Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Μείωση 30% στον ΕΝΦΙΑ σε δύο χρόνια

Πρέπει να υπάρξει περικοπή του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο νόμος για τα κανάλια θα καταργηθεί, είπε. Το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι η αξιοπιστία, συμπλήρωσε.

Μητσοτάκης: Μείωση 30% στον ΕΝΦΙΑ σε δύο χρόνια

Δέσμευση ότι θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας «ανέλαβε» ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «το λάθος το οποίο έκανε ο κ. Τσίπρας να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να το επαναλάβω.

Θα δεσμευτώ, όμως, ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί και πρέπει να μειωθεί 30% εντός των πρώτων δύο ετών, ενώ πρόσθεσε πως μπορεί να βρει περικοπές δαπανών που θα εξισορροπήσουν τη μείωση του φόρου. Μπορούν να βρεθούν από περικοπές δαπανών 700-800 εκατ., τόνισε.

«Δεσμεύομαι», είπε, «ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά μέσα από μια αναλογία αποχωρήσεων και νέων προσλήψεων, η οποία να μειώνει σταδιακά το Δημόσιο. Και το σημαντικότερο, μέσα από τη μη ανανέωση της πρακτικής να βάζουμε στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και μετά να τους μονιμοποιούμε».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο κράτος πρόσθεσε: «Δεν θέλω ένα αδύναμο κράτος. Θέλω ένα μικρότερο αλλά ισχυρότερο κράτος. Δημόσια αγαθά, δημόσια τάξη και δημόσια ασφάλεια, παιδεία και υγεία, είναι τρεις τομείς δημόσιας πολιτικής στους οποίους η κυβέρνηση έχει αποτύχει οικτρά, και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια να μπορούμε να μιλήσουμε με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις...

Θα πω αυτά τα οποία μπορώ να κάνω. Και νομίζω ότι αυτό από μόνο του δημιουργεί συνθήκες αξιοπιστίας. Καταλαβαίνω την καχυποψία, την καταλαβαίνω απόλυτα και κάνω το καλύτερο που μπορώ. Είμαι ειλικρινής σε αυτό που κάνω και τεκμηριωμένος σε αυτά τα οποία προτείνω».

Ο ίδιος τόνισε ότι όταν αναλάβει την κυβέρνηση θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο από αυτόν που έχουμε σήμερα. Η αλλαγή θα γίνει σε ουδέτερο εκλογικό χρόνο. Δεν έγινε μεταρρύθμιση στον εκλογικό νόμο. Ήταν μια προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει δύσκολη τη ζωή της ΝΔ.

Χρέος μου να ανανεώσω τη ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία θα ανανεωθεί σε πρόσωπα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι χρέος μου και είναι κάτι το οποίο είναι μία πρόκληση για το μέλλον, να ανανεώσω τη Νέα Δημοκρατία και σε πρόσωπα. Και να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, αυτή την ανανέωση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας θα τη δείτε.

Και επειδή προσβλέπω και προσδοκώ ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί και να διπλασιάσει την κοινοβουλευτική της δύναμη, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία οι επιλογές που θα δώσουμε στους πολίτες, όταν θα έρθουν να επιλέξουν βουλευτές με τον σταυρό τους, να αποπνέουν ένα διαφορετικό ήθος, ύφος, αλλά και μία διαφορετική ποιότητα».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι μία μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Σε αυτή την παράταξη χωράει και ο παραδοσιακός κεντρώος, χωράει και ο μετριοπαθής φιλελεύθερος κεντρώος, χωράει και κάποιος ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερός και είναι απολύτως απηυδισμένος με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και αναζητεί μία πολιτική διέξοδο ή διεύρυνση».

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι «η ΝΔ είναι απολύτως ενωμένη. Λειτουργεί δημοκρατικά και προχωράει συντεταγμένα. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ένα κόμμα, όπως συχνά παρουσιάζεται, ομάδων, φεουδαρχών οι οποίοι ασκούν με τον δικό τους τρόπο τη δική τους επιρροή. Είναι ένα ανοιχτό κόμμα, πολυτασικό. Ανεχόμαστε τη διαφορετική άποψη και προσπαθούμε πάντα να τη συγκεράσουμε σε μία κοινή γραμμή».

