Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραιτήθηκε από βουλευτής η Βασιλική Κατριβάνου

Παραδίδει την έδρα της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μετά την άρνηση να ψηφίσει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τον δημοσιονομικό κόφτη. Τι λέει στην επιστολή της. Με 153 «ναι» επί της αρχής ψηφίστηκε πολυνομοσχέδιο. Μίνι θρίλερ με Βαγενά.

Παραιτήθηκε από βουλευτής η Βασιλική Κατριβάνου

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο και αποδείχτηκε δύσκολη για την κυβέρνηση. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου δεν ήταν παρούσα στην πρώτη ανάγνωση. Στη δεύτερη ανάγνωση η κα Κατριβάνου ψήφισε «ναι» επί της αρχής αλλά «όχι» στα άρθρα για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και στην τροπολογία για τον δημοσιονομικό κόφτη. 

Η ίδια στη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού δεν ήταν στην αίθουσα της ολομέλειας, ενώ τις τελευταίες ημέρες φέρεται να είχε εκφράσει διαφωνίες για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Η ίδια αργά το βράδυ ανακοίνωσε την παραίτησή της από βουλευτής. Επιλαχών είναι ο Γ. Κυρίτσης.

Στην επιστολή της αναφέρει:

Στην επιστολή της η Β. Κατριβάνου αναφέρει:

«Aποφάσισα, απόψε, έπειτα από πολλή σκέψη, να παραιτηθώ από βουλευτής. Είναι μια απόφαση πολύ δύσκολη, πολιτικά και προσωπικά, αλλά και αναγκαία για μένα. Υπάρχουν φορές που όσο κι αν προσπαθείς να εξορθολογίσεις κάτι δεν μπορείς να το κάνεις. Είναι σημαντικό, πιστεύω, να ξέρουμε μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε, ώστε να κρατήσουμε μέσα μας την ελπίδα και την αίσθηση ότι ζούμε τη ζωή όπως της αξίζει, ακόμα και μέσα στην ήττα.

Από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα νιώθω, κάθε μέρα, να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μιας συνεχούς επιτροπείας, που κάνει ασφυκτικά τα περιθώρια άσκησης πολιτικής, που ακυρώνει ουσιαστικά τη δυνατότητα να αλλάξει η ζωή μας. Εφαρμόζουμε μέτρα και πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με τον πυρήνα των αξιών και της πολιτικής μας• ταυτόχρονα, όμως, αδυνατώ να σκεφτώ οποιαδήποτε αξιόπιστη εναλλακτική.

Γι’ αυτό και παραιτούμαι. Είναι, για μένα, ένα βαθύ πολιτικό και υπαρξιακό αδιέξοδο, για το τι κάνουμε (και ξέρω ότι το ζουν βασανιστικά πολλές και πολλοί από τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά και ευρύτερα, ανεξάρτητα από τη στάση που επιλέγει τελικά ο καθένας), και δεν θεωρώ ότι κάποιος αυτή τη στιγμή έχει τη λύση. Φυσικά, το βαθύ αυτό αδιέξοδο δεν λύνεται μιλώντας για «προδότες» και «προδοσία»• αντίθετα, ένας τέτοιος λόγος όχι μόνο συσκοτίζει τα πράγματα, αλλά μας βυθίζει ακόμα πιο βαθιά στο τέλμα.

Αισθάνομαι μεγάλη αγάπη και ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους, τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, μέσα και έξω από τον Σύριζα, με τους οποίους βρεθήκαμε και συμπορευτήκαμε μαζί. Θέλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Θα κάνω μια ξεχωριστή, ονομαστική αναφορά στους άμεσους συνεργάτες μου, μετά τον Ιούνιο του 2012, είτε συνεχίσαμε μαζί είτε αποχώρησαν κάποια στιγμή: την Ειρήνη Βλάχου, τον Δημήτρη Ιωάννου, την Κατερίνα Κνήτου, τον Δημοσθένη Παπαδάτο-Αναγνωστόπουλο, την Κλειώ Παπαπαντολέων, την Ελένη Σπαθανά, τον Σπύρο Τσουκαλά, τον Γιάννη Χατζηδημητράκη. Πολύ μεγάλο μέρος όσων έκανα οφείλεται σε όλους και όλες εσάς που βρεθήκαμε μαζί, στη συλλογική προσπάθεια, τα οράματα και τις σχέσεις μας. Ευχαριστώ, θερμά, ακόμα όλους όσους και όσες με εμπιστεύτηκαν και με ψήφισαν.

