Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: «Μαζεύονται» οι απώλειες στο β' εξάμηνο

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι στο σύνολο της φετινής χρονιάς, η πτώση της ασφαλιστικής παραγωγής θα είναι μικρότερη από το -5,1% του πρώτου εξαμήνου. Μάχες μεριδίων σε μια αγορά που δεν προσελκύει νέο χρήμα.

Ασφαλιστικές: «Μαζεύονται» οι απώλειες στο β εξάμηνο

Την καθιερωμένη μηνιαία έρευνά της για την πορεία της ασφαλιστικής παραγωγής ανακοίνωσε χθες η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία:

α) Το σύνολο της παραγωγής εμφάνισε κατά το πρώτο εξάμηνο πτώση 5,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή επίδοση.

β) Σε ό,τι αφορά στους επιμέρους κλάδους, οι γενικές ασφαλίσεις σημείωσαν αύξηση 0,6% και οι ζωικές πτώση 10,5%.

Οι βασικότεροι παράγοντες που επηρέασαν την κατάσταση ήταν:

α) Η μεγάλη υποχώρηση των προϊόντων ζωής που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις (-43,5%) και αυτό γιατί η περυσινή σχετική παραγωγή είχε προσελκύσει πολλούς πελάτες οι οποίοι ήθελαν να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους από ένα ενδεχόμενο Grexit.

β) Η συνέχιση της ανόδου της παραγωγής στον κλάδο υγείας, που από φέτος εντάσσεται στις γενικές και όχι στις ζωικές ασφαλίσεις (λόγω αλλαγής θεσμικού πλαισίου).

γ) Στη συνεχιζόμενη υποχώρηση της παραγωγής στον κλάδο αστικής ευθύνης οχημάτων (-11,5%), όπου είχαμε συνδυασμό ανόδου του αριθμού των ασφαλισμένων αυτοκινήτων και μειωμένου μέσου ασφαλίστρου.

Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, εκτιμάται ότι κατά το δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς το ποσοστό πτώσης της παραγωγής θα μειωθεί σε σχέση με αυτό του πρώτου εξαμήνου, με αποτέλεσμα στο σύνολο του έτους η παραγωγή να κλείσει με μια ποσοστιαία επίδοση καλύτερη από το -5,1%.

«Το περυσινό καλοκαίρι και μετά την επιβολή των capital controls, είχε σταματήσει η διάθεση προϊόντων τύπου unit linked, άρα στο δεύτερο μισό του έτους οι συγκρίσεις θα γίνονται έναντι μιας περυσινής χαμηλότερης παραγωγικής βάσης στον κλάδο ζωής και ειδικότερα στα προγράμματα που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις.

Πέραν αυτού, λόγω των συνεχιζόμενων και εντεινόμενων προβλημάτων στον χώρο της δημόσιας περίθαλψης, τα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας συνεχίζουν να αυξάνονται, καθώς θεωρούνται από πολλούς συμπολίτες ως επιλογή πρώτης προτεραιότητας».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «κινητικότητα επικρατεί και στον κλάδο του αυτοκινήτου, όπου μπορεί μεν το μέσο ασφάλιστρο να είναι μειωμένο, αλλά τουλάχιστον έχει αυξηθεί ο αριθμός των καλυπτόμενων οχημάτων. Αυτό οφείλεται κατά ένα μέρος στις αυξημένες πωλήσεις οχημάτων κατά τη διετία 2015-2016, αλλά και στη διαφαινόμενη υποχώρηση του αριθμού των ανασφάλιστων αυτοκινήτων, παρά το γεγονός ότι η διαβόητη διασταύρωση των λιστών δεν έχει γίνει ακόμη από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (τώρα αναμένεται έως το τέλος Οκτωβρίου...)».

Ειδικότερα, η παραγωγή αστικής ευθύνης στον κλάδο οχημάτων σημείωσε φέτος πτώση 13,3% κατά το πρώτο δίμηνο, όταν στο εξάμηνο του 2016 η υποχώρηση της σχετικής παραγωγής «εξομαλύνθηκε» στο -11,5%.

Γενικότερη πάντως διαπίστωση στον κλάδο είναι ότι νέο χρήμα δεν μπαίνει στην αγορά και πως ουσιαστικά μιλάμε για ανακατανομές μεριδίων, καθώς στους υπόλοιπους «παίκτες» μοιράστηκαν τα χαρτοφυλάκια του Ομίλου International Life και της ΕΠΥ Enterprise που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους μέσα στο 2016.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v