Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετά την εμπλοκή... Τσίπρας έτοιμος για όλα

«Ολη η ευθύνη για την αναβολή του Eurogroup πέφτει στο ΔΝΤ και στον Β. Σόιμπλε. Να πάρουν θέση οι Ευρωπαίοι ηγέτες». Βελκουλέσκου: «Δεν έχω πεισθεί ότι έχετε νομικό πρόβλημα για τα 3,6 δισ. ευρώ». Το «ως εδώ» του Α. Τσίπρα, η προειδοποίηση Τσακαλώτου, οι εισηγήσεις για εκλογές και o θερμός ευρωπαϊκός Ιούνιος.

Μετά την εμπλοκή... Τσίπρας έτοιμος για όλα

Τα δύο ορόσημα για κλείσιμο της αξιολόγησης (22 Απριλίου και σήμερα) πέρασαν χωρίς να βγει ο «λευκός καπνός». Η χθεσινή εμπλοκή ξύπνησε για τα καλά μνήμες 2015, ο Αλέξης Τσίπρας ενεργοποιεί την ευρωπαϊκή πλευρά σε επίπεδο κορυφής και τα σενάρια εκλογών επανέρχονται, ενώ τα βλέμματα στρέφονται ιδιαίτερα προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος προειδοποίησε προ τριών εβδομάδων το κουαρτέτο: «Βρείτε άλλον υπουργό να...».

Παρότι στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας τα μηνύματα για συμφωνία και σύγκληση (αύριο) του Eurogroup έμοιαζαν θετικά, η ζυγαριά έγειρε το βράδυ προς τις απαισιόδοξες προβλέψεις κεντρικών στελεχών του Μαξίμου.

Μετά την άδοξη λήξη της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο και τη ματαίωση του Eurogroup (σ.σ. το οποίο επισήμως δεν είχε προγραμματισθεί για αύριο), ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε, αργά το βράδυ, την απόφασή του να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Θεωρείται δεδομένο δε ότι ξεκινά τον «γύρο επαφών σε ανώτερο και ανώτατο πολιτικό επίπεδο», για το οποίο μιλούσαν συνεργάτες του το προηγούμενο διήμερο «εάν υπάρξει εμπλοκή στις διαβουλεύσεις».

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου του κ. Ντάισελμπλουμ (μέσω twitter...) ότι δεν θα γίνει το Eurogroup σήμανε συναγερμό στο Μαξίμου. Μετά από σύντομη σύσκεψη του πρωθυπουργικού επιτελείου (κι ενώ έτρεχε ήδη η πληροφορία που είχε μεταδώσει νωρίτερα το Euro2day.gr ότι θα ζητηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής), η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε ότι αυτό το αίτημα θα διατυπώσει επισήμως σήμερα ο κ. Τσίπρας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους «να πάρουν θέση» στην εμπλοκή που επέφερε η επιμονή του ΔΝΤ (και της πλευράς Σόιμπλε) για έκτακτα μέτρα.

Η ευθύνη στο ΔΝΤ και στον Σόιμπλε

Κατά τις ίδιες πηγές, «το ΔΝΤ εδώ και τρεις μήνες κωλυσιεργεί συνεχώς, όπως φάνηκε και στις διαρροές στο WikiLeaks. Ολη η ευθύνη για την αναβολή του Eurogroup πέφτει σε αυτούς και στην επιμονή του Β. Σόιμπλε να τους θέλει στο πρόγραμμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας».

Και προσθέτουν: «Η ελληνική πρόταση για μηχανισμό εξισορρόπησης, αντί προληπτικών μέτρων, είναι αξιόπιστη, αντικατοπτρίζει τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι θα πιάσουμε τους στόχους. Αντιθέτως, η άρνηση του ΔΝΤ να την αποδεχθεί (παρότι συμφωνούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί) φανερώνει ότι δεν ενδιαφέρεται να επιτευχθούν οι στόχοι, αλλά να εφαρμόσουμε άλλο πρόγραμμα από αυτό που συμφωνήθηκε τον περσινό Ιούλιο, με 2/3 περισσότερα μέτρα».

Οι ίδιες πηγές πάντως επισημαίνουν πως «δεν χρειάζεται να φτάσουμε οπωσδήποτε μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής», εάν υπάρξει «πολιτική κινητοποίηση» στα ευρωπαϊκά κέντρα και ληφθούν αποφάσεις... ίσως και στη διάρκεια του ορθόδοξου Πάσχα.

