Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπριντ για το SLA και… αγωνία για το χρέος

Ερχονται τα κείμενα των μνημονίων, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr από την Παρασκευή, για να μπουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των δανειστών που επιστρέφουν στην Αθήνα. Κλείσιμο SLA και ψήφιση ως τα μέσα Μαΐου ο στόχος της κυβέρνησης. Παραμένουν οι διαφορές στο χρέος.

Σπριντ για το SLA και… αγωνία για το χρέος

Στην Αθήνα έρχεται ξανά το επίκεντρο στο θέμα της διαπραγμάτευσης, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου (Τσακαλώτος-Χουλιαράκης) στην Ουάσιγκτον με τους βασικούς εμπλεκόμενους στη διαπραγμάτευση.

Ο κύκλος των συναντήσεων ολοκληρώθηκε χθες με τα ραντεβού που έγιναν με τον Αντι Μπόκολ, βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, τον Πιερ Moσκοβισί και τον Πόουλ Τόμσεν. Είχαν προηγηθεί τα τετ α τετ με Κριστίν Λαγκάρντ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Β. Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν.

Το οικονομικό επιτελείο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, επιστρέφει στην Αθήνα έχοντας στις αποσκευές του την αισιοδοξία ότι θα προχωρήσει γρήγορα η τεχνική συμφωνία (SLA) αλλά και ανησυχίες για το πόσο γρήγορα θα εξελιχθούν οι συζητήσεις για το χρέος, δεδομένου ότι και στην Ουάσιγκτον φάνηκε ότι η διαφορά που χωρίζει ΔΝΤ και Γερμανία παραμένει σημαντική. Υπάρχει ωστόσο αισιοδοξία ότι όσο θα προχωρά η συζήτηση, τόσο θα αμβλύνονται οι διαφορές.

Η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε από το βράδυ της Παρασκευής το Euro2day.gr, αναμένει τις επόμενες ώρες τα κείμενα των μνημονίων, τόσο από την πλευρά της ΕΕ όσο και του ΔΝΤ (MFEP), ενώ οι θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα την Τρίτη, με στόχο την ολοκλήρωση των συναντήσεων ως την Πρωτομαγιά.

Ο οδικός χάρτης που έχει σχεδιάσει η Αθήνα προβλέπει τη γρήγορη ολοκλήρωση των συζητήσεων και αμέσως μετά την προώθηση των μέτρων για ψήφιση στη Βουλή, προκειμένου να υπάρξει χρόνος να συνταχθεί η έκθεση από την πλευρά των δανειστών (compliance report) και να επικυρωθεί το SLA από το Eurogroup.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημείωσε ήδη από χθες το Euro2day.gr, o σχεδιασμός προβλέπει το νομοσχέδιο να συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος το τριήμερο 10-11-12 Μαΐου για να ψηφισθεί το βράδυ της τρίτης ημέρας (σ.σ. Παρασκευή).

Το χρέος

Ωστόσο εκτός από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που έρχονται με τους επικεφαλής των θεσμών, η αβεβαιότητα παραμένει σε ό,τι αφορά στο θέμα του χρέους. Και αυτό γιατί ενώ η πλευρά του Β. Σόιμπλε εμφανίζεται να επιδιώκει λύση του ελληνικού θέματος γρήγορα, προκειμένου να μην επηρεάσει τις γερμανικές εκλογές, οι διαφορές του με το ΔΝΤ παραμένουν.

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως σημειώθηκε χθες, ακόμα και αν όλα κυλήσουν εντός σχεδιασμού στη διαπραγμάτευση για το SLA, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο στις 22 Μαΐου να μη ληφθούν αποφάσεις για το θέμα του χρέους, αν και εκφράζεται αισιοδοξία ότι και σε αυτή την περίπτωση αυτό θα γίνει τις «επόμενες δύο εβδομάδες». Και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσουμε στη λήξη των ομολόγων (Ιούλιο), με τη συνολική συμφωνία ανοικτή.

Το οικονομικό επιτελείο «κρατά» από τις επαφές του το γεγονός ότι όλες οι πλευρές έχουν αναγνωρίσει τη σημασία της γρήγορης ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας, ενώ δεν αποκλείει το θέμα του ελληνικού χρέους να συζητηθεί στο περιθώριο του επερχόμενου G7 στην Ιταλία στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου, καθώς εκεί θα βρίσκονται όλοι οι «βασικοί παίκτες».

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει σε ισχύ η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι τα μέτρα που θα ψηφιστούν (και περιλαμβάνουν επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό το 2019 και το 2020 αντίστοιχα) δεν θα εφαρμοστούν, αν προηγουμένως δεν έχει επέλθει λύση στο θέμα του χρέους.

Να σημειωθεί, τέλος, πως σε ό,τι αφορά τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, η διαπραγματευτική ομάδα αποκόμισε την εντύπωση ότι ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί, κάτι που εκτιμά ότι δεν είναι αναγκαία κακό, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v