Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody’s: Υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, η Ελλάδα παρουσιάζει περιορισμένη επιτυχία στην υλοποίηση των μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την ανάκαμψη της χώρας, τονίζει ο αναλυτής της Moody's.

Moody’s: Υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του τομέα αξιολόγησης δημοσίου χρέους ευρωπαϊκών κρατών της Moody's Investors Service Ντίτμαρ Χόρνουνγκ σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

«Θεωρούμε ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη παραμένει σχετικά υψηλή, καθώς η χώρα παραμένει ευαίσθητη σε πιθανές διαταραχές.», σημειώνει.

Οπως επισημαίνει, οι κίνδυνοι πηγάζουν από την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, την υψηλή εξάρτηση της χώρας μας από τους δανειστές, το αδύναμο τραπεζικό σύστημα, το εύθραυστο πολιτικό περιβάλλον και τις σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει η συμφωνία. Ο κ. Χόρνουνγκ διατυπώνει αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας μας να ολοκληρώσει επιτυχώς τις μεταρρυθμίσεις του νέου προγράμματος.

Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ωστόσο η Ελλάδα παρουσιάζει περιορισμένη επιτυχία στην υλοποίηση των μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάκαμψη της χώρας και τον περιορισμό της χρηματοδοτικής εξάρτησης από τους δανειστές, τονίζει ο αναλυτής.

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να ανακτήσει την αξιοπιστία της και να προσελκύσει επενδυτές, υπογραμμίζει ότι οι βασικότερες δυσκολίες συνδέονται με το αδύναμο και εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον της χώρας και με την υψηλή εξάρτησή της από την εξωτερική χρηματοδότηση, η οποία επηρεάζεται από την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Τα αδύναμα θεσμικά όργανα και οι επιδόσεις της εφαρμογής, ιδιαίτερα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εξακολουθούν να είναι αρνητικά στοιχεία για τις επενδύσεις, αναφέρει. Η θεσμική ανεπάρκεια και οι αστοχίες στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αποτελούν αρνητικά πιστωτικά γεγονότα για τους επενδυτές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v