Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση-ρελάνς στις offshore με αστερίσκους και ερωτήματα

Πώς έφτασε η κυβέρνηση στην καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε εταιρίες εκτός Ελλάδας. Εντός 60 ημερών καλούνται να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά στοιχεία οι πολιτικοί. Επεισοδιακή αναμένεται η συζήτηση στη Βουλή.

Κίνηση-ρελάνς στις offshore με αστερίσκους και ερωτήματα

Η κυβέρνηση «σήκωσε το γάντι» στο θέμα των offshore και κατέθεσε την τροπολογία περί γενικής και καθολικής συμμετοχής εν ενεργεία πολιτικών και συγγενών τους σε εταιρίες με έδρα στο εξωτερικό. Δίνει μάλιστα προθεσμία 60 ημερών για να γίνουν οι μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων.

Πρόκειται για κίνηση-ρελάνς μετά το διήμερο σφυροκόπημα που υπέστη εξαιτίας της διάταξης που «πέρασε» την προηγούμενη Κυριακή για το δικαίωμα των βουλευτών/υπουργών να διατηρούν offshore σε χώρες που συνεργάζονται φορολογικά με την Ελλάδα.

Τη «χαριστική βολή» την έδωσε η κομματική (του ΣΥΡΙΖΑ) εφημερίδα ΑΥΓΗ, με το χθεσινό της πρωτοσέλιδο («Οφσάιντ με τις Offshore) και το κύριο άρθρο υπό τον τίτλο «Το νόμιμο δεν είναι και ηθικό».

Κυβερνητικές και κομματικές πηγές επιμένουν ότι η στάση της ΑΥΓΗΣ δεν ήταν «συμφωνημένη» με το Μαξίμου, προκειμένου να του δώσει την αφορμή να προχωρήσει στην (εκ βάθρων) αλλαγή της επίμαχης διάταξης.

Οι ίδιες πηγές εμφανίζουν τους κυβερνητικούς επιτελείς «ενοχλημένους» από το επιθετικό πρωτοσέλιδο, επισημαίνοντας ότι και στο παρελθόν είχαν υπάρξει επικριτικά άρθρα (αν και σε μικρότερη ένταση, βεβαίως), «στο όνομα της διαφορετικής άποψης και του δικαιώματος σ' αυτήν».

Εχει ευθύνες το υπουργείο Δικαιοσύνης;

Η αλήθεια είναι ότι στην πολύωρη σύσκεψη που έγινε χθες στο πρωθυπουργικό γραφείο για το θέμα των offshore, υπήρξε δυσκολία στον εντοπισμό της χρυσής τομής: μίας λύσης, δηλαδή, που αφενός να μην «αδειάζει» το υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο συνέταξε την επίμαχη διάταξη και, αφετέρου, να βγάζει την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση «να απολογούμαστε για διευκόλυνση στη φοροδιαφυγή ή στο βρώμικο χρήμα πολιτικών προσώπων, όταν τέτοια περιστατικά έχουν εντοπισθεί στο αντίπαλο στρατόπεδο». (σ.σ. εννοούν την υπόθεση Παπασταύρου).

Ως προς το «άδειασμα», τα βέλη στρέφονται αντικειμενικά στον Γενικό Γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργο Βασιλειάδη, ο οποίος το προηγούμενο διήμερο υποστήριξε την ψηφισθείσα διάταξη τονίζοντας συνεχώς ότι μέσω αυτής διαχωρίστηκαν οι «καλές» offshore (σε χώρες που συνεργάζονται φορολογικά με την Ελλάδα) από τις «κακές» (σε χώρες που δεν υπάρχει συνεργασία), όπως ορίζει το πλαίσιο της ομάδας κρατών εναντίον της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco).

Θεωρείται δεδομένο ωστόσο ότι ο κ. Βασιλειάδης δεν ενήργησε ερήμην του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού για θέματα διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι η νομική ασάφεια που επικρατούσε στο θέμα των offshore αναδείχθηκε από τις πρόσφατες «περιπέτειες» του Γιώργου Καρατζαφέρη και του Παύλου Χαϊκάλη, οι οποίοι απηλλάγησαν των κατηγοριών για τις εταιρίες που διατηρούσαν σε Λουξεμβούργο και Κύπρο, αντίστοιχα.

