Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς στο Χίλτον

Επανεκκίνησαν τα ραντεβού με τους επικεφαλής των δανειστών με το δημοσιονομικό να βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης. Που εντοπίζονται οι σημαντικότερες διαφορές.

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς στο Χίλτον

Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε το μεσημέρι μεταξύ του οικονομικού επιτελείου, με συμμετοχή και της Εφης Αχτσιόγλου, και των επικεφαλής των θεσμών και κυρίως μενού τα δημοσιονομικά. Η συνάντηση άρχισε στις 12:00 και θα συνεχιστεί μετά από ένα μικρό διάλειμμα. 

Η συνάντηση γίνεται αφού η Παρασκευή κύλησε χωρίς να υπάρξει συνάντηση των επικεφαλής αλλά με πολλές συναντήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που κλήθηκαν να εξετάσουν πτυχές των θέσεων των δυο πλευρών. Ερχεται στη σκιά της χθεσινής δήλωσης του Τ. Βίζερ του EwG ότι αν υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές μπορεί να υπάρξει συμφωνία ως την προσεχή Παρασκευή.

Ωστόσο οι έως τώρα συναντήσεις έδειξαν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές καθώς οι δυο πλευρές ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο τα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup. όπως αποκάλυψε αξιωματούχος της ευρωζώνης που μίλησε στο Euro2day.gr «ένα από τα πολλά θέματα που συζητιούνται είναι βεβαίως και η δημοσιονομική κοστολόγηση (fiscal quantification) για μετά το 2018, αλλά προ πάντων τα λεγόμενα αντισταθμιστικά μέτρα. Εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα γιατί παρατηρώ διαφορετική μετάφραση (interpretation) από τους θεσμούς για το τι σημαίνουν αντισταθμιστικά μέτρα και διαφορετική αντιμετώπιση από την ελληνική κυβέρνηση».

Να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά έχει παραδεχτεί πως οι συζητήσεις ξεκίνησαν με τους δανειστές να πιέζουν για μέτρα 2% του ΑΕΠ τα οποία θα εφαρμοστούν από την 1.1.2019. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αποδεχτεί να προχωρήσει τότε η μείωση του αφορολόγητου και οι περικοπές στις συντάξεις να προχωρήσουν το 2020.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να ψαλιδίσει το παραπάνω ποσοστό με όπλο την καλή πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών του 2016. Παράλληλα πιέζει για το πακέτο των αντίμετρων που θα υιοθετηθούν αλλά κάποιες από τις προτάσεις της είναι προφανές ότι δεν «αρέσουν» στους δανειστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v