Τσακαλώτος: Αν δεν δω όλο το πακέτο δεν υπάρχει συμφωνία

Προσωρινή συμφωνία με Staff Level Agreement σε πρώτη φάση και πλεονάσματα-χρέος στη συνέχεια, ο οδικός χάρτης Τσακαλώτου. Τα μέτρα θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερα, όσο πιάνονται οι στόχοι. Αλλαξε στάση το ΔΝΤ.

Τσακαλώτος: Αν δεν δω όλο το πακέτο δεν υπάρχει συμφωνία

Αν δεν το δω όλο το πακέτο δεν θα υπάρξει συμφωνία, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα κλείσουν όλα στις 20 Μαρτίου. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία «δεν λέμε ότι τελείωσε η λιτότητα»…

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, είχε κάνει λόγο για «προσωρινή συμφωνία» με τους δανειστές η οποία επιδιώκεται να πάρει σάρκα και οστά στο Eurogroup του Μαρτίου με τη μορφή Staff Level Agreement.

Ο υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι είναι προβληματική από δημοκρατικής άποψης η προνομοθέτηση μέτρων, εκφράζοντας την προσωπική του εκτίμηση ότι δεν εγείρεται ζήτημα συνταγματικότητας. Όπως διευκρίνισε, αντισυνταγματική θεωρείται η νομοθέτηση μέτρων υπό αίρεση.

«Δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση ούτε λέμε ότι τελείωσε η λιτότητα» πρόσθεσε αναφέροντας όμως ότι υπάρχουν πολλές ιδέες «για το πώς μπορείς να βοηθήσεις τον κόσμο όταν του κόβεις κάτι»…

Μεταξύ αυτών, ανέφερε για παράδειγμα τη μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στο κόστος φαρμάκων.

Στόχος η 20η Μαρτίου

Μια προσωρινή συμφωνία, στην οποία όλα τα «κουτάκια» δεν θα έχουν ακόμα συμπληρωθεί με τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο θέμα των πλεονασμάτων και του χρέους, εμφανίζεται να επιδιώκει η κυβέρνηση έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου.

Η «προσωρινή συμφωνία» θα περιλαμβάνει την εξειδίκευση των μέτρων και των αντίμετρων τα οποία θα τεθούν σε ισχύ τα επόμενα χρόνια, αλλά δεν θα μπορεί να θεωρηθεί πλήρης μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων και τις παρεμβάσεις στο μέτωπο του δημόσιου χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην πρώτη ομιλία του στη Βουλή, μίλησε επί της διαδικασίας η οποία θα ακολουθηθεί εφεξής, περιέγραψε τον εξής οδικό χάρτη:

1. Κατά την παραμονή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα στο επόμενο δεκαήμερο θα επιδιωχθεί Staff Level Agreement, με ορόσημο τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Η συμφωνία αυτή, κατά τον υπουργό, θα έχει προσωρινά χαρακτηριστικά, μέχρι να ξεκλειδώσουν οι παράμετροι των πλεονασμάτων και του χρέους.

2. Στη συνεδρίαση του Eurogroup, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να πει ότι μετέχει προσωρινά σε αυτή τη συμφωνία, εφόσον ικανοποιούνται και οι υπόλοιπες παράμετροι που έχει θέσει, πέραν των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Τότε, κατά τον υπουργό Οικονομικών, θα πρέπει να συζητηθούν τόσο το δημοσιονομικό μονοπάτι των επόμενων ετών -οι στόχοι δηλαδή επί των πρωτογενών πλεονασμάτων-, όσο και οι πρόσθετες παρεμβάσεις στο μέτωπο του χρέους, τα οποία ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Κανένας δεν θέλει να δώσει κάτι, αν δεν ξέρει τι περιλαμβάνει όλο το πακέτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, παραπέμποντας και στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τις οποίες στο πρόσφατο Eurogroup δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία. «Τώρα είμαστε σε μια διαδικασία όπου θα συμφωνηθεί όλο το πακέτο», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Δεν φταίμε εμείς

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε την αντιπολίτευση γιατί υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση οφείλεται στην ελληνική κυβέρνηση, κάτι που, όπως είπε, κανένας στην Ευρώπη δεν υποστηρίζει.

Οι συνεργάτες μου έφεραν ένα πακέτο αναλύσεων, μεταξύ αυτών η Fitch, αλλά και δημοσιεύματα που τονίζουν ότι ο βασικός λόγος της καθυστέρησης είναι η διαφωνία της Γερμανίας με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα. Επικαλέστηκε δε και δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών.

«Να δούμε τα νομοσχέδια που έχουν περάσει τον τελευταίο χρόνο και να μου πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν μπορούσαν να περάσουν σε τρεις μήνες», τόνισε.

Όπως είπε, το ΔΝΤ ζητούσε να πάρουμε 2% του ΑΕΠ επιπλέον μέτρα αλλά ο Πιερ Μοσκοβισί απάντησε ότι το πακέτο θα είναι ουδέτερο και για κάθε ένα κακό μέτρο θα υπάρξει αντίμετρο.

Από πού προκύπτει ότι τα αντίμετρα δεν είναι σίγουρα; αναρωτήθηκε αλλά ξεκαθάρισε ότι αν δεν πιάνονται οι στόχοι, θα πρέπει να παρθούν μέτρα, όπως άλλωστε ισχύει για κάθε χώρα.

O υπουργός Οικονομικών μάλιστα απαντώντας στον Γιώργο Αμυρά διευκρίνισε ότι αν πιάνεται ο στόχος, π.χ. 3,5% του ΑΕΠ θα εφαρμοστούν τόσο τα «καλά», όσο και «κακά» μέτρα. Αν υπάρχει υπέρβαση θα μπορεί να διατεθεί για κοινωνικές δράσεις, ενώ αν υπάρχει υποαπόδοση θα πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Εκτίμησε ότι το ΔΝΤ έβαλε νερό στο κρασί του, γιατί τώρα δεν λέει ότι θα πιάσουμε 1,5% του ΑΕΠ το 2018 και αυτό εξαιτίας της υπεραπόδοσης του 2016. Σημείωσε ότι το Ταμείο έπεσε έξω σχεδόν 3% του ΑΕΠ στις προβλέψεις του για την περσινή χρονιά και γι’ αυτό τώρα μιλά για διαρθρωτικές αλλαγές.

Τι έχει συμφωνηθεί

Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, το πρώτο κομμάτι της συμφωνίας είναι ουδέτερα δημοσιονομικά μέτρα.
Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι ως τον Δεκέμβριο το ΔΝΤ έλεγε ότι οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι «πισωγύρισμα». Τώρα λέει ότι είναι έτοιμο να συζητήσει για αυτά τα θέματα στα οποία υπήρξε ομοφωνία της Επιτροπής Σοφών. Για την αρχή της επεκτασιμότητας, η επιτροπή είπε ομόφωνα ότι πρέπει να επιστρέψει. Αυτό δεν θα το είχαμε, αν κλείναμε τον Δεκέμβρη.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι μέρος της λύσης για να πειστούν οι εργαζόμενοι ότι στην ανάκαμψη θα έχουν κάποια συμμετοχή.

Το τρίτο θέμα είναι το πρόγραμμα για την ανεργία, για το οποίο γίνονται διαβουλεύσεις με διεθνείς οργανισμούς για κάποιο δάνειο που θα μπορούσε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Το πακέτο έως τώρα είναι υφεσιακό, το λέω κάθε φορά, τόνισε. Σε αυτό το πλαίσιο αναζητούμε αντίμετρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v