Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού οδηγεί το μπρα ντε φερ ΔΝΤ-Ευρωπαίων

Τι κρύβεται πίσω από την κόντρα ΕΕ-ΔΝΤ και γιατί η Αθήνα περιμένει πριν υποβάλει τις τελικές της προτάσεις. Το σενάριο «σπασίματος» της αξιολόγησης, η σκληρή γραμμή του Ταμείου και το μήνυμα Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι «η Ελλάδα θα κληθεί (εν τέλει) να πάρει σκληρά μέτρα».

Πού οδηγεί το μπρα ντε φερ ΔΝΤ-Ευρωπαίων

Την ώρα που έχουν αρχίσει να διακινούνται σενάρια για «σπάσιμο» της πρώτης αξιολόγησης, ώστε τα σκληρά μέτρα να περάσουν σταδιακά και οι δανειακές δόσεις να μετατραπούν σε υποδόσεις για να μπορεί η Ελλάδα να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν τόνιζε στο Euro2day.gr ότι «αργά ή γρήγορα τα μέτρα θα τα πάρετε», προσθέτοντας ότι -προς το παρόν -υπάρχει η σχετική ανοχή των ευρωπαϊκών θεσμών και μερίδας του Eurogroup για εναλλακτικά μέτρα, όμως η Αθήνα «δεν έχει ακόμα υποβάλει τις τελικές προτάσεις της στους θεσμούς!».

Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, μπορεί τα μέσα ενημέρωσης να επικεντρώνονται στις διαφορές της ΕΕ με το ΔΝΤ, όμως ούτε η Αθήνα έχει προχωρήσει μέχρι τώρα όπως έπρεπε. Κατά την πηγή, ο λόγος είναι ότι η ελληνική πλευρά περιμένει να διαπιστώσει πού θα τα βρούνε οι θεσμοί μεταξύ τους ως προς τους στόχους και μετά να στείλει τις απαραίτητες προτάσεις.

Αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η συνάντηση αργά το βράδυ της Τετάρτης δεν έγινε στις Βρυξέλλες αλλά στο Παρίσι, όπου παρόντες ήταν οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών με τον Πολ Τομσεν και την κ. Βελκουλέσκου.

Σε ερώτηση γιατί η συνάντηση έγινε στο Παρίσι αφού δεν συμμετείχε αξιωματούχος από τη γαλλική κυβέρνηση, εμμέσως πλην σαφώς δόθηκε η απάντηση ότι οι θεσμοί ήθελαν να αποφύγουν τις Βρυξέλλες, καθώς εκείνη τη μέρα βρισκόταν στη βελγική πρωτεύουσα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι συναντήσεις πάντως των θεσμών ξεκίνησαν σε καθημερινή βάση από την περασμένη Παρασκευή στη Φρανκφούρτη και θα συνεχιστούν μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, το οποίο αναμένεται να είναι σύντομο λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε χθες στις Βρυξέλλες ότι δεν ανέμενε ουσιαστικό αποτέλεσμα από το Eurogroup, καθώς πολλά και διαφορετικά θέματα παραμένουν ανοικτά: εκτός από το ασφαλιστικό-δημοσιονομικό, το ΔΝΤ σπρώχνει για το θέμα των εργασιακών (ελεύθερες απολύσεις), η ΕΚΤ ζητά να προχωρήσει η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Γερμανία πιέζει για την ολοκλήρωση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και ο ESM για να ρυθμιστεί η ρευστότητα ανάλογα με τις ανάγκες αποπληρωμής του χρέους.

Με άλλα λόγια, υπάρχουν και επιπλέον ανοικτά θέματα πέρα από τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις και την επιμονή του ΔΝΤ να υπάρξει ρεαλιστικό σχέδιο για την επίτευξη των στόχων.

