Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέχρι την Κυριακή η «ολοκληρωμένη πρόταση Τσακαλώτου»

«Εγγυήσεις θέλουν, εγγυήσεις θα έχουν, έτσι κι αλλιώς δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν», η κυβερνητική θέση για τον υπό επεξεργασία μηχανισμό. Ειρωνικά βέλη προς Τόμσεν, επίσημη σιωπή για τη νέα παρέμβαση Σόιμπλε.

Μέχρι την Κυριακή η «ολοκληρωμένη πρόταση Τσακαλώτου»

Με τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε να κλιμακώνει τις απειλές του προς την Ελλάδα, η κυβέρνηση ετοιμάζει την «τεχνική» απάντησή της προς τους δανειστές, προκειμένου να αποδείξει ότι συμβάλλει στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ολοκληρώνει μέσα στο Σαββατοκύριακο την περίφημη «ολοκληρωμένη ελληνική πρόταση» που θα παραδώσει στους ομολόγους του και στους Ευρωπαίους αξιωματούχους πριν από το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, ώστε να ξεκινήσει η προετοιμασία.

Πρόκειται για τον «μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων», που θα απαντά στις ενστάσεις του ΔΝΤ για το διάστημα μετά το 2018 (σ.σ. μετά δηλαδή τη, θεωρητικά, λήξη του τρέχοντος δανειακού προγράμματος) και θα περιλαμβάνει δύσκολες δεσμεύσεις, όπως παράταση του «κόφτη», μείωση του αφορολόγητου και, ενδεχομένως, «πείραγμα» των συντάξεων μέσω της προσωπικής διαφοράς.

Το ακριβές περιεχόμενο του «μηχανισμού» καθώς και τα στάδια εφαρμογής του παραμένουν υπό συζήτηση στο κυβερνητικό επιτελείο, με deadline για την τελική πινελιά το βράδυ της Κυριακής.

Το μοναδικό στοιχείο που εμφανίζουν ως βέβαιο είναι ότι ο μηχανισμός («ως μηχανισμός») θα ψηφιστεί από τη Βουλή, αλλά τα μέτρα που αυτός θα περιλαμβάνει δεν θα νομοθετηθούν «τώρα».

«Ποιος δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του;»

Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση προχωρά σ' αυτή την κίνηση, η απάντηση κορυφαίου παράγοντά της παραπέμπει στο blame game για τη (φημολογούμενη) αποχώρηση του ΔΝΤ, καθώς ο κ. Σόιμπλε, με τη χθεσινή του παρέμβαση, έσπευσε να χρεώσει... προκαταβολικά τις ευθύνες στην κυβέρνηση, επειδή «δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της».

Σύμφωνα με τον παράγοντα, «εγγυήσεις θέλουν, εγγυήσεις θα έχουν, έτσι κι αλλιώς ο ‘μηχανισμός’ δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί, όπως δεν θα ενεργοποηθεί φέτος ο ‘κόφτης΄ που μας επέβαλαν πέρυσι για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, καθώς τα έσοδα υπερκαλύφθηκαν».

Μ' αυτή την κίνηση, όπως σημειώνει, η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα πως θεωρεί το ΔΝΤ εντός παιχνιδιού και δεν πέφτει στην παγίδα να είναι αυτή που θα ζητήσει την αποχώρησή του.

Οπως έχει ήδη επισημανθεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ευθέως προχθές ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει τις εν λόγω εγγυήσεις, «για να απαντήσει στις υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ».

«Τα είπε… η Handelsblatt»

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες παρεμβάσεις του κ. Σόιμπλε, το Μαξίμου απέφυγε χθες την παραμικρή επίσημη ή ανεπίσημη αναφορά στα όσα είπε στο Bloomberg. Κυρίως, στην απειλή που εκτόξευσε εκ νέου (αλλά καθαρά, πια) ότι αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, το πρόγραμμα θα τερματισθεί και δεν θα υπάρξει άλλο, διότι δεν θα το εγκρίνει το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Επ' αυτού, κυβερνητικά στελέχη κινήθηκαν στη λογική… της γερμανικής Handelsblatt («Οπως διαφαίνεται ο Σόιμπλε μάλλον δεν υπολόγισε σωστά» για τον ρόλο του Ταμείου) και αναδεικνύουν ότι:

- Ο «καβγάς» ΔΝΤ-Βερολίνου αφορά στο χρέος, εξαιτίας του οποίου το Ταμείο ζητά είτε ελάφρυνση είτε νέα μέτρα μετά το 2018.

- Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει νέα μέτρα για μετά το 2018.

- Η ελληνική πλευρά εφαρμόζει μέχρι κεραίας τη συμφωνία του προπέρσινου καλοκαιριού και, άρα, δεν ισχύει η κατηγορία του κ. Σόιμπλε πως «η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της».

- Εάν οι δανειστές θέλουν πράγματι να προχωρήσει το πρόγραμμα, οφείλουν να κλείσουν τη δεύτερη αξιολόγηση και να προχωρήσουν στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ώστε να δρομολογηθεί η ένταξη στο QE και να αναταχθεί το οικονομικό-επενδυτικό κλίμα.

Ειρωνεία για Τόμσεν

Σε αντίθεση με τη χθεσινή «σιωπή» για τη νέα παρέμβαση Σόιμπλε, η κυβέρνηση εμφανίσθηκε... λαλίστατη και άκρως ειρωνική ως προς τις (νέες, επίσης) προβλέψεις του Πολ Τόμσεν.

Με αφορμή τη θέση του ότι θα χρειαστούν 21 χρόνια για να πέσει η ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα, κυβερνητικές πηγές σχολίασαν: «Ο κ. Τόμσεν πέφτει πάντοτε μέσα στις προβλέψεις του. Είχε κάνει πρόβλεψη στο παρελθόν για ανάπτυξη 2,1% και το έτος έκλεισε με ύφεση 7,1%. Τώρα κάνει προβλέψεις για την ανεργία. Ελπίζουμε να πέσει εξίσου μέσα στις προβλέψεις του».

Μόλις προχθές, ο κ. Τσακαλώτος έστειλε τα δικά του ειρωνικά βέλη στο Ταμείο για τις λανθασμένες προβλέψεις του, με αφορμή τα επίσημα στοιχεία που επιβεβαίωσαν την υπεραπόδοση εσόδων: «Αν συνεχίσουμε έτσι να υπερβαίνουμε τους στόχους και το ΔΝΤ συνεχίζει να κάνει λάθος προβλέψεις, το μόνο που μας μένει είναι να τους προσφέρουμε τεχνική βοήθεια»…

Εκλογικά γενέθλια -και όχι μόνο

Εάν η στάση της κυβέρνησης οφείλεται στην εκτίμηση ότι αποτελεί παρελθόν είτε το Ταμείο είτε ο αρχιτέκτονας των ελληνικών δανειακών προγραμμάτων, κ. Τόμσεν, μένει να φανεί.

Προς το παρόν, σε μία… επιθετική επικοινωνιακά και πολιτικά κίνηση, το κυβερνών κόμμα αποφάσισε χθες να βγει στην κοινωνία με αφορμή τα δύο χρόνια από την εκλογική νίκη του Ιανουαρίου του 2015, τα οποία συμπληρώνονται την ερχόμενη Τετάρτη.

Στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα, αποφασίσθηκε σειρά εκδηλώσεων και περιοδειών από υπουργούς και βουλευτές για απολογισμό του διετούς κυβερνητικού έργου και παρουσίαση των κεντρικών στόχων για το επόμενο διάστημα.

Η δραστηριότητα αυτή θα κλείσει με μεγάλη πολιτική εκδήλωση στο Λεκανοπέδιο στις αρχές Φεβρουαρίου, με ομιλητή τον πρωθυπουργό.

Δίνοντας έτσι νέα τροφή στην αντιπολίτευση που εξακολουθεί να “βλέπει” πίσω από τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης προετοιμασία για νέες κάλπες…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v