Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τραπέζι αυξημένος μηχανισμός επιτήρησης μετά το 2018

Κινήσεις για άρση της διαφωνίας μεταξύ των δανειστών. Υπό ποιους όρους η κυβέρνηση μπαίνει στη συζήτηση για «κόφτη» και μετά τη λήξη του προγράμματος. Απαιτείται πολιτική διαπραγμάτευση για να κλείσει η αξιολόγηση.

Στο τραπέζι αυξημένος μηχανισμός επιτήρησης μετά το 2018

Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 υπερκαλύπτει κατά πολύ τον στόχο που είχε τεθεί και αυτό επέτρεψε να αποδοθεί μέρος της υπεραπόδοσης στους συνταξιούχους και να ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του προσφυγικού, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η φορολογική ύλη αυξάνεται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και αυτή θα επιτρέψει τη μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις, υποστήριξε και σημείωσε ότι η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνεται και μέσα από τα λεγόμενα των κ.κ. Ρέγκλινγκ και Ντάισελμπλουμ.

Συμπλήρωσε ότι αν συνεχιστεί η αύξηση των εσόδων, θα μπορούσε δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για μειώσεις της φορολογίας ακόμα και από την τρέχουσα χρονιά.

Αναφορικά με την αξιολόγηση, τόνισε ότι στόχος στο Eurogroup του Γενάρη είναι να γίνουν τα βήματα για την υπέρβαση της ασυμφωνίας μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών-ΔΝΤ. Όπως είπε, όλοι δέχονται ότι η ασυμφωνία δεν έχει τεχνικό χαρακτήρα και απαιτεί πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο. Στόχος για την κυβέρνηση, να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει τις υποχωρήσεις που ήταν αναγκαίες για να βρεθεί συμφωνία στο 90-95% των θεμάτων που αφορούν στο staff level agreement. Από εκεί και πέρα ο λόγος που δεν έχουμε προχωρήσει είναι οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, που αμφισβητεί τα στοιχεία των ευρωπαϊκών θεσμών για μετά το 2018. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε πει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποδεχτούμε νομοθέτηση νέων μέτρων.

Συμπλήρωσε ότι αν συμφωνηθούν όλα τα άλλα (μεσοπρόθεσμα μέτρα, δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το 2018), είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε έναν αυξημένο μηχανισμό εγγυήσεων για μετά το 2018, προκειμένου να βρεθεί συμφωνία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η συζήτηση για αυτόν τον μηχανισμό δεν έχει ξεκινήσει επίσημα. Οριοθέτησε πάντως ένα μηχανισμό που θα προσομοιάζει με αυτόν που έγινε για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Εκτίμησε δε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να εφαρμοστεί, δεδομένου ότι η οικονομία υπεραποδίδει. Ο μόνος λόγος που γίνεται είναι για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις του ΔΝΤ.

Όπως είπε, για την κυβέρνηση κομβικό είναι το πρώτο τρίμηνο, για να μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Παρότι θέτουμε επιτακτικά στο τραπέζι το κλείσιμο της αξιολόγησης, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χρηματοδοτικό πρόβλημα για την Ελλάδα. Ωστόσο θέλουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να κλείσει η αξιολόγηση.

Όπως ανέφερε, το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πότε θα απαντήσει το ΔΝΤ για το τι προτίθεται να κάνει. Εκτίμησε δε ότι τα όσα αναφέρει ο Β. Σόιμπλε για ψηφοφορία σε γερμανική βουλή αν φύγει το ΔΝΤ αφορούν στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας και είναι γνωστά. Η Γερμανία πάντα έλεγε ότι αν δεν μετάσχει το ΔΝΤ, θα απαιτηθεί έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου, υπενθύμισε. Όπως είπε, οποιαδήποτε τροποποίηση του προγράμματος σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ, δεν επηρεάζει άλλους τομείς της συμφωνίας (στόχοι, διάρκεια κ.λπ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v