Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρελάνς των ασφαλιστικών εταιρειών το β' εξάμηνο

Ποιοι είναι οι τέσσερις λόγοι που οδηγούν την ασφαλιστική παραγωγή του β' εξαμήνου σε αυξημένα επίπεδα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ο κλάδος υγείας, τα νέα προϊόντα και τα περιθώρια.

Ρελάνς των ασφαλιστικών εταιρειών το β εξάμηνο

Το χθεσινό δελτίο Τύπου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για την παραγωγή του πρώτου οκταμήνου επιβεβαίωσε πλήρως δημοσίευμα του Euro2day.gr της 9ης Σεπτεμβρίου με τίτλο «Ασφαλιστικές εταιρείες: Μαζεύονται οι απώλειες στο β' εξάμηνο».

Ειδικότερα, ενώ η πτώση της ασφαλιστικής παραγωγής είχε διαμορφωθεί κατά το πρώτο μισό του έτους στο -5,1%, έκλεισε στο οκτάμηνο μόλις στο -0,9% και μάλιστα με τις επιδόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου να κινούνται σε θετικό έδαφος (+10,6% και +25,1% αντίστοιχα).

Επιπρόσθετα, στελέχη γνωστής ασφαλιστικής εταιρείας που προέβλεπαν για το σύνολο της χρονιάς μια υποχώρηση της παραγωγής γύρω στο 2% με 2,5%, τώρα διαπιστώνουν ως πιθανότερο σενάριο να κλείσει η χρονιά με ένα καλύτερο νούμερο.

Οι βασικότεροι παράγοντες που αναμένεται να συμβάλουν στην καλύτερη, σε σχέση με πέρυσι, πορεία της ασφαλιστικής παραγωγής κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο είναι οι παρακάτω:

Πρώτον, η αναιμική πορεία της παραγωγής κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου του 2015, που ήταν οι δύο πρώτοι μήνες επιβολής των capital controls (πολύ χαμηλή βάση σύγκρισης).

Δεύτερον, η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των ασφαλίστρων υγείας (ως αποτέλεσμα των οξυνόμενων προβλημάτων που εμφανίζουν τα κρατικά νοσοκομεία), που φέτος έχει μεταφερθεί από τον κλάδο ζωής στις γενικές ασφαλίσεις.

Τρίτον, η διάθεση προϊόντων από ορισμένες εταιρείες, μέσω των οποίων οι πελάτες τους επενδύουν σε τίτλους του εξωτερικού, προστατευόμενοι έτσι έναντι του σεναρίου του GREXIT. Επίσης, μέσα στο καλοκαίρι ορισμένες «τραπεζικές» ασφαλιστικές επανήλθαν με μακροπρόθεσμα προγράμματα ετησίων εγγυημένων αποδόσεων, προκειμένου να προσφέρουν εναλλακτικές επιλογές σε καταθέτες που βλέπουν τα επιτόκιά τους να συρρικνώνονται ολοένα και περισσότερο και

τέταρτον, η σχετικά μικρότερη υποχώρηση της παραγωγής στον κλάδο των οχημάτων (παρά τις νέες μειώσεις τιμολογίων) λόγω της αύξησης του αριθμού των ασφαλισμένων αυτοκινήτων. Φαίνεται πως η προειδοποίηση για επικείμενο εντοπισμό και τιμωρία των ανασφάλιστων οδηγών (η πολυσυζητημένη διασταύρωση των λιστών αναμένεται τώρα τον Νοέμβριο) οδήγησε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στο να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητά τους.

Παράγοντες της αγοράς βέβαια επισημαίνουν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανηγυρισμούς και πως αν δεν ανακάμψει η πραγματική οικονομία, υπάρχει ο κίνδυνος, η ασφαλιστική βιομηχανία να βαλτώσει στα τρέχοντα πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ήδη, η πτώση της ασφαλιστικής παραγωγής από το 2010 έως σήμερα έχει υποχωρήσει περίπου κατά 20%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά στον δείκτη ασφαλιστικής παραγωγής προς ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v