Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλγαρικές εξαγγελίες για μεγάλες εισαγωγές αερίου από Ελλάδα

Πανηγυρικό χαρακτήρα έλαβαν τα εγκαίνια του αναβαθμισμένου σταθμού συμπίεσης αερίου στο Πετρίτσι Βουλγαρίας. Αναβαθμίζει τη διασύνδεση με Ελλάδα και επιτρέπει την εισαγωγή ενός δισ. κ.μ. το χρόνο. Η πολιτική της Σόφιας.

Βουλγαρικές εξαγγελίες για μεγάλες εισαγωγές αερίου από Ελλάδα

Mε εξαγγελίες για κάλυψη του ενός τρίτου των αναγκών της Βουλγαρίας σε φυσικό αέριο μέσω της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Μπόικο Μπορίσοφ, εγκαινίασε τον εκσυγχρονισμένο σταθμό συμπίεσης στο Πετρίτσι.

Η λειτουργία του σταθμού συμπίεσης, έρχεται λίγες μέρες μετά την συμφωνία των διαχειριστών Ελλάδας και Βουλγαρίας να υπογράψουν συμφωνία για τη διαχείριση της διασύνδεσης των δικτύων (interconnection agreement) και της πρώτης εισαγωγής ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Μ+Μ (Μότορ Όιλ, Μυτιληναίος) μέσω της διασύνδεσης με τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα Μέσα της Σόφιας, με την αναβάθμιση του σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου στο Πετρίτσι, θα μπορεί το βουλγαρικό δίκτυο να τροφοδοτείται μέχρι και με 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από το ελληνικό δίκτυο. Η ημερήσια αυτή ποσότητα αντιστοιχεί σε περίπου ένα δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, έναντι των περίπου τριών δισ. που καταναλίσκονται στη Βουλγαρία.

Με την ευκαιρία θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δυνατότητα αυτή μόνο θεωρητικό χαρακτήρα έχει. Το κρατικό μονοπώλιο της Bulgargaz, ποτέ (από όσο είναι γνωστό) δεν εξέφρασε την πρόθεση να εισαγάγει αέριο από την Ελλάδα, μέσω της υπάρχουσας διασύνδεσης, παρότι η δυνατότητα αυτή υπήρχε από τη στιγμή που ο ελληνικός ΔΕΣΦΑ ολοκλήρωσε τις απαραίτητες μετατροπές στη διασύνδεση με την Βουλγαρία, για αντίστροφη λειτουργία της (διακίνηση αερίου από το νότο προς το βορρά).

Μάλιστα η ΔΕΠΑ σε ανακοίνωσή της περασμένης εβδομάδας και με αφορμή την επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας διασύνδεσης, σημειώνει μεταξύ άλλων «Η ΔΕΠΑ έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια για την επίτευξη ευελιξίας στο διασυνοριακό εμπόριο φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, η ΔΕΠΑ είχε προχωρήσει από το 2014 στη δέσμευση δυναμικότητας για διπλή ροή φυσικού αερίου στο Σιδηρόκαστρο με σκοπό την αποθήκευση αερίου στην υπόγεια αποθήκη Chiren της Βουλγαρίας, ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια εφοδιασμού.

Στη συνέχεια, η ΔΕΠΑ συμμετείχε ενεργά σε όλες τις διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να λειτουργήσει το αμφίδρομο διασυνοριακό εμπόριο Ελλάδας – Βουλγαρίας στα σύνορα των δύο χωρών. Επιπροσθέτως, από το 2012 διατίθεται δωρεάν προς χρήση τμήμα της δυναμικότητας της ΔΕΠΑ στο Σιδηρόκαστρο για διευκόλυνση εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα από τρίτους προμηθευτές». Ωστόσο όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, η δυνατότητα αυτή έγινε εφικτή μόλις την 1η Ιουνίου 2016.

Σε κάθε περίπτωση από τις κινήσεις της Σόφιας γίνεται σαφές, ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, ενδιαφέρεται πρωτίστως να ικανοποιήσει κοινοτικούς και υπερατλαντικούς συμμάχους της, που πιέζουν για μείωση της εξάρτησής της από τη Ρωσία στον εφοδιασμό φυσικού αερίου, εξαγγέλλοντας την ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου με γειτονικές της χώρες, όπως η Ελλάδα, Τουρκία και Ρουμανία.

Η διασύνδεση με την τελευταία, παρότι σχεδόν έτοιμη, βάλτωσε για κάποια χρόνια, και εν τέλει θα λειτουργήσει προς το τέλος του καλοκαιριού, ενώ αναμένεται η δεύτερη φάση του market test για τον νέο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB-Κομοτηνή-Στάρα Ζαγκόρα), με ετήσια αρχική δυναμικότητα περίπου 3 δισ. κ.μ. Εφόσον τελικά προκριθεί η κατασκευή και λειτουργία του τελευταίου, τότε η αναβαθμισμένη διασύνδεση με τη Βουλγαρία, ανοίγει το δρόμο για πραγματική ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου μεταξύ των χωρών της Νότιας Βαλκανικής και της ΝΑ Ευρώπης.

Τέλος να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, μέσω των διασυνοριακών διασυνδέσεων επιδιώκει να αναβαθμιστεί σε «κόμβο» (hub), στον οποίο θα γίνονται συναλλαγές φυσικού αερίου προέλευσης Ρωσίας, Κασπίας, LNG, ή και ποσοτήτων που μελλοντικά θα παράγονται στην περιοχή. Για τη δημιουργία του hub, η Βουλγαρία έχει εξασφαλίσει υποστήριξη θεσμική και οικονομική από την ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v