Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Αυγή βγάζει... οφσάιντ την κυβέρνηση για τις offshore

Κόκκινη γραμμή για την κοινωνία το ασυμβίβαστο μεταξύ πολιτικής ενασχόλησης και "εξωχώριας" οικονομικής δραστηριότητας σε φορολογικούς παραδείσους, έστω και "φορολογικά συνεργάσιμους", γράφει πρωτοσέλιδα η εφημερίδα.

Η Αυγή βγάζει... οφσάιντ την κυβέρνηση για τις offshore

Θέση στο θέμα των offshore πολιτικών παίρνει με το πρωτοσέλιδο η εφημερίδα, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Το δημοσίευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προκαλέσει διεργασίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει το θέμα σήμερα σε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες και σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους συναρμόδιους υπουργούς. Οι ίδιες πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι οι απόψεις είναι διιστάμενες, καθώς ένα μέρος συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα επιμένει στη διάταξη.

«Η νομική δυνατότητα υπουργών, βουλευτών και εν γένει κρατικών λειτουργών να αναπτύσσουν οικονομικές δραστηριότητες σε "φορολογικά συνεργάσιμα" κράτη, μεταξύ των οποίων και δεκάδες "φορολογικοί παράδεισοι", σε μια περίοδο που τα βάρη της εξόδου από την κρίση επωμίζονται όσοι δεν έχουν οδό διαφυγής αποτελεί κοινωνική πρόκληση και πρέπει αμέσως να αρθεί», γράφει η εφημερίδα.

«Είτε το απαίτησαν οι δανειστές είτε το εισηγήθηκε η GRECO (ομάδα κρατών για την καταπολέμηση της διαφθοράς), η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ουσιαστικό λόγο να επιμείνει σε μια διάταξη που αφενός σκανδαλίζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και αφετέρου, δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί, διότι καμία κυβέρνηση και κανένα πρόσωπο δεν θα μπορέσουν να σταθούν στη θέση τους. Το γεγονός ότι κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα η Ν.Δ. γνώριζαν το θέμα και τώρα υποκρίνονται τον ανήξερο, προφανώς και δεν πρέπει να λειτουργήσει συμψηφιστικά», τονίζει.

Κουμουτσάκος: Να καταργηθεί άμεσα η διάταξη για τις offshore ΣΥΡΙΖΑ

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι "offshore ΣΥΡΙΖΑ" είναι μεγάλο πολιτικό, νομικό και ηθικό θέμα. Η κοινωνία και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης το καταδικάζουν με ένταση.

Η Νέα Δημοκρατία έφερε το θέμα στη Βουλή. Καταθέσαμε ήδη σχετική Επίκαιρη Επερώτηση. Το θέμα είναι μείζον. Δεν τελειώνει, δεν ξεπλένεται με ένα πρωτοσέλιδο.

Εάν στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι κακώς νομοθέτησαν, πρέπει να το αποδείξουν. Και να το αποδείξουν άμεσα.

Αφού ο νόμος δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, υπάρχει τρόπος και χρόνος αντίδρασης. Εάν βέβαια το θέλει η κυβέρνηση.

Ποιος είναι αυτός ο τρόπος; Η άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής ,για να νομοθετήσει την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης πριν από τη δημοσίευσή της.

Ακόμα, η κυβέρνηση οφείλει:

Να προχωρήσει άμεσα στον καταλογισμό των ευθυνών για τον εμπνευστή και τον συντάκτη της απαράδεκτης αυτής ρύθμισης, και

να αποκαλύψει τα υποκρυπτόμενα συμφερόντα που επέβαλαν τη νομοθέτησή της.

Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι ως κυβέρνηση θα την καταργήσει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v