Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πρώτα μέτωπα στο μπρα ντε φερ με τους θεσμούς

Ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης θεσμών-Αθήνας. Σε εξέλιξη το πρώτο ραντεβού των θεσμών με Τσακαλώτο. Αναζητείται η χρυσή τομή για το δημοσιονομικό κενό και νέα μέτρα. Θολό παραμένει το τοπίο για τη διευθέτηση του χρέους. Ποιο σενάριο κερδίζει έδαφος.

Τα πρώτα μέτωπα στο μπρα ντε φερ με τους θεσμούς

Με τα γνωστά καυτά θέματα στο τραπέζι, αλλά και την προσδοκία από την ελληνική κυβέρνηση πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει τη συζήτηση για το χρέος, ξεκινούν και πάλι από σήμερα στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των δανειστών.

Το πρώτο ραντεβού, με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι ενώ την Πέμπτη θα ακολουθήσει η πρώτη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό.

Αύριο αναμένεται τελικά να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του υπουργού οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών, λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας του υπουργού. 

Παρά την πρόοδο την οποία επικαλέστηκαν τις προηγούμενες ημέρες πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση αναφορικά με τις διαφορετικές θέσεις των δανειστών, ιδίως όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό, οι πληροφορίες επιμένουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή αναφορικά με το πόσα μέτρα απαιτούνται για να κλείσει το κενό τη διετία 2017-18 και να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Θολό είναι το τοπίο και αναφορικά με τη διευθέτηση του χρέους. Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για έναρξη των συζητήσεων στο εγγύς μέλλον επισκιάστηκαν από τη χθεσινή τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε από τις οποίες φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι Γερμανοί δεν βιάζονται καθόλου.

Έτσι, το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι η ανάδειξη του ζητήματος του χρέους από τους Ευρωπαίους να αποτελεί το τυράκι για να επανέλθει το ΔΝΤ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δοθεί παράλληλα και μια πολιτική υποσχετική στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία αργά ή γρήγορα θα κληθεί να περάσει από τη Βουλή σκληρά μέτρα: από τις περικοπές στις συντάξεις έως την αύξηση των φόρων και την πώληση των κόκκινων δανείων, οι δανειστές εμφανίζονται να τα θέλουν όλα και άμεσα, με στόχο η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί έως το Πάσχα των Ορθοδόξων.

Η σημερινή πρώτη συνάντηση αναμένεται σχετικά ανώδυνη, εκτός και εάν οι δανειστές δείξουν τα δόντια τους με το καλημέρα. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σήμερα θα καθοριστεί η ατζέντα των συνομιλιών για τις επόμενες ημέρες.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιμείνει στα καλύτερα των προσδοκώμενων δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2015 (πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ έναντι στόχου για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ) ενώ θα παρουσιάσει και τα στοιχεία που δείχνουν καλύτερη πορεία των εσόδων το πρώτο δίμηνο του νέου έτους.

Στα στοιχεία αυτά, όχι τυχαία, αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη συνέντευξη που ακολούθησε το Eurogroup, μένει να φανεί όμως επί ελληνικού εδάφους εάν και το ΔΝΤ συμμερίζεται αυτά τα στοιχεία.

Μέχρι πρότινος τα αμφισβητούσε έντονα, εκτιμώντας μάλιστα ότι πέρυσι (παρά τη χαμηλότερη ύφεση, στο 0,2% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) υπήρξε πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v