Ο ίδιος τόνισε ότι «έχουμε πλέον κατοχυρώσει ένα δημοσκοπικό προβάδισμα σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πολιτικός λόγος της ΝΔ δεν έχει σχέση με τον πολιτικό λόγο που άρθρωνε το κόμμα παλαιότερα, συμπλήρωσε.

Για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

Σε ό,τι αφορά στο έλλειμμα και στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ είπε πως η ΝΔ δεν παρεμβαίνει στα ζητήματα που αφορούν στη δικαιοσύνη. Επισήμανε ότι «πολύ μεγαλύτερη σημασία σήμερα για τους πολίτες που μας ακούνε, για τον συνταξιούχο που βλέπει τη σύνταξή του να κόβεται, για τον εργαζόμενο του οποίου η επιχείρηση κλείνει επειδή το κράτος δεν μπορεί να τον εξοφλήσει, δεν έχει τι έγινε το 2009 και αν το έλλειμμα ήτανε 15% ή 13%, αλλά το πώς θα βγούμε από το Μνημόνιο και αν μπορούμε εμείς ως εναλλακτική πολιτική δύναμη να δώσουμε σε αυτούς τους πολίτες μία ελπίδα που να στηρίζεται σε ένα αληθινό και ρεαλιστικό πρόγραμμα».

Πρόσθεσε πως «ο κύριος υπεύθυνος για την περιπέτεια αυτή ήταν και παραμένει στο δικό μου το μυαλό ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σε μια εποχή που οι θύελλες της διεθνούς οικονομικής κρίσης είχαν χτυπήσει την Ελλάδα, μας είπε ότι ''λεφτά υπάρχουν'' και, 7 μήνες μετά, βρεθήκαμε σε ένα Μνημόνιο το οποίο αμφιβάλλω αν και ο ίδιος κατάλαβε ακριβώς τι υπέγραψε».

Διευκρίνισε ότι έχει πολύ καλές σχέσεις τόσο με τον κ. Σαμαρά όσο και με τον Κ. Καραμανλή.

Ο νόμος Παππά θα καταργηθεί

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός, τόνισε.

Δημιουργούνται συνθήκες νέας διαπλοκής για τα κανάλια. Ενας εκ των 4 υπερθεματιστών είναι εργολάβος και κουμπάρος υπουργού. Πόσο θεμιτό είναι ένας εργολάβος να ελέγχει ένα κανάλι; διερωτήθηκε ο επικεφαλής της ΝΔ.

Εκτιμώ ότι ο νόμος δεν θα σταθεί στο ΣτΕ, υπογράμμισε.

«Μιλάει η κυβέρνηση για καναλάρχες εργολάβους. Μα, 465.000.000 έδωσε η ίδια η κυβέρνηση πανωπροίκι στους εργολάβους, για να συνεχίσουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Ποιον κοροϊδεύουν;
Έχω στείλει μια επιστολή σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου ζητώ να προσκληθούν και οι 4 υπερθεματιστές και ο κ. Παππάς ως αρμόδιος υπουργός και να τεκμηριώσουν οι υπερθεματιστές την προέλευση των χρημάτων. Είναι πολλά τα λεφτά πράγματι και θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα έχουν από νόμιμους πόρους, όπως ορίζει ο νόμος.

Μιλάμε για μια σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και μια απαράδεκτη ροπή στον αυταρχισμό, στα κανάλια, στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στο κομματικό κράτος που χτίζεται», τόνισε.

Οι ιδιωτικοποιήσεις τορπιλίζονται από την κυβέρνηση

Οι επενδυτές θέλουν φορολογική και πολιτική σταθερότητα, ξεκάθαρες χρήσεις γης. Η Ελλάδα έχει τεράστιες ευκαιρίες σε πολλούς κλάδους. Υπάρχουν επενδυτές που μπορούν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι ιδιωτικοποιήσεις τορπιλίζονται από αυτή την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κλίμα για να αγοράσουν οι ξένοι. Αν η κατάσταση ήταν τόσο καλή, γιατί το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου είναι στο 8%; διερωτήθηκε.

Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη ρευστότητα στις τράπεζες. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για το γεγονός ότι κάποιες τράπεζες είναι ακέφαλες, είπε. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη διότι επιλέγει κομματικά στελέχη για τις διοικήσεις των τραπεζών.

Αισθάνομαι δικαιωμένος που ζήτησα εκλογές

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως «η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα. Δείτε τις επιχειρήσεις που κλείνουν... Δείτε την κατάσταση ανομίας... Δείτε την κατάσταση στην παιδεία, που έχουμε μία ραγδαία οπισθοχώρηση. Δεν μπορώ να ανεχθώ αυτήν την παρακμή και έχω μια εθνική ευθύνη από τη θέση μου, να βάλω ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο. Και το τέλος αυτό προϋποθέτει πολιτική αλλαγή στη χώρα.

Όπως ανέφερε, τον Απρίλιο, όταν ζήτησα για πρώτη φορά εκλογές, είπα ότι το κόστος παραμονής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσης.

Αισθάνομαι απολύτως δικαιωμένος που ζήτησα εκλογές. Θα εξακολουθώ να τις ζητώ με απόλυτη επιμονή και συστηματικότητα, συμπλήρωσε.

Όσο καθυστερούμε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο της επόμενης κυβέρνησης. Όχι τόσο πιο εύκολο. Ίσως θα ήταν η εύκολη λύση για μένα να αρκεστώ στην τακτική του ώριμου φρούτου, υπογράμμισε.

Αισθάνομαι απολύτως δικαιωμένος που ζήτησα εκλογές. Η χώρα δεν αντέχει άλλο την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Η κυβέρνηση δεν κάνει καμία απολύτως μεταρρύθμιση. Το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι η αξιοπιστία.

Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος και στα πλεονάσματα που οφείλει να διασφαλίζει η χώρα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η χώρα μπορεί να διεκδικήσει από την Ευρώπη κάτι καλύτερο και στο χρέος και στο πρωτογενές πλεόνασμα. Θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο την επόμενη μέρα, μετά το 2018, να υπάρχει μείωση των στόχων του τωρινού πλεονάσματος».

Θα κυβερνήσω με τους άριστους

Σε ό,τι αφορά στα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης που θα συγκροτήσει εφόσον εκλεγεί, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε: «Θα είναι μια κυβέρνηση των αρίστων. Θα υπάρχουν στην κυβέρνησή μου και στελέχη έξω από την πολιτική… Η πολιτική νομιμοποίηση που ζητάω είναι σαφής. Έρχομαι να κάνω πραγματικές μεταρρυθμίσεις και δεν πρόκειται να ανεχτώ αποκλίσεις από αυτό από κανέναν και αυτή θα είναι και η εντολή την οποία θα πάρω». 

«Θα χρειαστούμε», πρόσθεσε, «μια μεγάλη ομάδα την επόμενη μέρα, η οποία θα υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια.

Αλλά η ομάδα αυτή πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Να είναι άνθρωποι ηθικοί, ακέραιοι, εργατικοί, με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, δουλευταράδες, αποφασισμένοι, με τσαγανό. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά τα οποία ψάχνω για την επόμενη μέρα. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι, αλλά την πολιτική την αντιμετωπίζουν με καχυποψία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο για χρέος και πρωτογενές πλεόνασμα

Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος και στα πλεονάσματα που οφείλει να διασφαλίζει η χώρα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η χώρα μπορεί να διεκδικήσει από την Ευρώπη κάτι καλύτερο και στο χρέος και στο πρωτογενές πλεόνασμα. Θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο την επομένη μέρα, μετά το 2018, να υπάρχει μείωση των στόχων του τωρινού πλεονάσματος». Από το 2018 το 3,5% δεν είναι βιώσιμο πρωτογενες πλεόνασμα, είπε.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα του χρέους πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι στο ζήτημα του χρέους υπάρχουν μεγάλες ευθύνες των Ευρωπαίων. Από το Νοέμβρη του 2012 υπάρχει ρητή δέσμευση για απομείωση του χρέους. Ξέρουμε λίγο-πολύ τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει στο χρέος. Αυτό το οποίο μπορεί να γίνει πρέπει να γίνει. Δυστυχώς, επειδή η κατάσταση χειροτέρεψε με την τραγική διαπραγμάτευση Τσίπρα - Βαρουφάκη, οι παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν πρέπει να είναι πιο τολμηρές και αυτό δημιουργεί μια άλλη δυσκολία. Αλλά εδώ μιλάμε για μια εξίσωση με τρεις βασικές παραμέτρους. Το χρέος, το πλεόνασμα και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτά τα τρία πρέπει να κολλάνε.

