Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση 300 εκατ. ευρώ στον δανεισμό των τραπεζών από ELA

Αντιστράφηκε το Φεβρουάριο η πτωτική τάση στον δανεισμό των τραπεζών από τον ακριβότερο ELA, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία καταγράφεται άνοδο 300 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον αμέσως προηγούμενο μήνα υπήρξε μείωση κατά 900 εκατ. ευρώ.

Αύξηση 300 εκατ. ευρώ στον δανεισμό των τραπεζών από ELA

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ΕLA) αυξήθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η έκτακτη χρηματοδότηση, η οποία είναι πιο ακριβή από την χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, ενισχύθηκε στα 43,1 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου από 42,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η ΤτΕ είχε ανακοινώσει ότι μειώνει το «ταβάνι» δανεισμού μέσω ELA κατά 100 εκατομμύρια ευρώ στα 46,2 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να πιστοποιήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες λόγω της αβεβαιότητας και οι οποίες αντανακλώνται στην μείωση των καταθέσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα τέλη Ιανουαρίου οι τράπεζες είχαν καταφέρει να περιορίσουν την έκθεσή τους στον ELA κατά 900 εκατ. ευρώ, στα 42,8 δισ. ευρώ από 43,7 δισ. ή κατά 2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών η Moody's σε ανάλυσή της είχε σημειώσει ότι ενδεχόμενη αύξηση του ELA για να αντισταθμιστεί η εκροή καταθέσεων θα αυξήσει τα κόστη χρηματοδότησης των τραπεζών και θα μειώσει την κερδοφορία, ενώ θα είναι καταστροφική σε ό,τι αφορά στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών και την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v