Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Χρειάζεται «επαρκώς βαθιά» ασφαλιστική μεταρρύθμιση

H ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να διασφαλίσει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα θα είναι πραγματικά βιώσιμο, δηλώνει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Η σύνδεση με την ελάφρυνση χρέους και η ανάγκη για «πραγματική επιτυχία» στην Ελλάδα.

Λαγκάρντ: Χρειάζεται «επαρκώς βαθιά» ασφαλιστική μεταρρύθμιση

«Καμπανάκι» για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς τους εταίρους, έκρουσε η Κριστίν Λαγκάρντ, τη στιγμή που εντείνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στην πιθανή ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και στις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ουσιαστικά στέλνοντας το μήνυμα ότι θα πρέπει να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, και αυτή θα συνδέεται με τη μείωση του χρέους.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι όσο λιγότερο βαθιά είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού τόσο μεγαλύτερη αναγκαστικά θα πρέπει να είναι η μείωση του χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων, τη στιγμή που οι εταίροι επιδιώκουν την ελαχιστοποίηση της όποιας αναδιάρθρωσης.

Παρά ταύτα, η κ. Λαγκάρντ αποσαφήνισε εκ νέου ότι το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στέλνοντας έμμεσο μήνυμα ότι η ελάφρυνση αποτελεί πάγια προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο Μνημόνιο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε πάντως ότι όσο μεγάλη κι αν είναι η μείωση του ελληνικού χρέους, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ως έχει «δεν είναι βιώσιμο», καθώς απαιτεί κάθε χρόνο «ενέσεις» από τον κρατικό προϋπολογισμό που ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής του Ταμείου ξεκαθάρισε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι επαρκώς βαθιά και να διασφαλίσει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα θα είναι πραγματικά βιώσιμο σε βάθος χρόνου. «Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι μία επιτυχία στην πραγματική ζωή, όχι στα χαρτιά», είπε.

Η κ. Λαγκάρντ επαναβεβαίωσε πως το Ταμείο θα κρίνει την πορεία της αξιολόγησης με γνώμονα το βάθος των μεταρρυθμίσεων και από την ελάφρυνση του χρέους. «Πρέπει [οι αριθμοί] να βγαίνουν», εξήγησε λιτά.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ πάντως απέκρουσε την όποια κριτική έχει δεχθεί το Ταμείο όσον αφορά τη σκληρή διαπραγματευτική στρατηγική του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι απορρίπτει την εικόνα του «δρακόντειου» και «κακού» ΔΝΤ. «Δεν θέλουμε σκληρά μέτρα σε μία χώρα όπου ήδη η προσαρμογή έχει υπάρξει τόσο μεγάλη», είπε, υποστηρίζοντας ότι εξαρχής το ΔΝΤ είχε προτείνει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v