Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου κλείνει η αξιολόγηση

Η συζήτηση για το χρέος είναι για το πρεστίζ, όχι την ουσία ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Κράτησε αποστάσεις από την ανάγκη να υπάρξει άμεσα ελάφρυνση χρέους, παρότι αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο του ΔΝΤ.

Σόιμπλε: Τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου κλείνει η αξιολόγηση

Το ορθόδοξο Πάσχα εκτιμά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, όμως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έδειξε να κρατά αποστάσεις από τη χθεσινή τοποθέτηση του Γ. Ντάισελμπλουμ ότι το θέμα του χρέους θα τεθεί σύντομα στο τραπέζι, υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπει λόγο να παρθούν αποφάσεις στο εγγύς μέλλον.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η WSJ, ο Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι «δεν έχω ένα σοβαρό επιχείρημα για τους Γερμανούς βουλευτές και τον γερμανικό λαό... για το γιατί αυτό πρέπει να είναι στο επίκεντρο της συζήτησης τώρα».

Υποστήριξε ότι η δομή του ελληνικού χρέους δείχνει ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κάποια μεγάλη πληρωμή ως το 2025 και έτσι δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει ρύθμιση των πληρωμών τώρα.

«Αυτό το μέρος της συζήτησης είναι για το πρεστίζ, όχι για την ουσία», δήλωσε.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι το ΔΝΤ θέτει όρο για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα τη μείωση του χρέους, ενώ η Γερμανία επιμένει το Ταμείο να είναι μέρος του προγράμματος διάσωσης, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Σόιμπλε.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν πρέπει να συνδέεται η προσφυγική κρίση με το πρόγραμμα διάσωσης.

«Η προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η πρόκληση του προσφυγικού ως δικαιολογία για να μην εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για το πρόγραμμα είναι μια καταφανέστατη ανοησία» σημείωσε ο κ. Σόιμπλε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v