Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παρασκήνιο πίσω από τις δηλώσεις για το χρέος

Η εντολή Μέρκελ στην Κομισιόν να πλησιάσει τις θέσεις του ΔΝΤ παρά τις διαβεβαιώσεις προς την Αθήνα. Γιατί έγινε η δήλωση Ντάισελμπλουμ για το χρέος. Τα «περάσματα» του «golden boy» Πολ Τόμσεν από την καγκελαρία και πότε θα ενεργοποιηθεί το σενάριο «σαλαμοποίησης» της αξιολόγησης.

Το παρασκήνιο πίσω από τις δηλώσεις για το χρέος

Δεν υπάρχει ομοφωνία αλλά ούτε καν σοβαρή συζήτηση στο Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδος, διαμηνύει ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, που εν πολλοίς συντάσσεται με τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πολλοί υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν την έκπληξή τους για τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup, καθώς συνήθως έχει προηγηθεί συμφωνία για το μήνυμα που θα περάσει προς τα έξω στη συνέντευξη Τύπου, ενώ χαρακτήρισε τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup ως «πολιτική» και «πρόσκαιρη».

Το παρασκήνιο της δήλωσης έχει να κάνει με τις επαφές που πραγματοποιεί πριν από κάθε Eurogroup ο κ. Ντάισελμπλουμ, που συνήθως έχει «κεκλεισμένων των θυρών» γεύμα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον Μπενουά Κερέ, παρουσία συνήθως (αλλά όχι πάντα) του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί.

Αυτή τη φορά οι επαφές του κ. Ντάισελμπλουμ είχαν έντονο πολιτικό χρώμα καθώς το Eurogroup την περασμένη Δευτέρα συνεδρίαζε παράλληλα με τους ηγέτες της ΕΕ, που βρίσκονταν στο διπλανό κτίριο και μελετούσαν τις προτάσεις για το προσφυγικό.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε σκοπό να αναφέρει την ελάφρυνση του χρέους πριν καν ξεκινήσει η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών. Ελληνας αξιωματούχος είχε σπεύσει να ενημερώσει τους δημοσιογράφους ότι το Eurogroup θα «έδινε» δύο δωράκια στη χώρα μας: ότι επιστρέφουν οι θεσμοί την Τρίτη, όπως και έγινε, και μια δήλωση ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος τον Απρίλιο.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε τελικά να ορίσει συγκεκριμένο μήνα, όμως σημείωσε την ανάγκη να προετοιμαστούν οι υπουργοί Οικονομικών για τη συζήτηση περί ελάφρυνσης του χρέους.

Ανώτατος παράγοντας της Κομισιόν πάντως υποστήριξε στο Euro2day.gr ότι η δήλωση αυτή δεν δεσμεύει κανέναν και ότι εάν τα πράγματα στη διαπραγμάτευση δεν προχωρήσουν έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, τότε ενδέχεται το πλάνο να ανατραπεί και στο τραπέζι να επανέλθει το σενάριο «τμηματικής» αξιολόγησης.

Παραδέχτηκε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι αυτοί που πρέπει να συμπλεύσουν με το ΔΝΤ στα περισσότερα αιτήματα, καθώς εάν το Ταμείο δεν ικανοποιηθεί από τα δημοσιονομικά σχέδια μέχρι το 2018, τότε θα μεταφέρει το βάρος από την Αθήνα στην ευρωπαϊκή πλευρά, ζητώντας περισσότερα σε ελάφρυνση χρέους από αυτά που σχεδιάζει τώρα η ΕΕ.

Ο αξιωματούχος μίλησε και για τον ρόλο του «σκληρού» Πολ Τόμσεν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι μόνο το «golden boy» της Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και της Άνγκελα Μέρκελ.

«Οποιος πιστεύει ότι ο Τόμσεν συνεννοείται μόνο με τον κ. Σόιμπλε κάνει λάθος. Όταν ο κ. Τόμσεν επισκέπτεται το Βερολίνο, πρώτα περνάει από την καγκελαρία, όπου πάντα έχει συνάντηση με την ίδια την κ. Μέρκελ, και μετά συναντά τον Σόιμπλε», ανέφερε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου και την τριμερή συνάντηση του Έληνα πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, όπου ο κ. Τσίπρας φέρεται να απέσπασε υπόσχεση για καλύτερη μεταχείριση στην αξιολόγηση, η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνάντησή της με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, ότι η Κομισιόν πρέπει να βρει έναν τρόπο να έρθει πιο κοντά στις απόψεις του ΔΝΤ!

Οπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, η πρόταση της ΕΕ για το χρέος έχει απορριφθεί ως μη βιώσιμη από το ΔΝΤ και -προς το παρόν τουλάχιστον- η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για πιο δραστική μείωση. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπη με ένα σκληρό Κουαρτέτο, σκληρότερο απ' ό,τι φανταζόταν. Αυτό ήδη διαφαίνεται από τα πρώτα ραντεβού των Ελλήνων υπουργών τόσο στο ασφαλιστικό, όσο και σε ό,τι αφορά στο φορολογικό.

Από την άλλη πλευρά, όπως επίσης έγγραψε το Euro2day.gr οι σκληροπυρηνικές χώρες εμμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα ως προϋπόθεσης συνέχισής του.

Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Eurogroup θα κρατήσει σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά μέτρα. Υπάρχει βεβαίως η βούληση να δοθεί περιθώριο στην Αθήνα να καταθέσει κάποιες εναλλακτικές προτάσεις, όμως αυτές είναι περιορισμένης έκτασης και πρέπει να τύχουν της έγκρισης και του ΔΝΤ.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης υποστήριξε ότι κακώς έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για συζήτηση του χρέους τώρα, καθώς ανεβαίνουν οι προσδοκίες των αγορών ακριβώς τη στιγμή που κανείς δεν ξέρει πώς και πότε θα καταλήξει η αξιολόγηση αλλά και με τι μέτρα.

Η γενική εκτίμηση, πάντως, είναι ότι στην άτυπη συνάντηση του Eurogroup στο Άμστερνταμ στα τέλη Απριλίου, θα υπάρχει η έκθεση των θεσμών για την αξιολόγηση και αυτή θα καθορίσει τα επόμενα βήματα.

Όπως εάν έως τότε οι αποφάσεις για το προσφυγικό έχουν ληφθεί και το πολιτικό κλίμα έχει αποφορτιστεί, δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποιοι από τους σκληροπυρηνικούς του Eurogroup να αλλάξουν τη σημερινή τους στάση και να πιέσουν περισσότερο την Αθήνα.

Εάν, από την άλλη, τα πράγματα περιπλεχθούν με το προσφυγικό να βρίσκεται σε έξαρση, δεν αποκλείεται να προωθηθεί η λύση της περιβόητης «σαλαμοποίησης» της αξιολόγησης. Αυτό θα έχει στόχο να καθυστερήσει η συζήτηση για το χρέος, αλλά η Ελλάδα να παίρνει τις απαραίτητες κεφαλαιακές ενέσεις για να αποφύγει την έλλειψη ρευστότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v