Τις λέξεις «αξιοπιστία» και «υπευθυνότητα» χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο στη ρητορική τους στη ΝΔ, θέλοντας να αναδείξουν το διαφορετικό ύφος πολιτικής που επαγγέλλονται σε σχέση τόσο -κυρίως- με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και με τις προηγούμενες ηγεσίες του κόμματος.
Επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του πρωθυπουργικού του προφίλ, είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και αυτό, όπως λένε οι συνεργάτες του, θα γίνει «μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς «μεγαλοστομίες» και υποσχέσεις που δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει, ακόμα και αν συχνά γίνεται δυσάρεστος».
Ένα δείγμα γραφής έδωσε στην προχθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, αναφορικά με τη δέσμευσή του για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ: «Το λάθος το οποίο έκανε ο κ. Τσίπρας να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, δεν πρόκειται να το επαναλάβω... Θα πω αυτά που μπορώ να κάνω», σημείωσε, αναγνωρίζοντας πάντως την λογική καχυποψία του κόσμου.
Απομένει βέβαια να κάνει γνωστές τις συγκεκριμένες πηγές άντλησης των 700-800 εκατ. ευρώ μέσα από τις δημόσιες δαπάνες προκειμένου να αντικαταστήσουν το 30% του συγκεκριμένου φόρου που θέλει να μειώσει μέσα σε μια διετία, χαρτί που ίσως κρατά για τη ΔΕΘ όπου θα μιλήσει σε μία ακριβώς εβδομάδα.
«Η ΔΕΘ είναι ένας τόπος ο οποίος είναι συνδεδεμένος στο μυαλό των πολιτών με την ακατάσχετη παροχολογία των κυβερνόντων ή αυτών που διεκδικούν να κυβερνήσουν. Και αν θέλουμε να κάνουμε μια τομή με το παρελθόν, δεν μπορώ και δεν μπορούμε εμείς, ως ΝΔ, να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, μαζί και με τα υπόλοιπα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το Σαββατοκύριακο που διανύουμε αρχίζουν να ξεδιπλώνουν το δεύτερο στάδιο της στρατηγικής τους (μετά την μετωπική στον Αλέξη Τσίπρα), με φόντο τη Θεσσαλονίκη. Όπερ σημαίνει μπαράζ δημοσίων παρεμβάσεων και στοχευμένων επισκέψεων σε Μακεδονία και Θράκη για την μετάδοση του «θετικού αφηγήματος» της ΝΔ, ως της μόνης ουσιαστικής εναλλακτικής λύσης διακυβέρνησης της χώρας.
Επανεκκίνηση της οικονομίας
Αυτή τη «συμφωνία αλήθειας» θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν με τις τοπικές κοινωνίες περισσότεροι από 55 βουλευτές και εκατοντάδες γαλάζια στελέχη (συντονιστές, τομεάρχες, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, επικεφαλής Γραμματειών κ.α.) που θα επισκεφθούν έως και την προσεχή Παρασκευή τους 15 νομούς της Βορείου Ελλάδας. Το μήνυμα που θα θελήσουν να στείλουν είναι της ανάγκης κινητοποίησης των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου και η αξιοποίηση των ενδογενών και κυρίως των τοπικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων που θα συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, στη ΝΔ παρακολούθησαν και εξακολουθούν να παρατηρούν με προσοχή τις εξελίξεις με τη Σύνοδο του Νότου που συγκάλεσε χθες στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν πρόκειται να λαϊκίσουμε και να αρχίσουμε να στηλιτεύουμε τη συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία. Όμως, ως γνωστόν, όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Να υπάρχει ουσία και να μην είναι για μία ακόμη φορά άσκηση επικοινωνίας», τονίζουν στο Euro2day.gr κύκλοι της Πειραιώς.
Καραμανλής και ΟΝΝΕΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει ταυτόχρονα να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες σε εσωκομματικό επίπεδο. Υπό το πρίσμα αυτό και με φόντο το θόρυβο που προκλήθηκε με την ΕΛΣΤΑΤ και το έλλειμμα του 2009, συναντήθηκε χθες με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στον πρόεδρο της ΝΔ.
Παράλληλα, προχωρά με ταχείς ρυθμούς και στην επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ, όπως έχει εξαγγείλει μετά το φιάσκο του συνεδρίου της γαλάζιας νεολαίας τον Απρίλιο. Μάλιστα, για την προσεχή Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η έναρξη της διαδικασίας ανάδειξης Συνέδρων της ΟΝΝΕΔ μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα members.onned.gr.
Ο κάθε ενδιαφερόμενος από 18 έως 32 ετών θα έχει στη διάθεσή του τρεις εβδομάδες προκειμένου να συλλέξει 30 υπογραφές άλλων νέων. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στα μέσα Οκτωβρίου και θα εκλέξει το νέο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, καθώς και όλα τα όργανα διοίκησης. Αναμένεται επίσης να υιοθετήσει το νέο πολιτικό πρόγραμμα της Οργάνωσης. Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά η διαδικασία αφορά και τους Έλληνες του εξωτερικού, καθώς ολόκληρη η διαδικασία γίνεται μέσα από το διαδίκτυο.