«Ως εδώ» με εκλογές ή χωρίς;

Το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ στο κυβερνητικό επιτελείο. Κατά τις πληροφορίες, «θερμόαιμα» στελέχη προκρίνουν εκλογές («με διάγγελμα που θα αποκαλύπτει τις πιέσεις και τους εκβιασμούς»), ενώ οι πλέον ψύχραιμοι (που υπερτερούν αυτή τη στιγμή) απορρίπτουν μία τέτοια εξέλιξη καθώς θεωρούν ότι η μάχη δεν έχει κριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εκτός και εάν -προσθέτουν- η ευρωπαϊκή πλευρά προκρίνει «και» ελληνικές κάλπες σχεδόν ταυτόχρονα με τις βρετανικές για το Brexit (23 Ιουνίου) και τις ισπανικές για κυβέρνηση (26 Ιουνίου, όπως δείχνουν τα πράγματα).

«Δεχτήκαμε έναν συμβιβασμό το περσινό καλοκαίρι, υπογράψαμε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την τηρήσαμε, φέραμε προαπαιτούμενα, ασφαλιστικό, φορολογικό και μέτρα 5,4 δισ. ευρώ, προτείναμε τον 'αυτόματο κόφτη' για την περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις από τους οικονομικούς στόχους, αλλά δεν θα δεχτούμε τη σφήνα του ΔΝΤ για τα έξτρα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ που ακυρώνει την περσινή συμφωνία... στην οποία δεν συμμετείχε. Ηλθε η ώρα να πάρει θέση η Ευρώπη», ήταν το φορτισμένο σχόλιο κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα χθες τη νύχτα.

Το «ήξεις αφίξεις» του κ. Σόιμπλε ως προς την ανάγκη να ληφθούν τώρα αποφάσεις για το χρέος (προέβη σε αντιφατικές δηλώσεις το προηγούμενο τριήμερο), αλλά και η προχθεσινή του δήλωση «δεν ξέρω αν θα γίνει Eurogroup» κινητοποίησε τους... προσγειωμένους της κυβέρνησης και τους έκανε να κρατούν «μικρό καλάθι».

Η προειδοποίηση για «ως εδώ» του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική του ομάδα πριν από τέσσερις εβδομάδες (σ.σ. την οποία... υπενθύμιζε διαρκώς το Euro2day.gr τις τελευταίες ημέρες) επανήλθε στο λεξιλόγιο επιτελών και συνεργατών από το μεσημέρι και μετά χθες. Οταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε το Μαξίμου για τη σκλήρυνση της στάσης της εκπροσώπου του ΔΝΤ στο κουαρτέτο.

Βελκουλέσκου: Δεν έχω πεισθεί...

Σύμφωνα με την ενημέρωση, η Ντέλια Βελκουλέσκου όχι απλώς επέμεινε μέχρι τέλους στη νομοθέτηση έξτρα μέτρων 3,5 δισ. ευρώ αλλά χθες το μεσημέρι αμφισβήτησε, αίφνης, το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το ελληνικό νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει ψήφιση «νόμου υπό αίρεση» -δηλαδή νόμου (για τα έκτακτα μέτρα) που θα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εφαρμοσθεί ή όχι.

«Δεν έχω πεισθεί ότι υπάρχει νομικό πρόβλημα», φέρεται να είπε, απορρίπτοντας τον «αυτόματο μηχανισμό» («κόφτη»).
Παρά την επισήμανση ότι ανάλογο νομικό πρόβλημα έχουν κι άλλες χώρες (Γαλλία), ενώ ο «κόφτης» εφαρμόζεται αλλού (Γερμανία).

Τι θα κάνει ο Ευκλείδης;

Ο κ. Τσακαλώτος πάντως ανήκε (παραδόξως...) στους αισιόδοξους, που «έβλεπαν» Eurogroup αύριο και συμφωνία στον «αυτόματο μηχανισμό» έστω και με μία φόρμουλα που θα ικανοποιούσε το ΔΝΤ (π.χ. σαφή αναφορά σε μέτρα).

Ο ίδιος άλλωστε προώθησε τη λύση του «κόφτη» και έδωσε μάχες στο κουαρτέτο για να την περάσει, ποντάροντας (και) στο γεγονός ότι με την εν λόγω διαδικασία συγκρατεί η Γερμανία τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη αναφέρει στους εκπροσώπους των δανειστών ότι θα παραιτηθεί εάν δεν υπάρξει σύγκλιση σε κοινά αποδεκτή λύση. «Βρείτε άλλον υπουργό να περάσει το νομοσχέδιο», είχε πει με αφορμή το αίτημα του ΔΝΤ για περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου.

Προσώρας, διαβεβαιώνει ότι θα δώσει τη μάχη μέχρι τέλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v