Κατά άλλους, τη διάταξη την προώθησαν ευρωπαϊκοί κύκλοι ώστε να βγουν από τον «κακό» κατάλογο χώρες της ηπείρου με ευνοϊκο φορολογικό καθεστώς, ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) δήλωσε δημοσίως ότι «το ζήτησε η τρόικα».

«Οποιος έχει μετοχές να το δηλώσει πρώτος»...

«Εδώ που φτάσαμε, δεν μπορούσε να παραμείνει σε ισχύ η διάταξη», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι «είναι για γέλια και για κλάματα να μας κατηγορεί η αντιπολίτευση, και δη η αξιωματική, για 'κόλπα με offshore'».

Επιλέγοντας ως άμυνα... την επίθεση, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση της τροπολογίας για τη γενική και καθολική απαγόρευση συμμετοχής εν ενεργεία πολιτικών και παρένθετων προσώπων σε οποιαδήποτε εταιρία με έδρα εκτός Ελλάδας.

Καθόλου τυχαία δεν είναι η επισήμανση της κ. Γεροβασίλη: «Όποιος αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στην κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά».

Κατά τις πληροφορίες, «φωτογραφίζει» πρόσωπα από τη ΝΔ κυρίως, με πρώτον τον πρόεδρό της, καθώς από τα πόθεν έσχες προκύπτει ότι διατηρούν (οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα) μετοχές σε εταιρίες του εξωτερικού και σε «φορολογικούς παραδείσους».

Και οι καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού;

Ενα άλλο θέμα που αναμένεται να τεθεί, είναι αυτό των τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό. Ηδη, κυβερνητικοί βουλευτές ανέφεραν χθες σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, ότι σε μία χρονική στιγμή που οι απλοί πολίτες καλούνται να επιστρέψουν στις τράπεζες το «κομπόδεμα» που σήκωσαν λόγω ανασφάλειας, δεν μπορεί οι πολιτικοί να διατηρούν τις καταθέσεις τους σε τράπεζες του εξωτερικού.

«Αφού ζητάμε να στηριχθούν οι τράπεζές μας, ας κάνουμε την αρχή», είναι το μότο.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση στη Βουλή προβλέπεται επεισοδιακή -όπως και η ψηφοφορία, με την κυβέρνηση να έχει ήδη δηλώσει ότι θα ζητήσει να είναι ονομαστική.

Παπαγγελόπουλος: Αν ξέρετε ονόματα, να μιλήσετε

«Σήμερα τελειώνει το ρεσιτάλ υποκρισίας», είπε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διαφθοράς Δημήτρης Παπαγγελοπουλος.

Ο ίδιος ανέλαβε να «παρουσιάσει» στην Ολομέλεια την τροπολογία για τη γενική/καθολική απαγόρευση πολιτικών προσώπων σε εταιρίες που εδρεύουν στο εξωτερικό.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος ερμήνευσε τη στάση της αντιπολίτευσης βάσει της γκαιμπελικής ρήσης «πες πες, στο τέλος κάτι θα μείνει», ενώ για την κυβέρνηση είπε ότι «στοιχίζεται πίσω από τη λαϊκή ρήση ‘καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται’».

Σχετικά με το ερώτημα που θέτει η ΝΔ «ποιος είναι ο υπουργός» που εμπνεύστηκε την πρώτη διάταξη για συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε «καλές» offshore, απάντησε: «Εγώ δεν γνωρίζω κανέναν υπουργό να μεθόδευσε τη διάταξη. Αν τον γνωρίζει κανείς, να το πει».

Απέκρουσε τις αιτιάσεις ότι με την υιοθέτηση της προηγούμενης ρύθμισης, έστω και για λίγες ώρες, ευνοούνται οι παραβάτες, δεδομένου ότι τα δικαστήρια λαμβάνουν υπόψη την ευνοϊκότερη ρύθμιση.
Όπως είπε, οι παραβάσεις είναι τέτοιες που επισείουν σειρά αδικημάτων, οπότε δεν θα πέσει στα «μαλακά» ο παραβάτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v