Παζάρι εντός και εκτός για τη δύσκολη συμφωνία

Συμφωνία εντός του μήνα περιμένει ο Τσίπρας, σκληρή ανακοίνωση για τις καθυστερήσεις από την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. Το ασφαλιστικό, μεγαλύτερο εμπόδιο για το κλείσιμο του SLA. Συνεχίζονται οι επαφές σε όλα τα επίπεδα με το χρονοδιάγραμμα ενόψει 7ης Απριλίου να είναι πλέον «ασφυκτικό».

Παζάρι εντός και εκτός για τη δύσκολη συμφωνία

Στη σκιά των απαισιόδοξων εκτιμήσεων που διατυπώθηκαν από την πλευρά των εταίρων (Ντάισελμπλουμ – ΔΝΤ) αναφορικά με τη δυνατότητα να υπάρξει κατ’ αρχή συμφωνία στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής για το Staff Level Agreement και της αισιοδοξίας που εξακολουθεί να εκπέμπεται από την Αθήνα συνεχίζονται οι εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών.

Η ανακοίνωση των Θεσμών αναφορικά με την απόφαση για επιστροφή ή όχι στην ελληνική πρωτεύουσα, η οποία αναμενόταν χθες σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν ήρθε με αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση να συνεχίζεται σε «πολλά επίπεδα», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Εν μέσω αυτής της εικόνας και καθώς πολλά από τα κομμάτια του παζλ των μέτρων που θα κληθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση έχουν μπει στη θέση τους συνεδρίασε και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει εξερχομενος πως περιμένει συμφωνία «εντός του μήνα». Μετά τη συνεδρίαση εκδόθηκε σκληρή ανακοίνωση στην οποία επιρρίπτονται ευθύνες για τις καθυστερήσεις σε όποιους θέτουν παράλογες απαιτήσεις, ενώ σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δεν υποχωρεί για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ.  

Αλλωστε τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μπαράζ ενημέρωσης-πολιτικής διαχείρισης με τα ραντεβού που έγιναν από Τσακαλώτο-Αχτσιόγλου με τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, αλλά και το ταξίδι του Γ. Σταθάκη στη Βόρεια Ελλάδα για να εξηγήσει τα «ντεσού» της συμφωνίας με τους δανειστές στα ενεργειακά-ΔΕΗ.

Στην κυβέρνηση διάχυτη είναι η εκτίμηση ότι η συμφωνία θα κλείσει και προσδοκάται ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τα επόμενα «δύσκολα θέματα», αυτά των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και της περιόδου που η χώρα θα κληθεί να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο η πλευρά των δανειστών δεν φαίνεται πως ασπάζεται τις προσδοκίες για συμφωνία στις 7 Απριλίου. Αυτό έδειξαν οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έβαλε στο κάδρο την πιθανότητα να υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup (μετά από αυτό της Παρασκευής η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση είναι στις 22 Μαϊου, μεσολαβεί δηλαδή πολύ μεγάλο διάστημα στο μέσο του οποίου (21-24 Απριλίου) μεσολαβεί η Σύνοδος του ΔΝΤ).

Το Ταμείο είναι για άλλη μια φορά ο «σκληρός παίκτης» στο τραπέζι τόσο για τις απαιτήσεις που προβάλει όσο και για την «απαισιοδοξία» που εκπέμπει μέσω των διαρροών του. Χαρακτηριστικά χθες πηγή του ΔΝΤ σημείωσε ότι «Είναι νωρίς να εικάσουμε για την προοπτική επίτευξης Staff Level Agreement στην ελληνική αξιολόγηση. Συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά διαφορές παραμένουν». Δήλωση ανάλογη με αυτή που είχε γίνει αμέσως μετά το Eurogroup που αποφάσισε την επάνοδο των Θεσμών στην Αθήνα. Και τότε το Ταμείο είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει ότι η επάνοδος των θεσμών δεν εγγυάται την επίτευξη συμφωνίας, όπως και έγινε…

Και ενώ οι πληροφορίες δίνονται με το «σταγονόμετρο» αυτό που φαίνεται ότι αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι είναι το ασφαλιστικό και η απαίτηση να εφαρμοστεί από το 2019 η περικοπή στις προσωπικές διαφορές. Η πλευρά του Ταμείου εμφανίζεται να ζητά το σύνολο της περικοπής, ύψους 1,8 δισ. ευρώ να περάσει «εφάπαξ» η κυβέρνηση φαίνεται πώς πιέζει αυτή να γίνει σε δυο δόσεις, το 2019 και το 2020 με το μεγαλύτερο μέρος της περικοπής (σε μια αναλογία, για παράδειγμα, 70-30) να περνά τον πρώτο χρόνο, παράλληλα με τη μείωση του αφορολόγητου.

Σε κάθε περίπτωση όσο οι ώρες και οι ημέρες περνούν και δεν γνωστοποιείται η επάνοδος των Θεσμών στην Αθήνα, κάτι απαραίτητο για να ολοκληρωθεί το Staff Level Agreement, τόσο η δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία πριν τις 7 Απριλίου θα μοιάζει «mission impossible».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v