Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βίζερ: Με βούληση όλων κλείνουμε σε μια εβδομάδα

Μη συμμετοχή του ΔΝΤ σημαίνει ότι το πρόγραμμα αυτό σταματά, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του EwG. Ισχυρή η πολιτική δέσμευση 19 ΥΠΟΙΚ για το χρέος. Καταστροφική η καθυστέρηση. Το σχόλιο του Λουκά Παπαδήμου.

Βίζερ: Με βούληση όλων κλείνουμε σε μια εβδομάδα

Το Grexit ήταν κάποια στιγμή στο τραπέζι, τουλάχιστον σε ότι αφορά την οπτική της αγοράς, αλλά πιστεύω ότι αυτό έχει αλλάξει τελείως, υποστήριξε ο Τόμας Βίζερ μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.

Είμαστε στη β’ αξιολόγηση και αυτό είναι λίγο «καταθλιπτικό» γιατί το πρόγραμμα τρέχει για 1,5 χρόνο και ακόμα δεν ολοκληρώσαμε τη δεύτερη αξιολόγηση. Αυτό είναι τροφή για σκέψη για το εάν μπορούμε λίγο να επιταχύνουμε.

Είχαμε πολύ δύσκολες στιγμές το καλοκαίρι και αποφάσεις που έπρεπε να πάρουμε. Από τεχνική πλευρά όμως τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αν υπάρχει θέληση Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο αν υπάρξει θέληση και θέλουν όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε στις πολιτικές της β’ αξιολόγησης ως την επόμενη Παρασκευή.

Κατά τον επικεφαλής του EwG υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα. Μετά θα είναι πολύ πιο εύκολη η «πλεύση».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά υπάρχουν κάποιοι (όχι μόνο σε αυτή τη χώρα) που κάνουν όνειρα για πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Πρέπει να είναι ρεαλιστές. Χωρίς το ΔΝΤ αυτό το πρόγραμμα σταματά. Χρειάζεται Eurosummit για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Ηγέτες χωρών και υπουργοί οικονομικών μπορεί να πουν ότι χρειάζεται αλλαγή στη συμφωνία του ESM και θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις ως το φθινόπωρο.

Η αναμονή αυτή τώρα είναι καταστροφική, το πιο ηλίθιο που μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχουν σημάδια προόδου και μπορούμε είτε να προχωρήσουμε μπροστά ή να υποχωρήσουμε.

Κατά τον Βίζερ χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις ώστε οι αρνητικές ανισορροπίες που υπάρχουν στη χώρα να αντιμετωπιστούν.

Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση για το χρέος και αν μπορούν να γίνουν βήματα πριν το Σεπτέμβριο (γερμανικές εκλογές) είπε ότι έγινε εξειδίκευση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη. «Δεν είναι στραγάλια η μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ».

Υπάρχει πολύ ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα γίνουν και άλλα υπό όρους μετά το τέλος του προγράμματος. Στο ΔΝΤ θέλουν πολύ περισσότερη εξειδίκευση. Θα δούμε στο Eurogroup που θα αποφασίσει τι θα γίνει. Δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα, αλλά εξειδίκευση όσων έχουμε ήδη αποφασίσει πίσω στον Μάιο, σημείωσε.

Υποστήριξε ότι εκτός της Ευρώπης πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι η πολιτική δέσμευση 19 ΥΠΟΙΚ και των Θεσμών να κάνουν κάτι στα μέσα του 2018 είναι τόσο δεσμευτικό όσο και να είναι εγγεγραμμένο στο Σύνταγμα. Είναι μια δέσμευση από την οποία κανείς δεν θα κάνει πίσω.

Τα λάθη και οι δυο ευχές

Ολοι κάναμε λάθη όχι μόνο από το 2010 και μετά. Μάθαμε πολλά και εύχομαι να ήξερα το 2010 όσα ξέρω τώρα, απάντησε σε ερώτηση για το εάν έγιναν κρίσιμα λάθη με την Ελλάδα. Εύχομαι και οι συνάδελφοι μου σε Αθήνα, Βερολίνο, Βρυξέλλες και αλλού να ήξεραν τότε όσα ξέρουμε τώρα.

«Δεν τα ξέραμε όμως».

Όπως είπε η Συνθήκη του Μάαστριχτ είχε κενά και δημιουργήθηκαν ανισορροπίες την πρώτη δεκαετία της νομισματικής ένωσης.

Εγιναν μεγάλα λάθη στα δημοσιονομικά της Ελλάδας αλλά δεν ήταν μόνο δημοσιονομικά, είχαν να κάνουν και με τη δημόσια διοίκηση κ.ά.

Οπως είπε έχω δυο ευχές: να έχουμε ένα δημόσιο τομέα απαλλαγμένο από πολιτικές πιέσεις που θα είναι λειτουργικός και θα βοηθά τους πολίτες. Η δεύτερη λιγότερη συζήτηση και λιγότερο δράμα: ας το κάνουμε.

Εφαρμόζονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ESM κος Strauch τόνισε ότι η πείρα σε όλα τα προγράμματα δείχνει ότι κρίσιμος παράγοντας είναι η ιδιοκτησία του προγράμματος. Αν δεις την σημερινή κατάσταση αυτό που χρειάζεται είναι επενδύσεις και αυτό απαιτεί «εμπιστοσύνη». Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προχωρήσει το πρόγραμμα.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα εφαρμόζονται, τόνισε.

Ο ίδιος δεν πήρε θέση για το θέμα του QE, σημειώνοντας ότι είναι θέμα της ΕΚΤ.

Να δούμε την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Από την πλευρά του, ο Λουκάς Παπαδήμος που μετείχε στο πάνελ εκτίμησε ότι η β’ αξιολόγηση θα κλείσει, γιατί η κυβέρνηση έχει ισχυρά κίνητρα για το κάνει ενώ η εναλλακτική θα είναι καταστροφική.

Ο συνδυασμός της β’ αξιολόγησης (δεν μπορώ να ξέρω το χρόνο) αν ακολουθηθεί από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα τονώσει την εμπιστοσύνη και θα στηρίξει ταχύτερη ανάκαμψη από αυτή που αναμένεται.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ωστόσο ότι θα πρέπει να έχουμε προσοχή και στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα για να προχωρήσει η ανάπτυξη. Κι’ αυτό γιατί μπορεί να έγιναν πολλά δεν έχει προχωρήσει τόσο το θέμα της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Αυτό αφορά τον δημόσιο τομέα, την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη και την υγεία.

Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν για να δούμε μακριά, όχι μόνο το 2017 και το 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v