Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηχανισμός «έγκαιρων προβλέψεων» για τα πλεονάσματα

Δεν θα περιμένουμε τον Απρίλιο του 2019 για να μάθουμε αν υπήρξε υπέρβαση του στόχου για το 2018, αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος. Χωρίς να ανοίξει η ουσία των δημοσιονομικών έληξε ο κύκλος των συζητήσεων.

Μηχανισμός «έγκαιρων προβλέψεων» για τα πλεονάσματα

Χωρίς καμία δήλωση και λίγο μετά τις 10:00 ολοκληρώθηκε ο σημερινός κύκλος συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών. Η σχετικά σύντομη ολοκλήρωση των συζητήσεων προκάλεσε αίσθηση, δεδομένου ότι στις 09:30, σύμφωνα με τις αρχικές ανακοινώσεις, θα ξεκινούσε η συζήτηση αναφορικά με τα δημοσιονομικά.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση δεν μπήκε στην ουσία, δεν συζητήθηκαν καθόλου «αριθμοί» παρά μόνο θέματα ατζέντας, εξέλιξη η οποία έρχεται σε αντιδιαστολή με το πιεστικό χρονοδιάγραμμα παραμονής του κουαρτέτου στην Αθήνα και το πυκνό πρόγραμμα των συναντήσεων που έγιναν σήμερα.

Νωρίτερα πάντως έγινε λόγος για ένα νέο μηχανισμό έγκαιρων προβλέψεων (o οποίος πιθανά θα είναι ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους), αναφορικά με την ικανοποίηση των δημοσιονομικών στόχων των επόμενων ετών, τον οποίο φέρεται να συζητά η κυβέρνηση με τους δανειστές προκειμένου να εξασφαλίσει την ταυτόχρονη ενεργοποίηση μέτρων και αντίμετρων από το 2019.

«Το αν θα έχουμε τήρηση ή υπέρβαση του στόχου το 2018 δεν θα περιμένουμε μέχρι τον Απρίλιο του 2019 για να το μάθουμε, συζητάμε έναν μηχανισμό για να το ξέρουμε νωρίτερα. Προς το τέλος του χρόνου, θα γίνει μια προβολή για το πώς θα κλείσει το έτος», ανέφερε σήμερα κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων, διευκρινίζοντας ότι ο ισχύων κόφτης δημόσιων δαπανών καταργείται από το 2019.

Περιγράφοντας την ισορροπία μέτρων και αντίμετρων ανάλογα με την επίτευξη ή μη των δημοσιονομικών στόχων, η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι «αν ξεπεράσουμε το 3,5% του ΑΕΠ, τα θετικά μέτρα θα είναι περισσότερα, αν είμαστε ακριβώς στο 3,5%, θα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά που θα νομοθετηθούν από τώρα, αν είναι κάτω από 3,5% του ΑΕΠ, θα έχουμε επιπλέον μέτρα».

Κατά την κυβερνητική επιχειρηματολογία όπως εκφράστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα και την οποία επανέλαβε σήμερα ο συγκεκριμένος παράγοντας, «θα θεωρούσα ότι δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη συζήτηση για περικοπή συντάξεων». Η συζήτηση όμως έχει ανοίξει με βάση τη συνταγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όσον αφορά στο εάν θα υπάρξει ή όχι συνέχιση της λιτότητας, η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου από το βήμα της βουλής -νωρίτερα το απόγευμα- είναι ενδεικτική: «Δεν ωραιοποιούμε ούτε λέμε ότι τελειώνει η λιτότητα».

Στη γραμμή αυτή, το κυβερνητικό στέλεχος πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «δεν λέμε ότι δεν υπάρχει λιτότητα αλλά ότι δεν θα έχουμε επιπλέον λιτότητα. Τελειώνει η συζήτηση για περισσότερη λιτότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v