Το «σπάσιμο» της αξιολόγησης

Η σκέψη να σπάσει η αξιολόγηση σε στάδια έχει εφαρμοστεί πολλές φορές στο παρελθόν, καθώς το Eurogroup ανέτρεπε αποφάσεις και έθετε νέα prior actions και milestones σε κάθε δόση, αλλά μέχρι τώρα αυτό γινόταν σε βάρος της χώρας μας.

Εάν επαναληφθεί τώρα, θα έχει να κάνει με την εκτίμηση ότι η χώρα δεν μπορεί να χειριστεί δύο κρίσεις ταυτόχρονα. Αυτό έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό από την ηγεσία της ΕΕ και μένει να φανεί εάν θα γίνει κατανοητό και από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ενδείξεις δεν υπάρχουν καθώς το EuroWorking Group, που σχεδόν αποφασίζει για λογαριασμό του Eurogroup, έληξε την Τρίτη χωρίς αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων αυτής της εβδομάδας θα φανούν στη συνάντηση της Δευτέρας.

Πάντως, ο αξιωματούχος της Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου να μη «διαβάσει» λάθος η Αθήνα τις προθέσεις του Eurogroup καθώς:

1. Οι σκληροπυρηνικές χώρες και ιδιαίτερα η Φινλανδία εμμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με νέους όρους.

2. Εάν «σπάσει» η αξιολόγηση, τότε η ολοκλήρωσή της αναμένεται το καλοκαίρι. Και μπορεί αυτό να φαίνεται πως βολεύει την ελληνική κυβέρνηση, αλλά βολεύει και τους Ευρωπαίους καθώς εν τω μεταξύ θα περνούν τα μέτρα για το μεταναστευτικό και θα καθυστερούν τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους που θέλει διακαώς η ελληνική πλευρά.

3. Εάν δεν σπάσει η πρώτη αξιολόγηση και κλείσει με ευνοϊκές συνθήκες για την Ελλάδα, αυτό δεν σημαίνει ότι αποφεύγονται μέτρα. Όπως υπογραμμίζει ο κοινοτικός αξιωματούχος, σε μια από τις επόμενες αξιολογήσεις και αφού «κλείσει» (όπως ελπίζεται) το μεταναστευτικό, οι σκληροπυρηνικές χώρες είναι πιθανό «ξαφνικά» να θέσουν θέμα αναθεώρησης των στόχων και ευθυγράμμισης με τις απόψεις του ΔΝΤ.

4. Η διαφωνία του ΔΝΤ με την ΕΕ έχει να κάνει επί της ουσίας με τη βιωσιμότητα του χρέους και τη δεύτερη αναδιάρθρωσή του. Το ΔΝΤ θέλει να συνδέσει την απόφαση για το χρέος με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, γι' αυτό επιμένει ότι το πρόγραμμα «δεν βγαίνει», αν δεν υπάρξουν δύσκολες αποφάσεις και από τις δύο πλευρές.

Είναι προϋπόθεση για να πληροί η Αθήνα τους κανόνες του ΔΝΤ για νέο πρόγραμμα. Όσο δεν υπάρχει έκθεση για το χρέος, τόσο θα καθυστερεί το νέο πρόγραμμα.

Γι αυτό τον λόγο το Ταμείο υπενθυμίζει σε όλους τους τόνους ότι εάν η Ευρωζώνη «χαλαρώσει» τους στόχους για τη χώρα μας, πρέπει να είναι έτοιμη να αποφασίζει μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει από τα σκληροπυρηνικά κοινοβούλια και το γνωρίζει καλά το Ταμείο, γι' αυτό και πιέζει με αυτό τον τρόπο. Γνωρίζει ότι από τη μία, η Ευρωζώνη θέλει να καθυστερήσει την απόφαση για το χρέος, από την άλλη, επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

5. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί η χρυσή τομή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διαβουλεύσεις θα γίνονται, όμως, οι αποφάσεις θα παρθούν τον Απρίλιο, όταν οριστικοποιηθούν τα μεγέθη του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v