιες θέσεις για το ασφαλιστικό θα αναπτύξει το ΔΝΤ -είτε διά ζώσης, όταν επιστρέψει το κουαρτέτο την επόμενη εβδομάδα, είτε στο ενδιάμεσο με... e mail.

Οι πληροφορίες το θέλουν να ζητά χαμηλότερη εθνική σύνταξη με περισσότερα χρόνια ασφάλισης, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, συνυπολογισμό της περιουσιακής κατάστασης για το ποσό της σύνταξης και, φυσικά, μειώσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις (άνω των 900 ευρώ, κατά την αισιόδοξη εκδοχή).

Το «μπαλάκι» τώρα βρίσκεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με την κυβέρνηση να επιμένει, επισήμως, στις κόκκινες γραμμές και να ζυγίζει τις αντοχές της.

Το deadline για τα hot spots

Οσο για το «υπ' αριθμόν 1» πρόβλημα της Ευρώπης και της Γερμανίας, το προσφυγικό;

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας έγινε δέκτης του αιτήματος Μέρκελ να έχουν ολοκληρωθεί τα hot spots έως τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Φεβαρουαρίου -κάτι που η Αθήνα έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα πράξει.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επέμεινε χθες στην πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχήε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Επίσης, στη μετεγκατάσταση προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες, η οποία προχωρά με ρυθμούς χελώνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v