Σήμα επιστροφής των θεσμών περιμένει σήμερα η Αθήνα

To EwG πρότεινε επιστροφή των δανειστών, υποστηρίζει κυβερνητική πηγή. Παζάρι για εμπροσθοβαρείς περικοπές στις συντάξεις, αλλά σε δύο δόσεις. Δεν έχει οριστεί ημερομηνία διαμηνύει η Κομισιόν.

Σήμα επιστροφής των θεσμών περιμένει σήμερα η Αθήνα

«Το Euro Working Group δεν αποφασίζει την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα αλλά την προτείνει. Και την πρότεινε. Την εξέλιξη θα την έχουμε εντός της ημέρας».

Αυτή είναι η πρώτη (ανεπίσημη) απάντηση κυβερνητικής πηγής στα όσα διημείφθησαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, διαψεύδοντας τα περί «ναυαγίου» που διοχετεύουν, όπως λέει, διάφορες πλευρές. Κατά την ίδια πηγή, εντός της ημέρας, πιθανότατα «προς το απόγευμα», θα υπάρξει ανακοίνωση των τεχνικών κλιμακίων περί της επιστροφής ή όχι στην Αθήνα και αφού θα έχουν κλείσει την εκκρεμότητα μεταξύ τους οι επικεφαλής των θεσμών.

Ως προς τα ζητήματα όπου υπάρχει η εμπλοκή, η ίδια πηγή τονίζει ότι:

Πρώτον, το εργασιακό θα κλείσει χωρίς ελληνική υπαναχώρηση στις ομαδικές απολύσεις και στην ανταπεργία (lock out).

Δεύτερον, η κατάργηση των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις «θα μπορούσε» να γίνει σε ορίζοντα δύο χρόνων μεν, αλλά ετεροβαρώς, δηλαδή μεγαλύτερο ποσοστό κατάργησης το 2019 και μικρότερο το 2020.

Οσο για τις «φήμες» περί διάστασης απόψεων μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου (στο θέμα των συντάξεων), το κυβερνητικό στέλεχος απαντά: «Καλό θα είναι ορισμένοι να μη δημοσιογραφούν τις επιθυμίες τους».

Να σημειωθεί ότι και πηγές από τις Βρυξέλλες σημείωναν ότι σήμερα συνεχίζονται εντατικές διαπραγματεύσεις, με στόχο να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η διαδικασία προς το Staff Level Agreement.

Εν τω μεταξύ πάντως το μεσημέρι η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρντ ενημερώνοντας τους συντάκτες στις Βρυξέλλες ξεκαθάρισε ότι δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των δανειστών.

Στο Μαξίμου το προεδρείο της ILO

Τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του ΟΗΕ Γκάι Ράιντερ υποδέχεται το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση γίνεται λίγες ημέρες μετά την επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός στους επικεφαλής της ΕΕ, με την οποία τόνισε την ανάγκη να παραμείνει η Ελλάδα εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ειδικά στα εργασιακά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v