Τελειώνοντας θέλω να πω (πέρα από το ότι αναλαμβάνω, προσωπικά και πολιτικά, την ευθύνη για ό,τι έκανα και δεν έκανα και δεν μου φταίνε κάποιοι «άλλοι») ότι τη στιγμή ακριβώς που παραιτούμαι νιώθω ότι πρέπει, επειγόντως, να βρούμε συλλογικά τους τρόπους να κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την ανθρωπιά• έναν βίο αξιοβίωτο». 

Να σημειωθεί ότι μίνι θρίλερ υπήρξε και με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κα Αννα Βαγενά, η οποία προς στιγμή εμφανίστηκε απούσα από την αίθουσα στην πρώτη ανάγνωση αλλά σε δευτερόλεπτα επανήλθε και ψήφισε «ναι».

Η αντιπολίτευση

Σε ότι αφορά την αντιπολίτευση, αυτή υπερψήφισε ορισμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου.

* Η ΝΔ ψήφισε ΝΑΙ μόνο για τα άρθρα 1-43, που αφορούν την σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το άρθρο 56 που αφορά ρυθμίσεις επί των τυχερών παιγνίων και τα άρθρα 215-230 που αφορούν κύρωση συμβάσεων για την παραχώρηση περιφερειακών αεροδρομίων και ρυθμίζουν θέματα σχετικά με την εφαρμογή των συμβάσεων.

* ΤΟ ΠΑΣΟΚ ψήφισε ΝΑΙ στα άρθρα 215 και 216 που αφορούν μόνο την κύρωση της σύμβασης για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

* Το ΚΚΕ ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 44 που αφορά ρυθμίσεις θεμάτων φορολογίας εισοδήματος , το άρθρο 48 με ρυθμίσεις για την φορολογία των ΟΣΕΚΑ (Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες), και το άρθρο 56 που αφορά τα τυχερά παιχνίδια.

* Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε όλα τα άρθρα.

* Το ΠΟΤΑΜΙ, ψήφισε ΝΑΙ: Στο άρθρο 1 που αφορά μόνο τη σύσταση της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων, στο άρθρο 56, που αφορά τα τυχερά παιχνίδια, στο άρθρο 65 για τον ορισμό του επαγγελματία αγρότη, στο άρθρο 66 που αφορά αλλαγές στη φορολόγηση αλκοολούχων ποτών, το άρθρο 105 την διαδικασία διευθέτησης διαφορών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και άρθρα 215-230 για την κύρωση συμβάσεων περιφερειακών αεροδρομίων. Επίσης ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 153 που αφορά δασικούς χάρτες.

* Η Ένωση Κεντρώων ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 66 που αφορά αλλαγές στη φορολόγηση αλκοολούχων ποτών και στα άρθρα 215-230 για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ δήλωσε ΟΧΙ στα υπόλοιπα.

Οι δυο αρχηγοί

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε του πολυνομοσχεδίου και έστειλε μήνυμα στους βουλευτές της κυβέρνησης. Όπως είπε μόνοι μας σηκώσαμε ένα δύσκολο σταυρό και τώρα κλείνουμε ένα δύσκολο κύκλο. Το επόμενο διάστημα θα είναι διαφορετικό όχι μόνο και για εμάς, αλλά για τις Ελληνίδες και τους Ελληνες.

Αύριο τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, υποστήριξε Θα κληθούμε να κατανείμουμε δίκαια τα οφέλη από την ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Γυρίζουμε σελίδα και οι κραυγές του παλαιού πολιτικού συστήματος θα γίνουν ψίθυροι.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και παράλληλα κατέθεσε τη δική του πρόταση. Όπως είπε χρειάζεται μια συμφωνία αλήθειας με τους εταίρους και την κοινωνία.

Η χώρα δεν μπορεί να πετύχει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για μια 15ετία, τόνισε. Καμία χώρα δεν το έχει πετύχει. Πρέπει να αναθεωρηθεί στο 2% και οι συνθήκες είναι ώριμες για μια νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Η πρόταση στους εταίρους πρέπει να είναι: Εμείς θα κάνουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις και εσείς σε μικρότερα πλεονάσματα. Εμείς θα δεσμευτούμε σε ανάπτυξη 4% (που θα φέρει 120.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο) και εσείς σε ρύθμιση χρέους.

Όπως σημείωσε ο στόχος για ανάπτυξη 4% κάθε χρόνο μέχρι το 2021 είναι εφικτός όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Ιρλανδίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v