Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύσκολο κρας τεστ για το «πάγωμα» των οφειλών στα Ταμεία

Σήμερα «κληρώνει» για την ασφαλιστική ενημερότητα μόνο με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών. «Δεν βρήκαν τοίχο» οι προτάσεις, λέει η κυβέρνηση. Οι ανοικτοί λογαριασμοί στα εργασιακά και ο ρόλος-κλειδί της επιτροπής σοφών και του ευρωδικαστηρίου.

Δύσκολο κρας τεστ για το «πάγωμα» των οφειλών στα Ταμεία

Το πρώτο επίσημο κρας τεστ της πρωθυπουργικής εξαγγελίας για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας σε πάνω από 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με χρέη προς τα Ταμεία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη συνάντηση των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η συζήτηση για το ασφαλιστικό έρχεται να ολοκληρώσει αυτόν τον σύντομο πρώτο κύκλο διαπραγματεύσεων μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των επικεφαλής του κουαρτέτου των πιστωτών, με τις δύο πλευρές να αφήνουν ανοιχτούς λογαριασμούς για τον Οκτώβριο.

Το θετικό είναι ότι χθες, κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών για τα εργασιακά, επανεπιβεβαιώθηκε η πρόθεση όλων να αποτελέσει βάση της διαπραγμάτευσης για τη β' αξιολόγηση, που θα συνεχιστεί από τις 17 Οκτωβρίου και μετά, το πόρισμα της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι "σοφοί" βρίσκονται στο τελικό στάδιο κατάρτισης του πορίσματος, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας και τους θεσμούς μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος επεδίωξε κατά τη συνάντηση να μεταφέρει για μετά την έκδοση της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου, την όποια νομοθετική παρέμβαση για το μεγάλο "αγκάθι" των εργασιακών, τις ομαδικές απολύσεις. Εάν κάτι τέτοιο γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς, ο κ. Κατρούγκαλος θα βγάλει από τις πλάτες του ένα πολύ σημαντικό βάρος, καθώς οι όποιες αλλαγές -που πιθανότατα να είναι στη λογική της κατάργησης του υπουργικού βέτο- θα εμφανιστούν ως υποχρέωση εφαρμογής της δικαστικής απόφασης.

Σήμερα, ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να καταθέσει στους δανειστές την ολοκληρωμένη πρόταση του υπουργείου Εργασίας για το "πάγωμα" των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε αυτοαπασχολούμενους, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρώνουν στην ώρα τους τις τρέχουσες εισφορές, με δικλίδες ασφαλείας ώστε να μην καταρρεύσουν τα έσοδα των ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ στο μεσοδιάστημα.

Αν και πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, πληροφορίες προερχόμενες από το υπουργείο αναφέρουν πως όταν παρουσιάστηκαν οι θέσεις αυτές στα τεχνικά κλιμάκια "δεν βρήκαν τοίχο".

Στη συνάντηση θα "κλειδώσουν" και οι τρεις διατάξεις που έρχονται ως... ουρά από την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ και αφορούν την αύξηση εισφορών για αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες καταλυμάτων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων καθώς και το νέο τρόπο καθορισμού της έκπτωσης για εφάπαξ εξαγορά πλασματικών ετών.

Ήδη, το σχέδιο νόμου για την Κοινωνική Οικονομία στο οποίο έχουν προσαρτηθεί οι συγκεκριμένες διατάξεις που οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση εισφορών εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους έχει κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και αναμένεται εντός των ημερών να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή.

Σε αυτό, υπάρχει και η διάταξη που προβλέπει την εφαρμογή και στον ιδιωτικό τομέα της τροπολογίας Χουλιαράκη, σύμφωνα με την οποία κάθε δόση αναδρομικών «δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης».

Η διάταξη κρίθηκε αναγκαία, μπροστά στον φόβο να μηδενιστούν κατά το επόμενο τρίμηνο οι συντάξεις χιλιάδων συνταξιούχων, στο πλαίσιο της αναδρομικής μείωσης των επικουρικών. Βέβαια, η διάταξη ορίζει ότι το ποσό της δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 50 ευρώ, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις οι μειώσεις σε συνδυασμό με τα αναδρομικά να οδηγούν σε πολύ μικρή επικουρική για το επόμενο διάστημα. Ο υπουργός Εργασίας μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η λύση αυτή δεν θα οδηγήσει σε έλλειμμα στο ΕΤΕΑ, καθώς ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα κάλυψης της "τρύπας" από τα αποθεματικά του υπερ-Επικουρικού.

Η πρόνοια

Ανοικτούς λογαριασμούς άφησαν οι θεσμοί με την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στο θέμα της πρόνοιας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνάντηση δεν υπήρχε πρόοδος στις συνομιλίες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι στο θέμα της εξεύρεσης των 900 εκατ. ευρώ (μάξιμουμ) που απαιτούνται για την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος υπάρχει "αντικειμενικό πρόβλημα".

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν εκ νέου, κωδικό προς κωδικό, τις κρατικές δαπάνες, καθώς οι δανειστές επέμειναν στη θέση τους να υπάρξουν μόνιμου χαρακτήρα πηγές χρηματοδότησης του θεσμού, όχι μόνο για το 2017 αλλά και για τα επόμενα έτη.

Η συζήτηση δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς η ελληνική πλευρά παρουσίασε την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για περικοπές σε προνοιακού τύπου επιδόματα (αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα). Στον αντίποδα, προτείνονται μειώσεις σε ανταποδοτικού τύπου επιδόματα που δίνονται μέσω της κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. κατασκηνώσεις ανέργων για τις οποίες κάθε εργοδότης καταβάλλει 20 ευρώ τον χρόνο ανά εργαζόμενο), καθώς και σε όλο το φάσμα των φοροαπαλλαγών.

Το κουαρτέτο ζητεί η χρηματοδότηση του μέτρου να προέρχεται από τη μείωση των δαπανών και όχι από νέους φόρους. Και σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που θα προσδιοριστούν θα πρέπει να έχουν μόνιμου χαρακτήρα απόδοση, ώστε να εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση του εισοδήματος σε βάθος ετών. Η λύση στο πρόβλημα που υπάρχει με το ΚΕΑ πρέπει να δοθεί άμεσα, καθώς από αυτήν εξαρτάται και η συμφωνία Αθήνας και δανειστών για το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v