Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Rice (ΔΝΤ): Κρίσιμο το «άθροισμα» μεταρρυθμίσεων-ελάφρυνσης χρέους

Δεν θέλουμε υπερβολική δημοσιονομική προσαρμογή υποστηρίζει εκπρόσωπος του Ταμείου. Μεταρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους πρέπει να δίνουν «ισχυρό πακέτο». Συνεχίζεται η εργασία σε τεχνικό επίπεδο, δεν έχει καθοριστεί ακόμα ημερομηνία επιστροφής των θεσμών.

Rice (ΔΝΤ): Κρίσιμο το «άθροισμα» μεταρρυθμίσεων-ελάφρυνσης χρέους

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κριστίν Λαγκάνρτ στέλνει ισχυρό μήνυμα στους ευρωπαίους και στις ελληνικές αρχές», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζ. Ραις σε συνέντευξη τύπου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις της γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριξε ότι «αυτό που είπε η Κρ. Λαγκάρντ είναι καθαρό, ισορροπημένο μήνυμα. Είπαμε πολλές φορές ότι το πρόγραμμα στηρίζεται σε δυο πόδια: τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση χρέους».

Συμπλήρωσε πως υπάρχει αλληλοσύνδεση (trade off) μεταξύ μεταρρυθμίσεων και χρέους. Ακόμα και με τις μεταρρυθμίσεις η χώρα θα χρειαστεί ανακούφιση χρέους. Αν οι μεταρρυθμίσεις είναι ποιο αδύναμες, τότε περισσότερη ανακούφιση χρέους θα απαιτηθεί.

«Μπορούμε να δουλέψουμε στο συνδυασμό, αλλά στο τέλος πρέπει να δούμε ένα ισχυρό αποτέλεσμα για το πρόγραμμα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ δεν θέλει υπερβολική δημοσιονομική προσαρμογή. Όλα αυτά τα χρόνια εμείς ζητούσαμε δημοσιονομικό μονοπάτι που θα βοηθά την ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα και θα είναι ποιο ρεαλιστικό μεσοπρόθεσμα.

«Χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό πακέτο», συνέχισε. Αυτό αφορά το ασφαλιστικό αλλά και το φορολογικό, ειδικά τη φοροδιαφυγή προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι όλοι πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί.

Οι τράπεζες

Απαντώντας σε ερώτηση για τις τράπεζες και τις πιέσεις στο χρηματιστήριο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα θεμελιώδη στοιχεία έχουν ισχυροποιηθεί με την ανακεφαλαιοποίηση. Πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω με την εφαρμογή πολιτικών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συμπλήρωσε.

Συνεχίζεται η δουλειά σε τεχνικό επίπεδο

Αναφορικά με την κατάσταση στις διαπραγματεύσεις σημείωσε ότι έγινε ένας πρώτος γύρος «παραγωγικών» συζητήσεων και οι επικεφαλής των Θεσμών επέστρεψαν στις βάσεις τους.

«Τεχνική δουλειά συνεχίζει να γίνεται και ανάλογα με την πρόοδο σε αυτό το πεδίο η αποστολή θα επιστρέψει. Δεν έχω όμως συγκεκριμένη ημερομηνία», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v