ΟΑΕΔ: Τον πνίγουν τα «κόκκινα δάνεια» του ΟΕΚ

Στα 7 δισ. εκτιμάται η περιουσία του πρώην ΟΕΚ, που πλέον έχει περάσει στην δικαιοδοσία του ΟΑΕΔ και παρ' όλα αυτά δεν δίνει πλέον στεγαστικά δάνεια. Ακόμη δε και τα δάνεια των ευάλωτων ομάδων που έδινε στο παρελθόν δεν έχουν «ρυθμιστεί».

ΟΑΕΔ: Τον πνίγουν τα «κόκκινα δάνεια» του ΟΕΚ

Χωρίς δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους παραμένουν καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης περίπου 55.000 δανειολήπτες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, ο οποίος καταργήθηκε το 2012 και ανέλαβε ο ΟΑΕΔ ως διάδοχός του.

Την ίδια στιγμή, ανεκμετάλλευτα, ή για την ακρίβεια εκμεταλλεύσιμα όχι όμως από τον ΟΑΕΔ αλλά από επιτήδειους, παραμένει περιουσία που εκτιμάται σε 7 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, τα "κόκκινα δάνεια" του πρώην ΟΕΚ, που καλείται να διαχειριστεί πλέον ο ΟΑΕΔ, εκτιμώνται από τους εργαζόμενους σε 1,5 δισ. ευρώ. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τέως ΟΕΚ και τέως ΟΕΕ υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα, αφού μόνο το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεπερνά τα 340 εκατ. ευρώ, ενώ το άθροισμα των ληξιπρόθεσμων και του άληκτου ποσού παροχών ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα βέβαια σημειώνει πως οι δικαιούχοι των συγκεκριμένων δανείων, τα οποία δίνονταν μόνο από τον Οργανισμό (χωρίς τη συμμετοχή τραπεζών) είναι ειδικές κατηγορίες ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όπως Άτομα με Αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και σεισμόπληκτοι. Συνολικά, έχουν χορηγηθεί περίπου 80.000 δάνεια, που είναι ακόμα ενεργά. Το 55% των δανείων αυτών, δηλαδή περίπου 55.000, δεν εξυπηρετούνται καθώς οι δικαιούχοι αδυνατούν να καταβάλλουν τις μηνιαίες δόσεις τους, κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ο Σύλλογος κάνει λόγο για «αδιαφορία» από την πλευρά της Πολιτείας να προχωρήσει σε ρύθμιση των δανείων αυτών, που «αφορούν ιδιαίτερες κοινωνικά ομάδες εργαζομένων». Προβλέπει δε ότι, εάν ο ΟΑΕΔ προχωρήσει σε γενναία ρύθμιση των παραπάνω δανείων με ευαίσθητη κοινωνική προτεραιότητα, ανάλογη αυτής που το Υπουργείο επέδειξε πρόσφατα στην κοστολόγηση του Ολυμπιακού Χωριού, τότε όχι μόνο δεν θα μπορέσουν οι δανειολήπτες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά και στο ταμείο του ΟΑΕΔ δεν θα εισρεύσουν κεφάλαια που θα μπορούσαν να διατεθούν σε νέα στεγαστικά δάνεια.

Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια του πρώην ΟΕΚ στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες έχουν πολύ χαμηλό ή και μηδενικό επιτόκιο εφόσον εξυπηρετούνται. Όταν η δόση δεν πληρωθεί εγκαίρως, τότε το δάνειο επιβαρύνεται με πανωτόκια ύψους 11,3%.

Την ίδια στιγμή μάλιστα, σύμφωνα με τον Σύλλογο, Ο ΟΑΕΔ, μέσω του πρώην ΟΕΚ, διαθέτει περιουσία της τάξης των 7 δισ. ευρώ, η οποία παρότι παραμένει αναξιοποίητη από τον Οργανισμό, αξιοποιείται, και μάλιστα με σημαντικά κέρδη, από επιτήδειους.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ και στους πρώην οργανισμούς υπογραμμίζουν ότι σύμφωνα με καταγγελίες, τα περισσότερα οικόπεδα ιδιοκτησίας ΟΕΚ έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες, οι οποίοι μάλιστα τα δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα να εισπράττουν επιδοτήσεις για οικόπεδα που δεν τους ανήκουν.

Ενδεικτικά, αναφέρουν την περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, «έχουν δηλωθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ άνω των 500 στρεμμάτων οικόπεδα του ΟΕΚ, με συνέπεια επιτήδειοι να εισπράττουν χιλιάδες ευρώ από παράνομες επιδοτήσεις». Ο Σύλλογος των εργαζομένων ζητάει από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ να προχωρήσει στην επικαιροποίηση της καταγραφής της περιουσίας του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, να την αξιοποιήσει προς όφελος του Οργανισμού και να γίνουν όλες οι απαραίτητες νομικές ενέργειες κατά των καταπατητών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v