Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Veto ναι, αλλά όχι μονομερώς και αδιακρίτως

«Θα κινηθούμε σε συνεννόηση με τους εταίρους», τονίζεται. Για «κυρώσεις» μίλησε ο Α. Τσίπρας, παρόντος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ. Σχετική «επείγουσα ερώτηση» από Δ. Παπαδημούλη προς Κομισιόν.

Veto ναι, αλλά όχι μονομερώς και αδιακρίτως

«Η Ελλάδα δεν θα αρχίσει να ασκεί veto αδιακρίτως και μονομερώς, πλήττοντας συνολικά την ΕΕ και τις χώρες που τη στηρίζουν στη διαχείριση του προσφυγικού. Ο,τι κάνει θα το κάνει σε συνεννόηση με τους εταίρους».

Αυτή είναι η επισήμανση κυβερνητικών στελεχών ένα 24ωρο πριν από τη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, δεδομένου ότι η αντιπολίτευση -και δη, η αξιωματική- έχει αναγάγει το θέμα σε μείζον, ασκώντας προκαταβολικά κριτική στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο της άσκησης veto.

Tην πρόγευση την έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις που έκανε σήμερα στο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ: «Αναμένουμε να αναγνωρίσει ρητά η ΕΕ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μόνη της. Βασική αρχή της ΕΕ είναι η αλληλεγγύη. Θα απαιτήσουμε να γίνει σεβαστή από όλους η Συνθήκη και να υπάρξουν κυρώσεις σε όσους δεν τη σεβαστούν», ήταν η φράση.

Προς επίρρωση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, κατέθεσε σήμερα «επείγουσα ερώτηση» προς την Κομισιόν, με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο. 

Δηλαδή, επικαλούμενος το κεφάλαιο 1 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ανάγκη συμμόρφωσης των κρατών-μελών με τη χάρτα του ΟΗΕ καθώς και με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, σημειώνει ότι «η διαρκής παραβίαση των παραπάνω από ορισμένα κράτη-μέλη θέτει ζήτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού επιβολής κυρώσεων όπως ορίζεται από το άρθρο 7, παράγραφο 2 της ΣΕΕ».

Ως κατακλείδα, ο κ. Παπαδημούλης ρωτάει την Κομισιόν «πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη συνεχή άρνηση ορισμένων κρατών-μελών να συμμορφωθούν με τις κοινές αποφάσεις της ΕΕ», ενώ ζητάει πληροφορίες σε σχέση με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων καθώς και το ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές.

Για την επεξεργασία της θέσης της κυβέρνησης συγκαλείται, τούτη την ώρα, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αύριο ο πρωθυπουργός θα την παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς και θα ζητήσει «εθνική γραμμή» ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής με τη συμμετοχή της Τουρκίας τη Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v