Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύνοδο Κορυφής θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας

Τηλεφωνική επικοινωνία με Ντ. Τουσκ ετοιμάζει την Μ. Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας για να τηρηθεί η συμφωνία του Ιουλίου. Δεν θα πραγματοποιηθεί Eurogroup την Μ. Πέμπτη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ. Δεν πείθεται το ΔΝΤ από τον μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών.

Σύνοδο Κορυφής θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας

Δεν κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθεί το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης για την Ελλάδα. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ Michel Reijns με ένα Tweet: Δεν υπάρχει επιπλέον Eurogroup για την Ελλάδα την Πέμπτη, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, το πακέτο προληπτικών μέτρων και το χρέος σε επόμενο στάδιο.

Η απόφαση φαίνεται πως ελήφθη μετά από ένα μπαράζ διαβουλεύσεων και αφού στην Αθήνα η συνάντηση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των θεσμών κράτησε λιγότερο από μια ώρα. 

Οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν τη διακοπή για να μιλήσουν με τους προϊσταμένους τους, όπως υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που ερωτηθείς για το εάν θα γίνει η συνεδρίαση τη Μ. Πέμπτη απάντησε «δεν το ξέρω».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ΔΝΤ δεν πείθεται για το ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός προγραμματίζει επικοινωνία με τον Ντ. Τουσκ προκειμένου να ζητήσει τη σύγκλιση Συνόδου Κορυφής προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου. Εν τω μεταξύ οι επικεφαλής των Θεσμών αναχωρούν ενόψει και των εορτών.

 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση «η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Τα μέτρα 3% του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 5,4 δισ. Από τα μέτρα αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2.8 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2.6 δισ. ευρώ θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2.5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1.1 δισ. ευρώ».

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως «έχει κατοχυρώσει όλες τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση».

Σημειώνει δε πως το ΔΝΤ, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% στο 2018. Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος», τονίζει το Μαξίμου.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

Η Ελλάδα έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v