Τσακαλώτος: Δεν έχουμε πλουραλισμό στα τραπεζικά Δ.Σ.

Οι θεσμοί δεν μας επέτρεψαν αλλαγές στο νόμο για τα διοικητικά συμβούλια, παραδέχτηκε ο ΥΠΟΙΚ. Αν δεν αντιμετωπίσουμε τα NPLs η ανακεφαλαιοποίηση θα πάει χαμένη. «Χρησμός» για τον αναβαλλόμενο φόρο. Η β' αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γρήγορα.

Τσακαλώτος: Δεν έχουμε πλουραλισμό στα τραπεζικά Δ.Σ.

Ο συντονισμός μεταξύ της κυβέρνησης και του τραπεζικού συστήματος πρέπει να ενισχυθεί ούτως ώστε να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον, τόνισε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια ημερίδας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που διοργάνωσε το κόμμα ενόψει του συνεδρίου.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι οι θεσμοί απαγόρευσαν στην ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο που αφορά στα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα μέλη του ΔΣ των τραπεζών. «Ήταν και οι τέσσερις μπετόν» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «χρησιμοποίησαν την διπλή απειλή ότι αφενός δεν θα μας έδιναν την δόση αφετέρου δε θα γινόταν η ανακεφαλαιοποίηση».

Στο σημείο αυτό ο υπουργός τόνισε «χαριτολογώντας» ότι και η Αριστερά δεν έχει φροντίσει να έχει δεξαμενή στελεχών για την κάλυψη του χρηματοπιστωτικού τομέα και μάλιστα έκανε και την αυτοκριτική του, ότι αποθάρρυνε από τη θέση του καθηγητή, Έλληνες φοιτητές που βρίσκονταν στη Βρετανία να κατευθυνθούν σε σπουδές του χρηματοπιστωτικού αντικειμένου.

Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος για τα κριτήρια επιλογής των στελεχών των ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2015.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών στα ΔΣ των τραπεζών στην Ευρώπη ισχύει ο πλουραλισμός κάτι όμως που δεν ισχύει κατόπιν σχετικής απαγόρευσης των Θεσμών στην Ελλάδα. Ωστόσο όπως τόνισε πριν 10 μέρες το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάσισε με αφορμή την Κύπρο ότι η ΕΚΤ και Κομισιόν όταν διαπραγματεύονται δεν τηρούν την καταστατική χάρτα και τα δικαιώματα που προβλέπει η Ε.Ε. Στο σημείο αυτό ανέφερε «αυτό κρατήστε το γιατί μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε».

Άναψε φωτιές

Η αναφορά του υπουργού οικονομικών στον έλεγχο που πρέπει να ασκεί στο τραπεζικό σύστημα το κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ότι εξετάζεται στο μέλλον ο αναβαλλόμενος φόρος των τραπεζών να μετατρέπεται σε μετοχές με δικαίωμα ψήφου υπέρ του δημοσίου, προκάλεσε απορίες και προβληματισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία όταν μία τράπεζα εφεξής θα καταγράφει ζημιές άρα δεν θα μπορεί να καλύψει τον αναβαλλόμενο φόρο, πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το δημόσιο να βάλει τα λεφτά και να αυξήσει τη συμμετοχή του στην τράπεζα, αποκτώντας μετοχές με δικαίωμα ψήφου.

Παράλληλο τραπεζικό σύστημα

Ενώ οι εισηγητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη για την δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος ο υπουργός οικονομικών είπε πως αυτό που μπορεί να γίνει μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας και της επέκτασης των δραστηριοτήτων των συνεταιριστικών τραπεζών, δηλαδή με περισσότερες συνεταιριστικές τράπεζες.

Στο μεταξύ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του ότι η υπερρύθμιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μια νέα τραπεζική κρίση.

Κόκκινα δάνεια

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 ήταν πολύ σημαντική για την κυβέρνηση καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πρόκληση των κόκκινων δανείων.

«Αν δεν αντιμετωπίσουμε τα κόκκινα δάνεια, αυτή η κεφαλαιοποίηση θα πάει χαμένη όπως και οι άλλες», τόνισε και ανέδειξε την ανάγκη οι τράπεζες να γυρίσουν στον παραδοσιακό τους ρόλο, να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και δη τις μικρές επιχειρήσεις παίρνοντας από του πλούσιους και δίνοντας στην πραγματική οικονομία.

«Έχουμε πρόβλημα υποχρηματοδότησης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε όμως και έλλειψη επενδυτικών project. Για παράδειγμα ένα τρισ. δολ. έχουν επενδυθεί σε απλά χρηματοοικονομικά προϊόντα τα οποία αποδίδουν μηδενικό επιτόκιο. Το χρήμα αυτό δεν μετακινείται γιατί δεν βρίσκει κερδοφόρες εργασίες. Οι τράπεζες εδώ πρέπει να παίξουν το ρόλο τους για να στηρίξουν την οικονομία και την ανάπτυξη.

Γρήγορη αξιολόγηση

Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι κατά τη γνώμη του πρέπει η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει γρήγορα, να διαπραγματευτούμε τις εργασιακές σχέσεις και την δημιουργία Επενδυτικής Τράπεζας ωστόσο πρέπει μετά από αυτό να κάνουμε πέντε- έξι παρεμβάσεις στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος (υγεία, παιδεία, κα) οι οποίες θα κάνουν τον αριστερό χώρο υπερήφανο.

Το χρονοδιάγραμμα εφεξής θα είναι: Το κλείσιμο της αξιολόγησης, συμφωνία για το χρέος έως το τέλος του 2016, ένταξη στο QE και περαιτέρω χαλάρωση των capital controls.

Αν τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα θα έχουμε το 2016 τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα με θετικό ΑΕΠ, ανάπτυξη το 2017, ανάπτυξη το 2018, ωστόσο κανένας δεν εγγυάται ότι η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη αν δεν τονώσουμε την επενδυτική δραστηριότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v