Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει το ΔΝΤ

Την «απαίτηση Τόμσεν» για μέτρα 4,5% του ΑΕΠ επανέλαβε εκπρόσωπος του Ταμείου. Δεν διεκδικούμε κάτι πέρα από τους «φιλόδοξους» στόχους επιμένει. Δεν είμαστε «σκληροί» ζητούσαμε από το καλοκαίρι μείωση χρέους. Βλέπει γρήγορη επιστροφή των Θεσμών.

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει το ΔΝΤ

Ξεκάθαρος για τη θέση του Ταμείου αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα ήταν το εκπρόσωπός του Gerry Rice σε συνέντευξη τύπου. Ουσιαστικά έβγαλε κίτρινη κάρτα τόσο προς την Αθήνα όσο και την Ευρωπαϊκή Ενωση λέγοντας ότι οι στόχοι του προγράμματος που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι είναι «πολύ φιλόδοξοι». Η μετάφραση είναι ότι επιμένει το Ταμείο ότι για να πιαστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 απαιτούνται μέτρα 4,5% του ΑΕΠ, όπως είχε γράψει προ ημερών ο Πολ Τομσεν στο γνωστό άρθρο στο μπλοκ του ΔΝΤ. 

Πρακτικά ο εκπρόσωπος του Ταμείου επανέφερε στη γνωστή θέση του Ταμείου (όσα δεν καλύπτονται από μέτρα πρέπει να καλυφθούν από μείωση χρέους) τονίζοντας παράλληλα ότι «έχουμε παραδεχτεί ότι θα είναι πολύ δύσκολο για μια κοινωνία που έχει υποφέρει από τόσα χρόνια ύφεσης».

Το μυστικό γεύμα

«Υπήρξε γεύμα των θεσμών χθες το βράδυ με συμμετοχή του Πολ Τόμσεν επιβεβαίωσε ο Rice χωρίς να αποκαλύψει ποιοι άλλοι μετείχαν. «Έγινε πρόοδος στις συζητήσεις και περιμένουμε γρήγορη επιστροφή των επικεφαλής. Δεν έχω ημερομηνία αλλά αναμένω να είναι γρήγορη», συμπλήρωσε.

Τόνισε δε ότι η πρώτη αξιολόγηση έχει καθυστερήσει και το ΔΝΤ «ασπάζεται την άποψη της κυβέρνησης ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο».

Όπως είπε η γνώμη μας δεν άλλαξε από το καλοκαίρι. Δεν ζητάμε τίποτα επιπλέον πέρα από τους συμφωνημένους στόχους. Συμπλήρωσε δε ότι αυτό που συμφωνήθηκε ήταν πολύ φιλόδοξοι στόχοι.

Ο Πολ Τόμσεν προσπάθησε να εξηγήσει πώς μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι, κάτι που δεν είχε γίνει, είπε. Συμπλήρωσε πως για να πιαστούν οι στόχοι χρειάζονται μέτρα 4,5% του ΑΕΠ (όπως είχε υποστηρίξει ο Π. Τόμσεν) και «έχουμε παραδεχτεί ότι θα είναι πολύ δύσκολο για μια κοινωνία που έχει υποφέρει από τόσα χρόνια ύφεσης».

Αυτός είναι ο λόγος, πρόσεθεσε, που υποστηρίζουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι μικρότερες αν υπάρξει μεγαλύτερη ανακούφιση χρέους, όπως λέμε πάντα.

«Σε αυτό το σημείο είναι οι συζητήσεις. Ευρωπαίοι και Ελληνες πρέπει να φτάσουν σε μια συμφωνία για αυτά τα δυο σκέλη».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν προέρχεται από το Ταμείο το δημοσίευμα του Spiegel που έλεγε ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας το Μάρτιο.

Απαντώντας αν μπορεί να υπάρξει «πολιτική συμφωνία» ώστε να προχωρήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ακόμα και αν δεν είναι πλήρως ικανοποιημένο από το πρόγραμμα, χαρακτήρισε αυτό το ενδεχόμενο «εξαιρετικά απίθανο».

Ζητήσαμε το καλοκαίρι ελάφρυνση

Υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ υποστήριξε με σθένος από πέρυσι το καλοκαίρι την ανάγκη για ανακούφιση χρέους. «Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμαστε ως σκληροί. Αυτό που κάνουμε είναι να βάζουμε ρεαλιστικά τα στοιχεία στο τραπέζι». Πάντα προσπαθούμε να δουλέψουμε με εποικοδομητικό τρόπο, συμπλήρωσε αλλά «πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας».

Αναφορικά με το προσφυγικό ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε πως το Ταμείο είναι αλληλέγγυο μπροστά στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Καλωσόρισε τη δέσμευση της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v