Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικές απαντήσεις στα αδιέξοδα ψάχνει η κυβέρνηση

Διαπραγματεύσεις σε «ανώτερο επίπεδο» επιδιώκει η ελληνική πλευρά καθώς οι μέρες περνούν και τα μεγάλα αγκάθια παραμένουν. Χαμηλά ο πήχης για τη Δευτέρα, ενώ φουντώνει η αβεβαιότητα.

Πολιτικές απαντήσεις στα αδιέξοδα ψάχνει η κυβέρνηση

Σε ένα νέο γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης στις παρυφές του Eurogroup ή στην ίδια την συνάντηση των υπουργών οικονομικών που θα γίνει τη Δευτέρα ποντάρει η ελληνική πλευρά προκειμένου να βρεθούν διέξοδοι στα αδιέξοδα που παραμένουν κυρίως σε ασφαλιστικό, μέτρα-αντίμετρα για μετά το 2019 και τα εργασιακά.

Η χθεσινή μαραθώνια τηλεδιάσκεψη οδήγησε, σύμφωνα με ελληνικές πηγές σε κλείσιμο περιφερειακών θεμάτων, τα οποία εν πολλοίς είχαν προχωρήσει ήδη από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν δια ζώσης στο Χίλτον, δηλαδή τον εξωδικαστικό συμβιβασμό (πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες μπήκαν οι τελευταίες πινελιές στο σχετικό νομοσχέδιο), θέματα ιδιωτικοποιήσεων και υπερταμείου, ενώ πιστοποιήθηκε ότι δεν υπάρχει ζήτημα δημοσιονομικού κενού για το 2018.

Υπό αυτό το πρίσμα φαίνεται πως σχεδιάζεται μια διαδικασία αντίστοιχη αυτής που είχε γίνει στο Eurogroup του Φεβρουαρίου. Τότε το πρωϊ πριν από τη συνεδρίαση υπήρξαν απανωτά ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με ευρωπαϊους και εκπροσώπους του ΔΝΤ αλλά και μια συνάντηση όλων των θεσμών με το δίδυμο Τσακαλώτου-Χουλιαράκη στην οποία βρέθηκε ο κοινός τόπος για την επιστροφή της αποστολής στην Αθήνα. Αυτό επικυρώθηκε στο Eurogroup με τη γνωστή συνέχεια.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι ο χρόνος περνά και όσο δεν φαίνεται η πρόοδος που θα οδηγήσει σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού η οικονομία δοκιμάζεται και νέοι πονοκέφαλοι προστίθενται. Το πρώτο δίμηνο ανακόπηκε η ροή εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους (μόλις 78 εκατ. ευρώ διατέθηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η ΤτΕ), ενώ η αβεβαιότητα χτυπά τις καταθέσεις (ήδη οι τράπεζες αναγκάστηκαν το Φεβρουάριο να δανειστούν επιπλέον 300 εκατ. ευρώ μέσω του «ακριβού» ELA).

Ταυτόχρονα οι ευρωπαϊκή πλευρά δεν δείχνει να ασπάζεται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα καταφέρει να φτάσει όχι μόνο σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (Staff Level Agreement) στις 7 Απριλίου αλλά και στη συνολική συμφωνία (πλεονάσματα μετά το 2018 και μεσοπρόθεσμα μέτρα χρέους) τον Απρίλιο.

Αυτό κατέστησε σαφές ευρωπαϊκή πηγή που ενημέρωσε προ ημερών ενόψει του Eurogroup  της Δευτέρας, επισημαίνοντας ότι μεσολαβεί το Πάσχα (συμπίπτει Καθολικό και Ορθόδοξο) αλλά και η Σύνοδος του ΔΝΤ στα τέλη του μήνα.

Οι εκτιμήσεις αυτές ρίχνουν σκιές στις ελληνικές προσδοκίες. Αλλωστε τα «βαριά» θέματα έμειναν ανοικτά και μετά την τηλεδιάσκεψη στην οποία ο υπουργός Οικονομικών ήλπιζε να κλείσει όλα τα σημαντικά κεφάλαια πλην ενός (προφανώς τα εργασιακά).

«Κλείσαμε αυτά που θέλαμε, είχαμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα είχαμε πρόοδο σε εργασιακά και ασφαλιστικό», υποστήριξε ωστόσο κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας το βράδυ της Παρασκευής και μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων.

Επί της ουσίας, δηλαδή υπάρχει μηδενική πρόοδος στο ασφαλιστικό, όπου οι δανειστές επιμένουν σε εφάπαξ εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από τις συντάξεις το 2020 και η κυβέρνηση επιδιώκει σταδιακή εφαρμογή των περικοπών, στα εργασιακά, όπου οι δανειστές δεν δέχονται επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επιμένοντας παράλληλα σε αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων, επαναφορά του lock out και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο (ενώ ευρωπαϊκές πηγές αποκλείουν το σενάριο μεταφοράς του θέματος σε επόμενη αξιολόγηση) και στα ενεργειακά, με τους δανειστές να μην κάνουν βήμα πίσω στην απαίτηση για πώληση μονάδων της ΔΕΗ και μάλιστα ως βασικό μέτρο και όχι ως εναλλακτική επιλογή.
 
Διαφορές υπάρχουν και στα αντίμετρα, κυρίως όσον αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μέτωπο στο οποίο η κυβέρνηση αρχικά μπήκε με μαξιμαλιστικούς στόχους, διεκδικώντας μείωση των επιβαρύνσεων κατά 30% για να εισπράξει την αρνητική απάντηση των δανειστών σε μια τόσο μεγάλη παρέμβαση.

Το κυβερνητικό στέλεχος επιχείρησε να υποβαθμίσει το συγκεκριμένο «αγκάθι», λέγοντας ότι «υπάρχει ένα μικρό ζήτημα για το πόσο θα συμμετάσχει ο ΕΝΦΙΑ στο πακέτο». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v