Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας στο συμβούλιο αρχηγών

Οι κυβερνητικές θέσεις στη συνάντηση στο Προεδρικό. Πώς εννοεί η κυβέρνηση τις «κυρώσεις» σε χώρες που δρουν μονομερώς. Η ιταλική συνδρομή και το ενδεχόμενο «αντάρτικου του Βίσεγκραντ». Σε εξέλιξη το Συμβούλιο.

Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας στο συμβούλιο αρχηγών

Ηπιο κλίμα στο εσωτερικό της χώρας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης στο σημερινό Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κατά το Μαξίμου, «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια» να υπάρξει στοιχειώδης συνεννόηση για την ελληνική στάση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, στην οποία θα συμμετέχει και η Τουρκία.

Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός προτιμά πλέον να χρησιμοποιεί τον όρο «κυρώσεις» (εναντίον των χωρών που δρουν μονομερώς εις βάρος μας), τον οποίο χρησιμοποιούν ήδη δημοσίως στελέχη και ευρωβουλευτές της ΝΔ.

«Κυρώσεις» αντί για «βέτο»

Αυτό τον όρο άλλωστε χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας και χθες, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκανε στο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οπως ανέφεραν στο Euro2day.gr κυβερνητικά στελέχη, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Τουσκ, «η Ελλάδα δεν θα αρχίσει να ασκεί veto αδιακρίτως και μονομερώς, πλήττοντας συνολικά την ΕΕ και τις χώρες που τη στηρίζουν στη διαχείριση του προσφυγικού. Ο,τι κάνει, θα το κάνει σε συνεννόηση με τους εταίρους».

Οπερ, όποτε φτάνει η ώρα του... κοινοτικού λογαριασμού (π.χ. για χρηματοδοτήσεις), οι χώρες του Βίσεγκραντ θα «πληρώνουν» τις μονομερείς ενέργειες με τις οποίες καταπάτησαν τη βασική αρχή της Συνθήκης της ΕΕ, της αρχής της αλληλεγγύης.

Ιταλική συνδρομή

Ανεξάρτητα από τη στάση που θα τηρήσουν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί, οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Τσίπρα να πηγαίνει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με αίτημα, προς τους εταίρους, τη διασφάλιση ότι αυτή τη φορά θα τηρηθεί η απόφαση που θα ληφθεί.

Η κεντρική ιδέα: «Θα συνεννοηθούμε οι '29' ότι η ομοφωνία ισχύει για όλους. Και να δεσμευτούμε ότι σε όποιον την παραβιάσει, η 'ποινή' θα είναι η μη αποδοχή δικού του αιτήματος στο μέλλον -και όχι μόνο οικονομικού».

Κατά τις πληροφορίες, το θέμα της «διασφάλισης» αναμένεται να το θέσει και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, καθώς η χώρα του είναι πύλη εισόδου ενώ συνορεύει... και με Αυστρία και με Σλοβενία.

«Δημοψήφισμα πάνω σε απόφαση της ΕΕ; Αδιανόητο»

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη πάντως δεν αποκλείουν να συμβεί και το ανάποδο: να ασκήσουν... βέτο οι εν λόγω χώρες σε μία απόφαση που θα επιβεβαιώνει την προηγούμενη -περί αναλογικής εγκατάστασης προσφύγων, δηλαδή, στις χώρες της ΕΕ.

Παραπέμπουν προς τούτο στην κίνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Β. Ορμπάν να προαναγγείλει δημοψήφισμα για το αν θα εγκατασταθούν ή όχι πρόσφυγες στη χώρα του και στην... απόφαση του Σλοβάκου ομολόγου του Ρ. Φίτσο να θυσιαστεί η Ελλάδα για το καλό της υπόλοιπης Ευρώπης.

Οι εν λόγω τακτικές ξεπερνούν το θέμα του προσφυγικού και θέτουν σε κίνδυνο την πορεία της ΕΕ. «Η Ελλάδα έκανε δημοψήφισμα πάνω σε πρόταση της ΕΕ, η Ουγγαρία το προαναγγέλλει για απόφαση της ΕΕ. Η διαφορά είναι τεράστια και η κίνηση του Ορμπάν αδιανόητη», έλεγε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr κοινοτικός αξιωματούχος την προηγούμενη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντας «καθοριστική για πολλά πράγματα» τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Οι 4 θέσεις Τσίπρα στη σύσκεψη κορυφής

Στο σημερινό Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ο κ. Τσίπρας θα μεταφέρει τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όπως διαμορφώθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε χθες γι' αυτό το θέμα.

Οι θέσεις είναι:

Διαχείριση του Προσφυγικού:

• Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

• Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται, να γίνει αποθήκη ανθρώπων.

• Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.

• Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα, με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες.

Μετεγκατάσταση

• Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία.

Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

Οικονομική βοήθεια:

Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

Τουρκία:

Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση. Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v