Κυβέρνηση: «Ναι» από ΔΝΤ... «όχι» από Εκκλησία

Η θετική έκθεση του Ταμείου, η παρέμβαση Μοσκοβισί για το χρέος και η αύξηση των εσόδων συνθέτουν το νέο κυβερνητικό αφήγημα. Ερχονται τα «καλά» νομοσχέδια. Ο Τσίπρας δρομολογεί τη Συνταγματική Αναθεώρηση και ο Ιερώνυμος προκρίνει… δημοψήφισμα.

Κυβέρνηση: «Ναι» από ΔΝΤ... «όχι» από Εκκλησία

Οι μηχανές του Μαξίμου δούλεψαν στο φουλ και ο Αλέξης Τσίπρας «πήρε πάνω του» (πάλι...) την προσπάθεια ανάταξης του κλίματος, μετά την αμηχανία και την οργή που προκάλεσαν, αντίστοιχα, η δημοσκόπηση στην «Αυγή» και η επίθεση με χημικά στους συνταξιούχους.

Μόνο που, όπως συμβαίνει το τελευταίο κυβερνητικό δωδεκάμηνο, πριν κοπάσει μία τρικυμία, έρχεται άλλη καταιγίδα, όπως φάνηκε από την επίθεση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, ζήτησε... δημοψήφισμα για τη σχέση Κράτους-Εκκλησίας ενόψει Συνταγματικής Αναθέωρησης.

ΔΝΤ - Μοσκοβισί - έσοδα, το νέο αφήγημα

Στο οικονομικό-διαπραγματευτικό μέτωπο: Η απρόσμενα θετική, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, έκθεση του ΔΝΤ και η παραδοχή του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί στο Ευρωκοινοβούλιο ότι «ήρθε η ώρα και για την ευρωπαϊκή πλευρά και το Eurogroup να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προσδιορίζοντας τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», διότι «κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν έκανε ταυτόχρονα τόσες μεταρρυθμίσεις όσες η Ελλάδα», αποτέλεσαν τονωτικές ενέσεις για το βαλλόμενο πανταχόθεν κυβερνητικό επιτελείο.

Την ανάγκη άμεσης απόφασης για το χρέος ανέδειξε εκ νέου χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώνοντας σχετικά τη Βουλή: αφού υπενθύμισε την απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου, τόνισε ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος για τους επενδυτές για τα επόμενα 10 χρόνια, κάτι που θα συμβεί μόνο εάν οι αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την απομείωσή του ληφθούν μέχρι το τέλος του 2016 και όχι με την αναβολή των αποφάσεων για δύο χρόνια, μετά το 2018.

Ξεχάστε τον «κόφτη»

Η έκθεση του ΔΝΤ, η τοποθέτηση Μοσκοβισί και τα στοιχεία για την αύξηση των φορολογικών εσόδων (υπέρβαση του στόχου κατά 812 εκατομμύρια τον Σεπτέμβριο και κατά 1,4 δισ. τους πρώτους εννέα μήνες του 2016) συνιστούν το «αισιόδοξο αφήγημα» που θα προβάλλει από σήμερα ως «πακέτο» η κυβέρνηση.

Ήδη, ο κ. Τσίπρας επισήμανε χθες τη διάψευση της αντιπολίτευσης, η οποία το καλοκαίρι προέβλεπε κατάρρευση εσόδων, τονίζοντας ότι, αντιθέτως, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση της κυβέρνησης πως η θετική πορεία θα αφήσει στο συρτάρι τον περίφημο «κόφτη».

Ερχονται τα… «καλά» νομοσχέδια

Κι επειδή η αύξηση των φορολογικών εσόδων ουδόλως... χαροποιούν τους υπερφορολογημένους πολίτες, οι συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου χθες είχαν αντικείμενο (και) ορισμένες κινήσεις που θα δώσουν «ανάσα και υπόσχεση».

Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας «απαίτησε» να φτάσουν σύντομα στη Βουλή τα λεγόμενα «καλά» νομοσχέδια -αυτά, δηλαδή, που δεν ανήκουν στα γνωστά και επώδυνα πακέτα προαπαιτούμενων.

Η αρχή θα γίνει με το νομοσχέδιο περί «κοινωνικής οικονομίας», που επεξεργάσθηκε η αναπληρωτής υπουργός για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Σχεδόν ταυτόχρονα θα κατατεθεί το έτερο νομοσχέδιο, του υπουργείου Οικονομίας, για τον μηχανισμό εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων, ο οποίος θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις και όλα τα χρέη προς τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές.

Τη δήλωση έκανε ο Γιώργος Σταθάκης χθες το βράδυ, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούν οι επενδυτές να καταθέτουν αιτήσεις για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο.

«Στην υγειά μας»… οι νέοι καναλάρχες

Όπως αναμενόταν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και επισήμως χθες το πού θα διατεθεί η πρώτη δόση (86,6 εκατ. ευρώ) του τιμήματος των τεσσάρων τηλεοπτικών πανελλαδικών αδειών, καθώς την εξαγγελία είχε κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Οπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, τμήμα αυτής (48,8 εκατ. ευρώ) θα δοθεί για την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών με 12μηνη σύμβαση (σε πρώτη φάση) από 1ης Ιανουαρίου 2017, που θα δώσουν ανάσα στα νοσοκομεία «μετά τις απολύσεις των τελευταίων ετών».

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επαναβεβαίωσε ότι το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί στην κάλυψη επιπλέον 15.000 θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Κατά τις πληροφορίες, αναζητούνται «πόροι και τρόποι» για να δοθεί κάποια ικανοποιητική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ. Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στην πορεία της συζήτησης στη Βουλή επί του νέου Προϋπολογισμού.

Πάμε σε… δημοψήφισμα για τη σχέση Κράτους-Εκκλησίας;

Οσο για τον… ιερό πόλεμο που δείχνει έτοιμη να κηρύξει η Εκκλησία; Κυβερνητικές πηγές αποδίδουν την πρωτοφανώς σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε χθες για την κυβέρνηση ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (σ.σ. που σήμερα ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό) στην έναρξη της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η επιλογή, λένε, του κ. Ιερώνυμου να ζητήσει εμμέσως πλην σαφώς δημοψήφισμα για τη σχέση Κράτους-Εκκλησίας «δείχνει» την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας όταν άνοιξε την Συνταγματική διαδικασία τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με την πρόταση:

* Ορίζεται η ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους, με διατήρηση όμως, για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους, της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας.

* Κατοχυρώνεται η υποχρεωτικότητα του πολιτικού όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των υπόλοιπων δημόσιων λειτουργών.

Το ερώτημα είναι γιατί ξιφουλκεί τώρα ο κ. Ιερώνυμος, δεδομένου ότι οι πληροφορίες τον εμφάνιζαν να μη διαφωνεί με τις παραπάνω… light αλλαγές. Μία απάντηση αφορά στην επιμονή της ηγεσίας της Εκκλησίας στο «βέτο» για τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, καθώς η «ιερή κόντρα» ανάμεσά τους πήρε τον χαρακτήρα βεντέτας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας αναμένεται να δρομολογήσει αύριο τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, καλώντας σε πρώτη συνάντηση την επιτροπή διαλόγου, προκειμένου να ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v