Τώρα μπαίνουμε σε τεχνικά ζητήματα, αλλά τα νούμερα πρέπει να βγάζουν νόημα. Αλλά ναι, η απάντηση είναι βεβαίως και μας χρωστάνε κάτι στο χρέος. Αλλά κανείς δεν μας χρωστάει μόνο, αν δεν δείξουμε και εμείς σοβαρότητα και αξιοπιστία. Το να πάμε με τσαμπουκά και να λέμε απαιτούμε χωρίς να έχουμε κάνει αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε εμείς, δεν είναι στρατηγική. Και κρούω και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν αντέχει η χώρα άλλη μια παράταση της διαπραγμάτευσης.

Διότι κάποια στιγμή στις αρχές του 2017 τελειώνουν και πάλι τα λεφτά. Και κάθε φορά που βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο, παίζεται το ίδιο παιχνίδι. Πιο αυστηρά μέτρα, η οικονομία βουλιάζει πιο βαθιά σε ύφεση. Δεν θέλουμε να το ξαναδούμε αυτό το έργο. Έχει ευθύνη ο κ. Τσίπρας να πάρει τα 2,8 δισ. και να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα και να κλείσει και τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Αν δεν μπορεί να το κάνει, να σηκωθεί να φύγει, να παραιτηθεί.

Διότι αυτό το οποίο δεν πρόκειται εμείς να ανεχθούμε είναι τον κ. Τσίπρα να προσποιείται, για άλλη μια φορά, ότι διαπραγματεύεται την ώρα που η χώρα βουλιάζει», σημείωσε.

Οδικός χάρτης για την οικονομία στη ΔΕΘ

Η ΔΕΘ είναι ένας τόπος ο οποίος είναι συνδεδεμένος στο μυαλό των πολιτών με την ακατάσχετη παροχολογία κυβερνώντων ή αυτών που διεκδικούν να κυβερνήσουν, σημείωσε.

Αν θέλουμε να κάνουμε μια τομή με το παρελθόν, δεν μπορώ και δεν μπορούμε εμείς ως Νέα Δημοκρατία να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με το παρελθόν, είπε.

Θα πάω στη Διεθνή Έκθεση και θα παρουσιάσω έναν οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Θα μιλήσω όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα, ανέφερε.

Για τους πλειστηριασμούς

«Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρέπει να προχωρήσουν πλειστηριασμοί, όχι μόνο στην πρώτη κατοικία αλλά σε εξοχικά σπίτια στη Μύκονο επιχειρηματιών οι οποίοι λήστεψαν τις εταιρίες τους και έχουν τα λεφτά τους έξω και οι οποίοι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές;»

Έχετε καμιά αμφιβολία ότι δεν ξέρουν οι τράπεζες ποιοι είναι αυτοί; Να κάνουν τη δουλειά τους και να κοιτάξουν να εισπράξουν ό,τι παραπάνω μπορούν και να μην τα φορτώσουν αυτά στην πλάτη του Έλληνα φορολογούμενου. Τα νομικά εργαλεία υπάρχουν πια», υπογράμμισε.

Δεν θα υποσχεθώ ό,τι δεν μπορώ να εφαρμόσω

Δεν πρόκειται να αντιγράψω τις κακές συνήθειες άλλων αρχηγών Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι οποίοι για να εκλεγούν έταζαν τα πάντα, ώστε για να βρεθούν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα των δικών τους προεκλογικών δεσμεύσεων όταν έφταναν στην εξουσία, υπογράμμισε.

Θα πω και θα υποσχεθώ αυτά που μπορώ να κάνω. Πιστεύω ότι θα πείσω αρκετούς ψηφοφόρους να μας δώσουν μια μεγάλη εκλογική νίκη. Θέλω να είμαι ο πρωθυπουργός που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

 


Μητσοτάκης: Θα μειώσω τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% από Enikos_gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v