Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από τον Παυλόπουλο

Γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε το ραντεβού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι «κίνδυνοι για τη δημοκρατία» και η ανάγκη «αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης». Το πρώτο κεφάλαιο του νόμου Παππά, η επαναφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και ο... Πολύδωρας.

Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από τον Παυλόπουλο

Και τον Προκόπη Παυλόπουλο βάζει στο... παιχνίδι για τη διαμόρφωση του νέου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνάντηση των δυο αντρών, κατόπιν αιτήματος του προέδρου της ΝΔ να βρίσκεται σ εξέλιξη.

Την ώρα που το επιτελείο του στην Πειραιώς έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη σχετική πρόταση νόμου που θα καταθέσει άμεσα η ΝΔ στη Βουλή, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγει τη θεσμική οδό και τον κ. Παυλόπουλο, με τον οποίο -υπενθυμίζεται- η σχέση του έχει περάσει αρκετές και έντονες αναταράξεις.

Η απόφαση να περάσει το κατώφλι του Προεδρικού οριστικοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, σε σύσκεψη που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τους στενούς του συνεργάτες, λίγο πριν από τη δημόσια παρέμβασή του με την οποία σχολίαζε την απόφαση του ΣτΕ και ζητούσε από τους πολίτες να βρίσκονται σε «δημοκρατική εγρήγορση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ θα εκφράσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανησυχία και τον προβληματισμό του σχετικά με τους κινδύνους για τη δημοκρατία και το θεσμικό οικοδόμημα της χώρας που προκύπτουν από την επίθεση της κυβέρνησης προς τη δικαστική εξουσία. Ταυτόχρονα, θα τονίσει την ανάγκη να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη, «που επλήγη βάναυσα με τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες», αναμένοντας αντίστοιχη τοποθέτηση από τον κ. Παυλόπουλο.

Επί της ουσίας, ο πρόεδρος της ΝΔ περιμένει την παρέμβαση του Προέδρου, αφενός διαφυλάσσοντας το Σύνταγμα και το Πολίτευμα υπό τη θεσμική του ιδιότητα και αφετέρου διασκεδάζοντας τις φήμες της συσχέτισής του με τα «αντιθεσμικά τερτίπια της κυβέρνησης». Πριν από λίγες μέρες, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα «στον θεσμικό του κατήφορο» και αυτό αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα, χωρίς να αποκλείεται να θέσει εκ νέου το ζήτημα των εκλογών.

Επαναφορά αρμοδιοτήτων

Στη ΝΔ τονίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ακόμα την απόφαση του ΣτΕ, ότι «ο νόμος Παππά στο σύνολό του είναι αντισυνταγματικός». Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν την κατάργηση και των 15 διατάξεων του πρώτου κεφαλαίου του νόμου για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, που αφορά όχι μόνο το ΕΣΡ αλλά και άλλα ζητήματα, όπως ο αριθμός των αδειών και των εργαζομένων. Από εκεί και πέρα», λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο, «αφού έχουν επαναφερθεί όλες οι αρμοδιότητες στο Συμβούλιο, η ΝΔ βεβαίως και θα συναινέσει στη σύστασή του, όπως έχει συναινέσει και στις 4 ακόμα ανεξάρτητες αρχές, το ΑΣΕΠ, τον Συνήγορο του Πολίτη, την Αρχή Προστασίας των Επικοινωνιών και την Αρχή Διασφάλισης των Προσωπικών Δεδομένων.

Όμως, σύμφωνα με κομματικές πηγές, «προηγείται η θεσμική τάξη και θα ακολουθήσουν τα πρόσωπα ευρύτατης αποδοχής και εγνωσμένου κύρους, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση με τον Βύρωνα Πολύδωρα». Μάλιστα, μετά τη χθεσινή συνέντευξη του πρώην προέδρου της Βουλής στην ΕΡΤ, συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ τόνιζε: «Με τα όσα είπε, όλοι κατάλαβαν γιατί δεν κάνει για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ. Αυτός θα πρέπει να είναι αντικειμενικός, να συνθέτει και όχι να διχάζει».

Η ίδια πηγή διαπίστωνε ένα ακόμα «μπούμερανγκ» της κυβέρνησης, αφού αντί να προκαλέσει, ως ανέμενε, προβλήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση με την πρόταση Πολύδωρα, τελικά τα προξένησε εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αρκετά στελέχη εξέφρασαν τις ενστάσεις τους.

«Η κυβέρνηση... πνίγεται μέσα στις γκρίζες μεθοδεύσεις της», σημείωνε, διαβεβαιώνοντας ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να αφήσει το συγκεκριμένο θέμα να υπερκαλύψει όλα τα άλλα και σημαντικά της καθημερινότητας και το Μέγαρο Μαξίμου να συνεχίζει την επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v